Van universiteit naar hbo: soms de beste keuze

min. lezen
Daphne studeerde aan de universiteit, maar voelde zich er niet thuis

Wanneer je aan een studie aan de universiteit begint, zijn de verwachtingen van jezelf, je familie of je vrienden vaak hoog. Maar wat als je hier helemaal niet op je plek zit? Dan kan het hbo uitkomst bieden. Daphne Vink (27) begon een studie aan de universiteit, maar maakte uiteindelijk het hbo af. In deze blog vertelt ze waarom zij vindt dat ze de juiste keuze heeft gemaakt.

Na het afronden van haar middelbare school was het voor Daphne tijd om aan een studie te beginnen. Daphne: “Als vwo-student was het ‘logisch’ om naar de universiteit te gaan. Maar eigenlijk vond ik mezelf meer een havo-leerling. Tijdens mijn keuzeproces ben ik bijvoorbeeld ook bij hbo Journalistiek gaan kijken. Daar werd mij verteld dat een dergelijke, praktijkgerichte opleiding voor mij misschien ‘te makkelijk’ was.”

Denk jij er ook over na om te stoppen of switchen met je studie? Check dan eens deze blog.

Zelf had ik het allang besloten, en zo ben ik het volgende studiejaar met hbo Communicatie gestart.

Daphne ging van de universiteit naar het hbo

Daphne-Vink

Keuze vanuit het hart

Voor Daphne was haar keuze voor een hbo-opleiding een schot in de roos. “Ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Naar mijn mening is praktijkgerichter leren veel geschikter voor mij. Dus uiteindelijk was het gevoel dat ik had juist, en de keuze die ik vanuit mijn hart maakte ook de juiste.” Wat Daphne nu doet? “Ik werk als freelance copywriter en ik blog, coach en adviseer jongeren op het gebied van mindset en het najagen van hun dromen. Dit zijn skills die ik 100 procent aan het hbo te danken heb.”

Tot slot geeft Daphne nog goede raad voor wanneer je zelf worstelt met de keuze tussen hbo en wo. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je goed naar jezelf kijkt als persoon en jezelf afvraagt: ‘ben ik een hbo- of een wo-student?’ Laat je bij je uiteindelijke keuze ook niet teveel afleiden door je familie of vrienden. Zij hebben het beste met je voor, maar uiteindelijk ga jij de studie doen.”

Algemene verschillen tussen hbo en wo:

  • hbo is wat meer praktijkgericht, universiteit theoretischer
  • Vaak meer begeleiding op het hbo, op de universiteit wordt meer zelfstandigheid verwacht
  • Stages op het hbo zijn verplicht, op universiteit lang niet altijd
  • Kleine klassen op het hbo, universiteit vaker hoorcolleges in collegezalen

Lees ook eens dit artikel over verschillen hbo en wo.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.