Uitgeloot bij je numerus fixus studie, wat nu?

min. lezen
uitgeloot-voor-studie

Hè, wat balen dat je niet bent ingeloot bij de numerus fixus studie van jouw keuze. Het is goed voor te stellen dat dit erg frustrerend kan zijn. Met behulp van deze blog, hopen we dat je het toch van een positieve kant kunt bekijken. Er zijn namelijk nog genoeg mogelijkheden. Ook als je bent uitgeloot.

1. Check je kansen voor naplaatsing/naloting

Als je uitgeloot bent voor een numerus fixus studie, ontvang je een rangnummer waarbij de kans bestaat dat je bij een naloting alsnog geplaatst kan worden. Het rangnummer geeft namelijk aan op welke plaats je staat op de wachtlijst. Wanneer er een plekje vrijkomt, wordt de eerstvolgende op de wachtlijst toch geplaatst.

Het komt voor dat aankomende studenten, die na de eerste loting wel een plekje op de opleiding hebben bemachtigd, alsnog afvallen. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat ze zich uitschrijven, hun diploma niet hebben gehaald of besloten hebben om een andere studie te volgen.

numerus-fixus-opleidingen
Numerus fixus studies in 2023/2024

Alles wat je moet weten over een numerus fixus opleiding

2. Bekijk de mogelijkheden in België

Je kunt overwegen om de studiemogelijkheden in België te bekijken. Veel Nederlandse studenten besluiten na uitloting bij hun droomopleiding de grens over te gaan. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen als Geneeskunde en Diergeneeskunde.

Sommige universiteiten in België hanteren voor dezelfde opleiding in Nederland ook een numerus fixus regeling, maar niet allemaal. Bekijk o.a. goed aan welke toelatingseisen je precies moet voldoen als je een studie in België overweegt en houd de uiterlijke inschrijfdatum in de gaten. Deze kan namelijk verschillen met Nederlandse inschrijfdata.  

3. Kijk naar alternatieve studies

Je bent uitgeloot bij je eerste keuze, maar in veel gevallen zijn er alternatieve opleidingen die raakvlakken hebben met de opleiding die je wilde volgen. Misschien had je jezelf al ingeschreven bij plan B. Goed bezig!


Weet je niet zeker of een andere studie het helemaal voor je is of zie je door de bomen het bos eigenlijk niet meer? Dat begrijpen we wel. Laat je niet uit het veld slaan en maak geen overhaaste beslissingen. Ons advies is dan ook om nog eens goed na te denken over je studiekeuze. Hiervoor kun je al je ervaringen die je eerder tijdens het oriënteren hebt opgedaan, gewoon gebruiken!

4. Overweeg een tussenjaar

Voel je aan alles dat de studie waarvoor je bent uitgeloot, de studie is van jouw dromen en wil je het volgend studiejaar opnieuw proberen. Goed zo, strijder! In de tussentijd kun je een tussenjaar overwegen.

Ook met een tussenjaar kun je jezelf verder ontwikkelen, want er zijn veel manieren om deze tijd nuttig te besteden. Denk bijvoorbeeld aan betaald werken of vrijwilligerswerk, reizen of een taalcursus doen.

Onze tip: probeer optimaal gebruik te maken van deze tijd en zorg voor een bepaald ritme dat voor jou werkt. Het lijkt aantrekkelijk om met al deze vrije tijd te blenden met je bank of bed, maar daar kun je best wel lamlendig van worden. Je wil bij de eerstvolgende mogelijkheid voor je numerus fixus opleiding op scherp staan, toch?!

victor-kunstacademie
Onverwacht een tussenjaar

Viktor liet zich niet uit het veld slaan! Lees zijn ervaring

Natuurlijk is er teleurstelling als je uitgeloot bent, maar hopelijk kan je die na het lezen van alle bovenstaande mogelijkheden toch omzetten naar een positieve vibe en andere acties ondernemen. Onthoud: alle wegen leiden naar Rome!

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.