In deze Europese landen kun je gratis studeren

min. lezen
gratis-studeren-europese-steden

Wil jij graag (verder) studeren binnen Europa, maar wellicht liever het collegegeld ontlopen? Ga in het buitenland studeren en neem een kijkje bij een van de onderstaande Europese landen, waar je namelijk in sommige gevallen géén collegegeld hoeft te betalen.

Natuurlijk is het wel altijd van belang om eventuele andere kosten in je begroting op te nemen, maar het betalen van collegegeld valt in ieder geval weg. Bovendien kun je in de meeste gevallen je Nederlandse studiefinanciering gewoon meenemen, wat dus een extra win is! Voor zowel bachelor- als masteropleidingen is het mogelijk om in het buitenland te studeren.

Studeren in Zweden

Naast het feit dat je geen collegegeld betaalt voor een studie in Zweden, is de kwaliteit van het onderwijs ook nog eens hoog. Dit komt mede door de aanwezige kenniseconomie in Zweden. Bovendien proberen de universiteiten vaak een goede balans te vinden tussen theorie en praktijk, door samen te werken met het werkveld. Meerdere Zweedse universiteiten staan hoog aangeschreven of hebben internationale accreditaties, dit maakt dan ook dat je diploma overal erkend wordt.

Met name veel masteropleidingen bieden een volledig Engelstalig programma, maar zo zijn er ook genoeg Engelstalige opleidingen op bachelor gebied te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Engelstalige opleidingen van Jönköping University. Je kunt je direct bij de universiteit aanmelden of gebruik maken van dit algemene portaal waar je je voor verschillende opleidingen kunt aanmelden. Daarnaast biedt de overheid in Zweden gratis Zweedse lessen aan, die je kunt volgen bij SFI.

Studeren in Denemarken

Niet heel ver van ons eigen landje vinden we Denemarken, wat een fijne optie is als je niet te ver van huis wilt maar toch gratis wil studeren. Ook hier is het onderwijs kwalitatief hoog en zul je geen problemen ervaren met het erkennen van je diploma.

Er wordt in Denemarken doorgaans goed Engels gesproken en er zijn dan ook genoeg internationale studenten te vinden om je bij aan te sluiten. Ook hier kun je via de overheid gratis Deense lessen volgen, lees hier meer. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de University of Southern Denmark, gelegen in het sfeervolle Odense.

Studeren in Noorwegen

Ruige landschappen, prachtige fjorden en het noorderlicht zijn wellicht dingen die in je opkomen wanneer je denkt aan Noorwegen. Het kan ook een super leuk land zijn om wat tijd door te brengen tijdens je studie, en nog een voordeel, er zijn veel internationale studenten te vinden.

Hoewel je als EU-lid geen collegegeld betaalt, zijn de kosten voor levensonderhoud wel een stuk hoger. Houd hier dus rekening mee wanneer je gaat sparen voor je buitenlandavontuur. Via het portaal van Study in Norway vind je gemakkelijk alle benodigde informatie én alle beschikbare studies.

Studeren in Finland

Finland is wellicht niet het eerste land waar je aan denkt om te gaan studeren, maar ook hier hoef je geen collegegeld te betalen. Net zoals in Noorwegen kun je via dit portaal een overzicht terugvinden van alle universiteiten en studies, die je kunt filteren aan de hand van jouw wensen. Ook hier wordt over het algemeen goed Engels gesproken, zijn er steeds meer internationale studenten te vinden én is er sprake van een hoge kwaliteit van het onderwijs.

Studeren in IJsland

Om Scandinavië af te ronden sluiten we af met de optie tot het gratis studeren in IJsland. Een prachtig land met ongelooflijke landschappen, eindeloze watervallen en adembenemende gletsjers. Aan de meeste IJslandse openbare universiteiten kun je gratis studeren, maar het kan soms wel zo zijn dat je wat registratiekosten moet betalen. Meer informatie over studeren in IJsland vind je hier.

ijsland-mooi-he

IJsland, best mooi he?

Studeren in Duitsland

De Scandinavische landen staan bekend om hun gratis onderwijs, maar zo zijn er nog een aantal andere landen die ook een opleiding bieden voor bijna niets. Wil je gratis studeren in het buitenland, maar liever iets dichter bij huis blijven? Dan vind je ook genoeg mogelijkheden om te studeren in ons buurland.

Ga in Duitsland studeren! De meeste openbare universiteiten bieden gratis onderwijs aan. Wel betaal je zowel als Duitser als internationale student vaak een bijdrage per semester, maar met een bedrag van ongeveer 200 euro, stelt dit bijna niets voor vergeleken het collegegeld in Nederland. De onderwijsstructuur is vergelijkbaar met die van Nederland en ook ligt de kwaliteit van het onderwijs op niveau binnen de Duitse universiteiten.

Ook heb je in Duitsland vaak meer de vrijheid om je vakkenpakket zelf samen te stellen en ligt er minder vast. Daarnaast is er een actief aantrekkelijk studentenleven door de relatief lage kosten. Bovendien kan het beheersen van de Duitse taal je ook zeker voordelen geven op de arbeidsmarkt. Hier kom je nog veel meer te weten over studeren in Duitsland.

Studeren in Oostenrijk

Ook wanneer je kiest voor een studie in Oostenrijk betaal je meestal geen collegegeld. Dit geldt overigens alleen wanneer je studeert aan een openbare universiteit. Je betaalt alleen een kleine bijdrage aan de Austrian Student Union van slechts €17,50. Zeker voor de wintersportliefhebbers onder ons is dit geen verkeerde plek om een tijdje door te brengen en er bevindt zich een groeiend aantal internationale studenten. Lees hier meer over studeren in Oostenrijk.

Studeren in Griekenland

Wellicht niet het eerste land waar je aan denkt om te gaan studeren, maar zeker als je wat wil bezuinigen op de kosten is studeren in Griekenland een uitstekende optie. Voor alle EU-studenten is het studeren aan de meeste openbare universiteiten gratis en daarnaast krijg je vaak ook nog eens een maaltijd geserveerd in de kantine. Bij een studie in Griekenland combineer je zon, zee en gratis studeren, oftewel een geweldige ervaring!

Daarnaast kun je ook voor andere Europese landen zoals België, Italië, Hongarije of Frankrijk kiezen, waar het collegegeld niet volledig gratis is maar wel een stuk lager dan Nederland. Zo begint het collegegeld in België, Italië en Hongarije bijvoorbeeld vaak al rond de €1000 per jaar.

In Frankrijk liggen de kosten zelfs nog iets lager; vaak tussen de €200 en €400. Echter, de kosten van de Franse Business Schools kunnen vaak wel hoger uitvallen. Wil je studeren in het buitenland en ben je klaar voor een nog groter avontuur? Neem dan een kijkje bij de mogelijkheden in Brazilië, waar het ook gratis is voor Nederlandse studenten om te studeren.

Mocht je meer willen weten over in het buitenland studeren, neem dan hier eens een kijkje en ontdek of een studie in het buitenland wat voor jou is.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.