Uitgelegd: het verschil tussen beroepskeuze en studiekeuze

min. lezen
Uitgelegd: het verschil tussen beroepskeuze en studiekeuze

Wat wil je later worden? Toen die vraag vroeger op het schoolplein gesteld werd, was het antwoord misschien makkelijk. Nu ben je alweer wat jaartjes verder en speelt die vraag opnieuw: je gaat namelijk een belangrijke stap zetten door je vervolgstudie te kiezen. Je studiekeuze kan te maken hebben met je beroepskeuze. Maar dat hoeft niet. Hoe dat precies zit, lees je in deze blog.

Je beroepskeuze hangt vaak samen met je studiekeuze… maar lang niet altijd

Laten we beginnen met het onvermijdelijke: heel vaak hangt je studiekeuze wél samen met wat je wilt gaan doen. Dat is logisch: je wilt natuurlijk wél een beetje een plan hebben waar je naartoe wil. Maar zoals de boomer-uitspraak gaat: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, of: meerdere wegen naar een baan die bij je past.

Heb je altijd al kapper willen worden? Dan ligt het voor de hand om de kappersopleiding te gaan doen. Maar weet je nog niet zeker wat je wil gaan doen. Dan kun je een opleiding kiezen met een meer algemene richting. Zo kun je nog even nadenken over wat je wil gaan doen. Een opleiding met een wat meer algemene richting is bijvoorbeeld Liberal Arts & Sciences (University College) op het WO.

Als je al wat meer weet welke richting je op wil, kun je een studie kiezen waarbij je uiteindelijk uit een aantal beroepen in eenzelfde groep kunt kiezen. Voorbeelden daarvan zijn: Communicatie (hbo), economische of marketingstudies (hbo, mbo of wo). Met dit soort studies kun je kiezen uit een breed aanbod aan beroepen. Zo kun je later altijd nog een keuze maken.

Je studiekeuze is niet allesbepalend

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat je studiekeuze niet allesbepalend is voor het beroep dat je later zult gaan uitoefenen. Meer dan de helft van de studenten eindigt uiteindelijk niet in een beroep van hun studie. Is dat erg? Welnee joh, er zijn genoeg voorbeelden van mensen die uitblinken in een compleet ander beroep dan de studie waarin ze begonnen zijn. Een historicus die journalist wordt, of een leraar die de politiek ingaat: er is heel veel mogelijk.

Op het mbo en het hbo speelt beroepskeuze een wat grotere rol. Hier word je veelal opgeleid met directe skills gerelateerd aan je opleiding. Een universitaire opleiding is anders. Een student die een wo opleiding volgt wordt academisch opgeleid, dat betekent dat je leert als 'wetenschapper' onderzoek te doen. Deze opleidingen zijn veel breder. Natuurlijk geeft de studie wel de richting aan waarin je gaat werken, maar uiteindelijk kun je met een opleiding vaak nog alle kanten op.

Of je studiekeuze uiteindelijk leidt tot de beroepskeuze van je dromen is dus even afwachten. Uiteindelijk leer je pas écht wat het beroep inhoudt door het in de praktijk te ervaren. Bijstellen kan altijd nog. Eigenlijk is er maar één ding dat echt telt: dat jij je happy voelt in je studie- en beroepskeuze!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.