Diergeneeskunde studeren: in Nederland én het buitenland

min. lezen
diergeneeskunde-studeren-1

Diergeneeskunde is een vakgebied dat de gezondheid en het welzijn van dieren bevordert. Als je geïnteresseerd bent in de studie Diergeneeskunde, heb je de mogelijkheid om zowel in Nederland als in het buitenland te studeren. Studenten Jorn en Fianne, delen hun ervaringen. Zo maak jij straks een studiekeuze die bij jou past.

Over Jorn

“Ik ben Jorn van Soest, 24 jaar, en ik studeer Diergeneeskunde in Jelgava, Letland. In Nederland werd ik twee keer uitgeloot en zag ik het niet zitten om het nog een derde keer te proberen. In België is de opleiding heel erg theoretisch en vond ik het systeem ouderwets. Vandaar dat ik iets nieuws wilde proberen. Toen heb ik via via gehoord dat je in Letland Diergeneeskunde kunt studeren en heb ik mij gewoon aangemeld, ben ik gegaan, en dacht ik ‘we zien wel’. Het heeft ontzettend goed uitgepakt en ik ben super blij dat ik daar nu zit.”

jorn-diergeneeskunde

Over Fianne

“Ik ben Fianne en ik ben 24 jaar oud. Op de middelbare school heb ik VWO gedaan en daarna ben ik begonnen met de bachelor Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht (UU). Inmiddels ben ik bezig met de master Diergeneeskunde (opleiding tot dierenarts) met een specialisme in paard. Mijn specialisme heet Paard, maar als ik afgestudeerd ben mag ik in principe alle diersoorten behandelen.”  

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar voor de studie Diergeneeskunde met een VWO-diploma met één van de volgende profielen en profielkeuzevakken:

  • Natuur & Gezondheid + natuurkunde
  • Natuur & Techniek + biologie
  • Een ander profiel + deelcertificaten op VWO-niveau voor de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde A of B

Ook als je eerst een HBO-opleiding hebt afgerond ben je nog toelaatbaar, mits je de juiste deelcertificaten op VWO-niveau voor de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde A of B hebt afgerond. De opleiding Diergeneeskunde is een numerus fixus opleiding, met slechts 225 plekken in het studiejaar 2023-2024. Wil je weten wat dat voor jou betekent? Check ons artikel.

Studieduur

De studie van Jorn in Letland duurt 6 jaar. Er is geen bachelor of master, maar een second degree bachelor, wat gelijk staat aan een master. Het diploma is ook geldig in heel Europa.

Fianne’s studie aan de universiteit Utrecht duurt ook 6 jaar, wat bestaat uit 3 jaar bachelor en 3 jaar master, waarin je je nog verder kunt specialiseren. 

dag-van-de-dierenarts
In gesprek met een dierenarts

Jessie koos voor Diergeneeskunde. Check haar verhaal!

Studieprogramma Letland

“In het eerste jaar bestudeer je de basiskennis van diergeneeskunde, zoals biologie en anatomie. Het tweede jaar focust zich meer op de basis van de geneeskunde dus bijvoorbeeld fysiologie, bacteriologie, farmacologie en pathologie. In het derde jaar leer je het meeste qua theorie en krijg je vakken zoals klinische diagnostiek, opereren, en speciale pathologie. De eerste drie jaar zijn meer theoretisch, maar gelukkig mogen we al vanaf het eerste semester praktische activiteiten verrichten, zoals het maken van onze eigen anatomie preparaten. In het derde jaar mag je zelfs al beginnen met opereren.

“Om praktijkervaring op te doen mogen alle studenten altijd vrijwillig meelopen met leraren als ze dat graag willen.”


Het vierde studiejaar bestaat uit heel veel praktijk, met name over de huisdieren en daarnaast leer je meer over diagnostiek. In het vijfde jaar heb je weer veel praktijk maar dan voornamelijk in het teken van paarden en landbouwhuisdieren. Daarbij krijg je ook les over regelgeving, exotische dieren, en overdraagbare ziektes. Gedurende het zesde jaar loop je alleen nog maar stage (coschappen) en aan het einde van het jaar leg je het staatsexamen af.”

Jorn denkt tussen de 50-60 uur per week aan zijn studie kwijt te zijn, waarvan 30 uur per week op de universiteit, aan theorie en praktijk.

Studieprogramma Nederland

“De gehele opleiding duurt 6 jaar, bestaande uit 3 jaar bachelor en 3 jaar master. Sinds september 2022 is er een nieuw curriculum, echter val ik nog onder het oude curriculum. Hierbij heb je 3 jaar bachelor waarbij je alle orgaansystemen afgaat. Hierbij leer je de anatomie, fysiologie, pathologie, immunologie, bacteriologie etc. Na deze drie jaar moest ik kiezen tussen de richtingen Paard, GD (=gezelschapsdieren) of LH (=landbouwhuisdieren). Ik heb paard gekozen.

Binnen het vernieuwde curriculum hoef je niet direct één specialisatie te kiezen bij het begin van de master. De masteropleiding bestaat uit drie onderdelen: een uniform deel, een gedifferentieerd deel en de profileringsruimte. Het onderwijs wordt gegeven op drie niveaus en je mag als student zelf je pakket samenstellen, passend bij je eigen ambities en voorkeuren. Dit leidt tot een diploma Algemeen Bevoegd Dierenarts.”

Ook Fianne geeft aan veel tijd kwijt te zijn aan haar studie, volgens haar verschilt het per vak maar ben je met deze studie zeker fulltime bezig. 

Over het vernieuwde curriculum en over de bachelor Diergeneeskunde kun je hier meer lezen. Meer weten over de master Diergeneeskunde? Check de informatie.

Fianne

Stagelopen

Letland:
“Elke week staan er voor iedereen praktijkuren ingeroosterd, wat eigenlijk een soort van stagedagen zijn. Verder heb je in het tweede, vierde, vijfde en zesde jaar langere stages van een aantal weken of langer en deze mag je ook in het buitenland beoefenen mocht je dat willen.” Jorn is zelf aan de slag gegaan als assistent bij een dierenarts en bereidt dan ook de operaties voor. 

Nederland:
“Je moet in de master een onderzoeksstage doen van 12 weken. Je mag hierbij zelf het onderwerp en dus de stageplek kiezen. Verder loop je de coschappen in de klinieken bij de faculteit. Ook heb je nog een externe stage van 8 weken die je bij een dierenartspraktijk doet in de richting die je hebt gekozen.” 

jorn-diergeneeskunde-2

Naar het buitenland

Letland:
Naast de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor de langere stages gedurende de studie, kun je ook in het buitenland studeren. De universiteit in Jelgava biedt dan ook een Erasmus exchange als onderdeel van het programma, waarbij studenten dus één of twee semesters kunnen studeren aan een buitenlandse universiteit. 

Nederland:
Fianne geeft aan naar het buitenland te kunnen vanuit de studie Diergeneeskunde in Utrecht. Voor je onderzoekstage kun je naar het buitenland bijvoorbeeld. Verder zijn er veel mogelijkheden als je het zelf regelt. Je kunt bijvoorbeeld je keuzevakken, een extra stage zoals een castratiestage, of een deel van je coschappen in het buitenland doen.

Verschillen: Letland vs. Nederland

Letland is misschien niet voor iedereen een bekend land. Gelukkig vertelt Jorn ons wat meer over zijn studiebestemming. “Het grootste verschil is dat Nederland één van de dichtstbevolkte landen ter wereld is en Letland één van de dunste. Het is groter dan Nederland maar heeft maar 1,8 miljoen mensen. Er is super veel natuur. De infrastructuur is vrij oosters met hier en daar een betonnen flat. In de 5 jaar dat ik hier nu zit zijn ze heel veel aan het renoveren en is Letland echt veel vooruit gegaan.

De steden zijn schoner dan in Nederland en ze hebben alles wat je nodig hebt maar vaak niet meer dan dat. Behalve Riga dan natuurlijk waar bijna de helft van de populatie woont. De meningen over de Letten zijn verdeeld, omdat ze in het begin nog wat stug kunnen zijn en niet zo open zijn als Nederlanders. Maar als je eenmaal het ijs hebt gebroken en je ze wat beter leert kennen, zijn ze super vriendelijk, ben je altijd welkom, en doen ze alles voor je. Dus ik mag de Letten wel.”

Ook vertelt Jorn dat zijn opleiding in Jelgava kleinschalig is en super persoonlijk is. “Praktijklessen worden gehouden in groepjes van vijf, en in mijn geval zelfs met drie. Soms hebben we dus praktijk met net zoveel leraren als studenten, wat super fijn is. Sommige studenten willen bijvoorbeeld ook de wetenschappelijke of farmaceutische kant op na de studie.” 

jorn-diergeneeskunde-3

Na de studie

Bijna iedereen wordt dierenarts, waarbij volgens Jorn de huisdierenrichting het populairst is, gevolgd door de paarden. Het minst populair zijn de landbouwhuisdieren. Voorbeelden van andere mogelijke beroepen zijn toezichthoudend dierenarts bij de NVWA, meedenken met bestuur en beleid of bij diergeneesmiddel bedrijven. Sommigen kiezen voor een wetenschappelijke richting en willen graag onderzoek gaan doen na hun studie. Ook een aantal gaan de farmaceutische kant op. 

De baankansen zijn momenteel heel goed. Op dit moment is er een tekort aan dierenartsen in Nederland, wat het dus heel makkelijk maakt om een baan te vinden. Sommige Europese landen hebben een vergelijkbare situatie. “Ik denk dat ik op dit moment al 5 of 6 banen aangeboden heb gekregen terwijl ik nog een jaar moet studeren” geeft Jorn aan. 

“Na de master in Nederland kun je nog doorgaan voor een internship waarbij je eventueel kunt gaan specialiseren. Bijvoorbeeld voor chirurg internist, orthopeed of voorplanting specialist.” - Fianne


Het maken van een keuze tussen studeren in Nederland of het buitenland hangt af van je persoonlijke voorkeuren, doelen en toekomstplannen. Het is belangrijk om verschillende universiteiten en studieprogramma's te onderzoeken, en om advies in te winnen bij studieadviseurs en dierenartsen zodat je voor jezelf de juiste keuze kunt maken. Of je nu kiest voor een diergeneeskundige opleiding in Nederland of in het buitenland, het is een geweldige stap naar een lonende carrière waarin je bijdraagt aan het welzijn van dieren.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.