Druk, druk, druk of liever even niks? FOMO of JOMO!

min. lezen
FOMO JOMO_

Feestjes, vrienden, sporten of gezellig met je familie spelletjes doen: bijzijn is meemaken! Of geniet je juist van rust en ruimte in je agenda? We bespreken het in deze blog: FOMO vs JOMO.

Feestjes, Snap, sporten en vrienden

Je zit de hele dag door op Insta, Snap en TikTok te checken wat iedereen uitspookt. Je wilt namelijk niets missen, anders kun je de volgende dag niet meepraten. 

Jongeren zitten steeds vaker op hun telefoon. Zo’n 20% van de jongeren tussen de 13 en 25 jaar besteedt 2 à 3 uur per dag aan social media. Op social media wordt namelijk een perfecte weergave van ‘de werkelijkheid’ gepresenteerd. Daardoor lijkt het alsof iedereen altijd gelukkig en rijk is en er ook nog super goed uitziet.

Dan heb je nog alle concerten, festivals, sportclubs of andere verenigingen waar je naartoe ‘moet’. Oh, en je moet nog huiswerk maken en een studie kiezen. Poeh, moet je even op adem komen? Kan dat nog, of mis je dan weer dat leuke feestje van dat ene klasgenootje waar je eigenlijk net niks mee hebt? Je zult maar spijt krijgen dat je niet bent gegaan…

Last van FOMO

Herken jij dit? Krijg je stress als je ergens niet bij bent? Dan heb je waarschijnlijk last van FOMO, oftewel: Fear Of Missing Out. 

Jongeren die last hebben van FOMO hebben vaak, naast het idee dat ze iets missen, een gevoel van ontevredenheid. Dat komt omdat wanneer je ergens niet bij bent, en niet die ene ervaring kunt delen, je het gevoel hebt dat je iets niet hebt wat een ander wel heeft. 

Je denkt dan dat het gras groener is bij de buren. Dus je rent van hot naar her en checkt ieder social media platform om te kijken hoe groen het gras wel niet is. Vermoeiend zeg.

Corona zet de boel op slot

En toen kwam corona… Door het sociale isolement wat daarop volgde zijn veel jongeren nog meer online gegaan. Maar tegelijkertijd konden we met z’n allen nergens heen. Dus er viel een groot deel van de sociale verplichtingen weg. Wat was dat lekker! Of niet?

Nee, ik ga niet mee

Door corona was het dus niet meer mogelijk om eropuit te gaan. Tijd voor jezelf! Niet meer naar ‘verplichtingen’ waar je eigenlijk niet heen wilt. Weer lekker slapen zonder ‘s nachts badend in het zweet wakker te worden dat je niet naar dat ene feestje bent geweest van die ene klasgenoot waar je de naam niet meer van weet. Even helemaal chill! Welkom bij JOMO: Joy of missing out.

Het geluk van JOMO

Je neemt de tijd om meer in het hier en nu te zijn. Wanneer je dat doet, zul je zien dat het gras niet perse groener is bij de buren en dat jouw gazonnetje er ook prima bij ligt. Maar JOMO is niet zo makkelijk. Nee leren zeggen en tevreden zijn met wat je hebt vergt wat training. Herken je dit en kun je ‘nee’ zeggen? Dan ben jij een echte JOMO-master.

JOMO tips!

Wil je JOMO niet missen en wil je wat meer rust in je drukke leven? Bekijk dan de tips hieronder.

  • Leg je telefoon neer. Gun jezelf wat rust. Train jezelf om een tijdje zonder te doen. Heb je er moeite mee? Bouw het op! Begin met een half uur en bouw het op naar 1 uur, anderhalf uur en zo door naar 2, enzovoort. Je kan ook je push-notificaties uitzetten als je het echt moeilijk vindt.
  • Ga eens weg zonder telefoon. Dit is in het begin misschien even spannend, maar je zult al snel merken dat het eigenlijk best wel fijn is om even losgekoppeld te zijn.
  • Deze vinden je ouders waarschijnlijk minder chill: laat je rommel even op je kamer liggen. Je kamer hoeft echt niet altijd opgeruimd te zijn (wel ff mama laten weten dat je aan JOMO doet 😉). 
  • Zet Netflix aan! Ga op de bank zitten en check een vette serie of film. 
  • Check de ‘5 tips om even helemaal chill te worden

Ok! Tijd om eens af te schakelen en zen te worden! Heb je nog meer tips voor JOMO? Laat het ons weten.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.