Accreditatie: wat is het en waarom is een opleiding wel/niet geaccrediteerd?

min. lezen
accreditatie

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar elke opleiding in Nederland moet voldoen aan een aantal belangrijke kwaliteitseisen. Deze eisen bepalen of je nieuwe opleiding erkend wordt. Wat dat betekent en hoe dit werkt leggen we hier uit.

Accreditatie opleiding

Als een opleiding voldoet aan de vooropgestelde kwaliteitseisen, wordt het geaccrediteerd. Een accreditatie is een keurmerk. Voor onderwijsinstellingen is het belangrijk om die te hebben omdat het een aantal voordelen met zich meebrengt. Voor jou als toekomstige student is het belangrijk om te weten of de opleiding geaccrediteerd is. Dat zit zo. Als je studeert aan een erkende onderwijsinstelling dan zitten daar de volgende voordelen aan:

  • Je krijgt alleen studiefinanciering als de opleiding van jouw keuze is erkend. Je school of universiteit kan je vertellen of dat zo is;
  • Alleen met een keurmerk mogen opleidingen een wettelijk beschermde getuigschriften of diploma’s afgeven;
  • Afgestudeerden aan een erkende opleiding mogen een juridisch beschermde titel voeren.

Bron: rijksoverheid.

Waarom is dit belangrijk?

Je kunt je afvragen waarom dit belangrijk is. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk simpel: als je geen erkende opleiding volgt heeft het verschillende nadelen en eigenlijk geen voordelen. 
Misschien wel de belangrijkste reden waarom je beter een geaccrediteerde opleiding kunt volgen is dat je dan zeker weet dat je goed onderwijs krijgt. Dit is namelijk gekeurd!

Daarnaast hoor je mensen wel eens zeggen dat ze studeren om een ‘papiertje’ (diploma) te halen. Zoals je hierboven kunt lezen is je diploma weinig waard als je die bij een niet-erkende opleiding hebt behaald. Dat heeft weer gevolgen voor het vinden van een baan. Zo kan het zonder geldig diploma lastiger zijn om werk op jouw niveau te vinden. Dus ook al leer je misschien heel veel op die opleiding, je kunt niet zoveel met je diploma. 

NVAO / CROHO / CREBO

Om ervoor de te zorgen dat opleidingen voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen, zijn er instanties in het leven geroepen die daarop toezien. Voor het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen is dat De Nederlands- Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Zij zorgt ervoor dat nieuwe opleidingen geaccrediteerd worden en dat bestaande opleidingen hun kwaliteit behouden, of verbeteren. Iedere zes jaar wordt een opleiding opnieuw gekeurd. Als een opleiding is gekeurd en geaccrediteerd door de NVAO, dan weet je zeker dat je studiefinanciering en een geldig diploma krijgt, en een titel mag voeren.

Al deze erkende Nederlandse opleidingen in het hoger onderwijs vind je terug in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). Wil je weten of een opleiding wel de juiste accreditatie heeft? Check dan het CROHO.

Wil je kijken welke mbo opleidingen erkend zijn? Dan check je het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Soorten erkende opleidingen

In het onderwijs kun je onderscheid maken tussen twee soorten opleidingen. Deze zijn allebei erkend. Dit zijn:

  • Reguliere onderwijsinstellingen. Dit zijn allemaal ‘bekostigde’ opleidingen. Dat betekent dat ze geld krijgen van de Rijksoverheid. Deze opleidingen zijn erkend en vind je terug in het CROHO (hoger onderwijs) of het CREBO (mbo);

  • Particuliere opleidingen. Deze krijgen geen geld van de Rijksoverheid. Deze scholen moeten erkend worden door de NVAO en de Inspectie van het Onderwijs. Pas als deze geaccrediteerd zijn, wordt het diploma erkend. Je vindt ze terug in het CROHO (hoger onderwijs) of het CREBO (mbo).

Meer weten over reguliere en particuliere opleidingen? Lees deze blog.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.