Voorbereiden op je decentrale selectie doe je zo

min. lezen
voorbereiden-decentrale-selectie

Je wil aan een numerus fixus studie beginnen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen; je toelating is dus afhankelijk van een selectieprocedure en heb je niet helemaal zelf in de hand. Gelukkig kun je je kansen wel vergroten door je goed voor te bereiden!

Tip 1: online voorbereiding

Stap 1 is je goed te verdiepen in hoe de selectieprocedure eruit ziet. Dit kan per studie en hogeschool of universiteit verschillen omdat ze dit zelf mogen invullen. Zo kan er worden gekeken naar je cijfers, maar ook je motivatie, een kennistoets of referenties van derden kunnen onderdeel zijn van de selectieprocedure.

Je vindt deze informatie op de site van de onderwijsinstelling en studie onder het kopje toelating en/of selectie, zoals:

 • Algemene informatie en reglementen voor de selectieprocedure
 • Inhoudelijke informatie over de procedure zoals opdrachten en voorbereiding
 • Het tijdsschema voor de selectieprocedure, zoals data voor selectiegesprekken, theorie-examens of medische keuringen
wat-is-numerus-fixus
Wat is een numerus fixus?

Alle info op een rijtje!

Tip 2: planning van je selectie

Maak een concrete planning van de selectieprocedure. Kijk wat de deadlines zijn, de data van selectiedagen en maak een inschatting hoeveel tijd je nodig hebt om de diverse onderdelen voor te bereiden. En zet alles in je agenda. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke deadlines mist.

Tip 3: gebruik hulplijnen

Maak vooral gebruik van hulplijnen om je voor te bereiden voor de decentrale selectie. Je kunt hierbij denken aan:

 • De kennis en ervaring van studenten die (recent) door de decentrale selectie zijn gekomen
  Je decaan kan je mogelijk in contact brengen met studenten die je kunnen helpen. Schroom ook bij het bezoeken van een open dag niet om studenten de hemd van het lijf te vragen over hun ervaring of kijk bijvoorbeeld op vraaghetdestudent.nl voor studenten die de studie doen waar jij je voor hebt aangemeld.

 • Samenvattingen of toetsvragen opvragen
  Zoek waar je tegen een reële vergoeding samenvattingen of toetsvragen kunt opvragen voor. Kijk bijvoorbeeld op
  tentamentrainingen.nl  of  stuvia.com.

 • Volg een cursus
  Er zijn meerdere organisaties waar je een cursus kunt volgen waarbij je wordt voorbereid op de decentrale selectie voor jouw numerus fixus aanmelding.

 • Hulp uit je directe omgeving
  Als je een motivatiebrief moet schrijven of een filmpje moet opnemen waarin je jezelf voorstelt en je motivatie deelt, vraag dan mensen in je omgeving om feedback of hulp. Als zij jou goed kennen, kunnen ze je waardevolle inhoudelijke feedback geven of misschien net even die ene schrijffout eruit halen.

Tip 4: vertrouw op jezelf

En last but not least: vertrouw op je eigen kennis en motivatie. Je hebt goed nagedacht over je keuze en weet waarom deze studie aansluit bij wie je bent, wat je kunt én wat jij echt het allerliefste wilt. Hier ligt de sleutel om dit ook goed over te brengen tijdens de stappen in de selectieprocedure. Ga ervoor! 

Plan B of toch uitgeloot? Lees ons artikel en ontdek welke mogelijkheden er nog zijn!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op buropieceofcake.nl 

en kies-advies.nl

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.