Met deze tips is een studiekeuze maken simpel

min. lezen
Met de tips van Hogeschool Tio wordt het een stuk makkelijker om een studiekeuze te maken
Branded content van Tio
Deze content is gemaakt door Tio

Branded content

Het maken van een goede studiekeuze is in deze tijd nog lastiger dan normaal. Grote kans dat jij ook nog niet weet welke opleiding je wil kiezen. Maar geen zorgen: met de juiste aanpak is het makkelijker dan je denkt. Om je een handje te helpen, hebben wij de beste tips voor jou verzameld. Inclusief persoonlijke ervaringen van andere studenten: hoe pakten zij het aan? Doe er je voordeel mee!

1. Ken jezelf

Als je je gaat oriënteren op een vervolgstudie, is het verleidelijk je direct te verdiepen in het aanbod. Maar er zijn tegenwoordig zó veel studies dat je al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Voor je het weet begint alles op elkaar te lijken. Het is daarom verstandiger om eerst na te denken over wat je zelf graag wil. Waar liggen je interesses? Wat zijn je talenten? Waar word je gelukkig van? Als je weet in welke richting je moet zoeken, kun je je zoekgebied verkleinen.

2. Vergelijk opleidingen met elkaar

Weet je eenmaal een beetje wat je (niet) wil, dan kun je beginnen met zoeken. Duik (online) in verschillende studieprogramma’s, bekijk filmpjes over de studies, vraag studiegidsen aan en verdiep je in de mogelijkheden. Welke richtingen lijken je leuk? En waarom? Sluit bepaalde studierichtingen niet gelijk uit omdat je denkt dat het ‘niets voor jou’ is; in deze oriënterende fase is een open blik juist belangrijk. Kies dus nog geen richting in deze fase en staar je ook niet blind op maar één studie.

Na de middelbare school wist Emma van Wieringen al gauw welke richting ze op wilde. “Reizen heb ik altijd al leuk gevonden. Het liefste wilde ik ook iets met talen en mensen doen; ik volg al jaren Frans en Spaans en ik bezorg mensen daarnaast graag een fijne en onbezorgde tijd.” Een toerismeopleiding lag dus voor de hand, maar welke? “Ik heb meerdere opleidingen bekeken, maar toen ik op een open dag van Tio kwam, bij Internationaal Toeristisch Management, voelde het gelijk goed. Kleinschalig, een fijne sfeer en persoonlijke begeleiding. Na de proefstudeerdag wist ik het zeker.”

Tio opleidingen
Check deze blog!

En kom meer te weten over opleidingen in toerisme, events of hotelmanagement. 

3. Kies voor jezelf

Een gevaar bij het maken van een studiekeuze is je (onbewust) laten beïnvloeden door je omgeving. Omdat je je ouders trots wil maken of omdat je graag dezelfde studie als vriend(in) X wil volgen bijvoorbeeld. Maar vergeet niet dat je een studie voor jezelf, voor jouw toekomst kiest. Maak je de verkeerde keuze, dan heb je daar alleen jezelf mee. Probeer je dus niet te veel te laten leiden door je omgeving en wees eerlijk tegenover jezelf.

4. Kijk uit voor vooroordelen

‘Voor studie A moet je supergoed in wiskunde zijn, studie B is alleen maar voor stuudjes en met studie C heb je totaal geen baanperspectieven.’ Je kent ze vast wel, de vooroordelen die over bepaalde studies rondgaan. Maar kloppen ze ook? Het is zo zonde om je studiekeuze te baseren op een vooroordeel! Schrijf een studie nooit zomaar af op basis hiervan, maar zoek eerst uit of het echt klopt.

5. Bezoek open dagen

Heb je een aantal studies op het oog? Fijn! Dan is het nu tijd om open dagen te bezoeken. Bij een open dag kun je bij studenten en docenten terecht met al je vragen, kom je alles te weten over het studieprogramma, leer je over de carrièreperspectieven én proef je de sfeer op de school. Zo biedt Tio je meerdere opties om persoonlijk kennis te maken. Handig!

Tio-student Ardin Dekker bezocht drie jaar geleden een open dag van International Business Management. Vooral de kleinschaligheid van Tio sprak hem heel erg aan, vertelt hij. “Toen ik op een open dag van Tio kwam, voelde het gelijk goed. Hier moet ik naar toe, dacht ik bij mezelf. Het bevalt heel goed. De kleine klassen en de persoonlijke aandacht zijn heel fijn, net als de praktijkervaring die je dankzij de projecten en stages opdoet; dat heb je op een universiteit niet.”

Met Hogeschool Tio maak je de mooiste reizen

6. Weet dat niets voor altijd is

Ben je bang om een verkeerde keuze te maken omdat een studie de rest van je leven zal bepalen? Geen zorgen, een studiekeuze is nooit definitief. Bovendien is ook een verkeerde keuze leerzaam: je weet nu tenminste wat je niet wil. En wist je dat veel mensen op latere leeftijd sowieso niet meer werken in de branche waarvoor ze gestudeerd hebben? Tijdens je hele loopbaan blijf je je namelijk ontwikkelen. Het beste wat je daarom kunt doen, is iets kiezen wat nu goed voelt.

7. Ervaar de studie

De volgende stap is te onderzoeken of de opleidingen die je op het oog hebt, écht bij je passen. Tijdens een open dag krijg je natuurlijk al een goed beeld, maar een meeloop- of proefstudeerdag is vaak nog wat leerzamer. Word rondgeleid, volg proeflessen, maak kennis met de manier van lesgeven, proef de sfeer tijdens een normale lesdag en vraag andere studenten naar hun ervaringen. Zo krijg je een goed beeld van hoe de opleiding écht is.

Georgina van den Burg studeert Hotel- en Eventmanagement. “Ik vond het heel moeilijk om een studie te kiezen”, vertelt ze. “Toen ik over deze studie van Tio hoorde, heb ik eerst een meeloopdag gevolgd. Dat was heel fijn. De kleine klassen vond ik prettig en ook de vakken spraken me erg aan; het is een brede studie waar je veel kanten mee op kan.”

Commerciële Economie en Ondernemerschap-student Job The volgde een meeloopdag én een proefstudeerdag. Job: “Ik ben eerst naar een open dag gegaan, daar kreeg ik al een goede indruk van Tio. Ook van de proefstudeerdag, waarbij ik samen met andere leerlingen proeflessen kreeg, ben ik veel wijzer geworden. Maar van de meeloopdag werd ik pas echt heel enthousiast; het was heel leuk om met een student mee te lopen, andere studenten te spreken en te kijken of de manier van lesgeven bij mij paste. Die meeloopdag heeft mijn studiekeuze bevestigd.”

Beaudine van der Sijp studeerde aanvankelijk aan de hogere hotelschool, maar dat pakte niet uit zoals ze hoopte. Uiteindelijk kwam ze bij Tio terecht. “De opleiding Hotel- en Eventmanagement van Tio sprak me direct aan. Een vriendin van mij studeerde daar en was hartstikke enthousiast. Ik kon een persoonlijke afspraak maken met een studiecoach van Tio. Zij heeft me toen een-op-een alles verteld over de studie en me rondgeleid op school, heel fijn. Ik voelde me er gelijk thuis.”

Dingen-die-je-moet-regelen-als-je-gaat-studeren-1
Ga je volgend jaar studeren?

Regel alles op tijd! Lees hier hoe.

8. Hak de knoop door

Heb je genoeg informatie en ervaringen opgedaan? Dan is het tijd om een keuze te maken. Als je een opleiding hebt gevonden waar je je goed bij voelt, twijfel dan niet te lang meer en hak de knoop door. Je komt er uiteindelijk maar op één manier achter! En je zal merken dat er een last van je schouders valt. Dan kun je nu eindelijk gaan uitkijken naar je nieuwe avontuur!

Benieuwd naar Tio?

Bezoek een open dag!

MELD JE METEEN AAN!

Meld je aan voor de open dagen van Tio
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.