Tips voor je tweede studiejaar

min. lezen
Tips voor je tweede studiejaar

Je hebt het eerste jaar overleefd van je nieuwe opleiding en mag door naar jaar 2; netjes! Voor veel jongeren is het eerste jaar op de vervolgopleiding meteen het zwaarste jaar. Een nieuwe stap, veel nieuwe indrukken en uiteraard wennen aan een hoger niveau kunnen een lastig eerste jaar als gevolg hebben. Maar als de kop er eenmaal af is, ben je langzaamaan gesetteld en voel je je helemaal thuis op je opleiding.

Een nieuw schooljaar betekent nieuwe uitdagingen. Het schoolgebouw en de basisstof kennen weinig tot geen geheimen meer voor je, maar op andere vlakken ga je in jaar 2 zeker nieuwe dingen ervaren. Wij geven je een lijstje met tips voor je tweede studiejaar, zodat jij zorgeloos door dit jaar komt. En dan komt de finish al langzaam in zicht!

Schrijf je in

Belangrijk om te weten is dat je je ieder jaar opnieuw moet inschrijven voor je studie. Doe je dit niet, dan mag je niet naar de lessen toe of gebruikmaken van de faciliteiten van je opleiding.

De deadline hiervoor ligt op 1 september en (her)inschrijven doe je via Studielink, precies op dezelfde manier als je voor jouw eerste jaar hebt gedaan. Kleine moeite dus, maar o zo belangrijk.

Je propedeuse

Wanneer je een bachelor op hbo- of wo-niveau volgt, is het verplicht om je propedeuse binnen een bepaalde periode te halen. Soms moet je hiervoor al je vakken binnen één jaar met een voldoende afronden, maar er zijn ook opleidingen waarbij je 2 jaar de tijd hebt om die felbegeerde ‘P’ binnen te halen (mits je genoeg studiepunten hebt om überhaupt naar het tweede jaar door te mogen stromen).

Mogelijk moet je zelf je propedeusediploma aanvragen (bijvoorbeeld als je van een hbo- naar een wo-bachelor wilt doorstromen), dus check zeker of dit jouw verantwoordelijkheid is of niet.

Aanmeldingen

Naast dat je jezelf (opnieuw) in moet schrijven voor jouw opleiding, moet je ook rekening houden met het aanmelden voor tentamens. Bij sommige studies moet dit in het eerste jaar al, maar het kan ook zijn dat het nieuw voor je is. Wanneer je jezelf niet aanmeldt voor een tentamen, mag jij de zaal niet in en dus kan je de toets niet maken. Dat betekent een onvoldoende en dus één kans verspeeld… Dat wil je niet toch? Aanmelden dus!

Boeken kopen

Waarschijnlijk ben je dit inmiddels gewend van vorig jaar, maar bij deze toch nog een herinnering: koop je boeken. Je opleiding doet dit niet meer voor je; de bal ligt echt bij jou. Je hebt ze nou eenmaal nodig bij het studeren, dus haal ze in huis. En wacht hier ook zeker niet mee tot de laatste week, want de levertijd kan soms erg ongunstig uitvallen. Tip: veel studieboeken zijn online tweedehands verkrijgbaar. Let hier wel goed bij op dat je de juiste versie aanschaft.

Zelfstandigheid

Als eerstejaars wordt er eigenlijk best veel voor je geregeld. Dit verandert nu eenmaal het volgende schooljaar, omdat de opleiding van je verwacht dat je zelfstandiger wordt. Je wordt echt niet helemaal aan je lot overgelaten, maar je komt wel meer en meer op eigen benen te staan. Houd hier rekening mee en zorg dat jij je zaakjes op orde hebt. Als je trouw de colleges bezoekt, je tijdig overal voor inschrijft en al je benodigdheden aanschaft, kan jou niks gebeuren. Je hebt als het goed is ontdekt hoe jij het best studeert en bent vast en zeker in staat om dit door te zetten. Af en toe wat zelfreflectie is hierbij ook belangrijk: kijk of plannen je goed afgaat en of het je goed lukt om te studeren. Eventueel kun je altijd hulp vragen, bijvoorbeeld in de vorm van bijles. Maar wacht hier niet te lang mee.

The next steps

Verder staat het tweede studiejaar vooral in het teken van verdieping en verbreding van je kennis, bijvoorbeeld door veel onderzoek te doen. Daarnaast zul je ook langzaamaan klaargestoomd worden voor de praktijk. Vaak is het derde jaar namelijk een jaar waarin je stage gaat lopen (op het hbo dan, lang niet alle wo-instellingen hebben stageperiodes) of een minor gaat volgen. Hierop wordt je in je tweede jaar al voorbereid. Het is ook echt een aanrader om alvast globaal na te denken welke kant je op wil met jouw carrière ná school, zodat je jouw tweede studiejaar kunt oriënteren op mogelijk interessante vervolgstappen.

Je opleiding zal je tijdig informeren hoe je eerste schoolweek eruit komt te zien. Houd dus goed je mail in de gaten en zorg dat je op de hoogte bent van de gang van zaken. Zo ben jij klaar om ook jaar 2 te rocken! En vergeet niet om plezier te maken, want nu je je eenmaal thuis voelt op je opleiding en een leuke vriendenkring hebt, is het ook niet meer dan normaal om af en toe lekker te chillen met elkaar.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.