Mijn interesse ligt bij een studie waar de baankans nul is: wat nu?

min. lezen
studie-zonder-baankans

Je weet wat ze zeggen: kies een studie die je leuk vindt en goed bij je past. Maar wat moet je doen als je weet dat datgene wat jij leuk vindt, nul uitzicht heeft op een baankans? Dat vertellen we je in deze blog.

Kiezen wat jij leuk vindt

Laten we eerst wat nuance aanbrengen. Je hebt nooit 0% baankans, dat bestaat gewoon niet. Maar het komt wel voor dat studenten van sommige studies een betere baankans hebben. De vraag blijft dus wat je moet kiezen als je weet dat de studie die je leuk vindt weinig kans op een baan heeft.

We hebben het er al vaker over gehad in vorige blogs: kies wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dan is de kans aanzienlijk groter dat jij je studie succesvol afrondt. Maar ja, het leven stopt niet als jij je diploma hebt gehaald, integendeel! Het leven begint dan pas. Je moet een baan zoeken en zelf je boontjes doppen. Bij papa en mama aankloppen voor geld kan dan echt niet meer (misschien kom je er nog 1 keer mee weg, maar vaker ook niet). Het is dan wel zo fijn als je iets hebt gestudeerd waar je baankansen hebt, toch?

Do's en don'ts bij het maken van een studiekeuze
Do's en don'ts bij het maken van een studiekeuze

Dit moet je wel, en vooral ook niet doen!

Boontjes doppen

Ja en nee. Het is natuurlijk belangrijk dat je uiteindelijk je eigen boontjes kan doppen. Daar hoort natuurlijk een baan bij. De vraag is alleen hoeveel je wilt gaan verdienen en hoeveel moeite je wilt doen om een baan te vinden. Zo is het al een tijdje bekend dat afgestudeerden in de richting van kunst en cultuur of antropologie relatief weinig baankansen hebben. Zij moeten dus wat meer hun best doen om een baan te vinden. De studies econometrie en tandheelkunde daarentegen, hebben veel baankans en een hoog startsalaris.

Dat maakt het soms wel lastig om te kiezen. Je kunt het ook zo zien: je vindt die studie met weinig baankans leuk, dus je wilt er ook meer moeite voor doen om er werk in te vinden. Daar komt bij dat wanneer je voor een studie in die richting kiest, je meestal oké bent met een inkomen dat lager is dan van bijvoorbeeld een tandarts. Met andere woorden: de meesten die een studie kiezen met weinig baankansen kiezen niet voor het geld.

Hoofd en hart

Het kan zijn dat je baanzekerheid en geld wel belangrijk vindt, maar dat je eigenlijk het liefst een studie doet waarbij dat allebei niet zeker is. Wat ga je dan doen? Dat blijft natuurlijk een tricky vraag. Volg jij je hart of je hoofd? En wanneer wordt je dan wel gelukkig?

Dit zijn allemaal vragen die horen bij het maken van een studiekeuze. En ze zijn echt niet zomaar te beantwoorden. Het beste is natuurlijk om zowel met je hart als met je hoofd te kiezen. Zo wordt je gelukkig en verzeker jij jezelf van voldoende baankansen.

kiezen-met-hoofd-of-met-hart
Kiezen met je hoofd of je hart?

Hoe kun je nou het beste kiezen?

Maar wat als…

Maar wat als je echt zó graag voor een studie wilt gaan dat het niet uitmaakt of je een baan krijgt of niet? Dan zit er maar 1 ding op: er vol voor gaan. Maar besef je wel heel goed wat de gevolgen kunnen zijn als je klaar bent met studeren.

Zorg er daarom voor dat je tijdens je studie veel doet om bijvoorbeeld je cv op te pimpen. Dat kan door verschillende bijbaantjes te doen, maar ook door bijvoorbeeld actief te zijn bij een studie- of studentenvereniging. Wat ook werkt is een stage in het buitenland.

Hoe je het ook went of keert, een studiekeuze bepaalt niet de rest van je leven. Er zijn zoveel mensen die uiteindelijk niet werkzaam zijn in wat ze hebben gestudeerd. Bekijk wel goed wat voor jou belangrijk is. Blijf dus dicht bij jezelf.

werk aan je cv
Pimp je cv!

Hoe kun je het beste je cv aanvullen tijdens het studeren? Lees het hier

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.