Wat heeft … gestudeerd? BN’ers en hun studiekeuze

min. lezen
Wat heeft x gestudeerd

Vraag jij je ook wel eens af wat Mark Rutte, Monica Geuze, Nikkie de Jager of Koning Willem-Alexander hebben gestudeerd? Goed nieuws, je ontdekt de studies van deze - en nog veel meer - BN'ers in dit artikel.

Wat hebben bekende Nederlanders gestudeerd? En maakt je studie uit om bekend te worden of om te doen wat zij doen? Dat zijn interessante vragen. Laten we eerst eens kijken naar welke opleiding een aantal BN’ers hebben gedaan.

Hoewel bij de één het precies gaat om de studiekeuze die je had verwacht, zullen sommigen je wellicht verrassen.

Violist en orkestleider André Rieu studeerde aan het Conservatorium in Luik en Maastricht. Verrassend? Niet per se, hè! 

Dj Armin van Buuren oefent een heel ander beroep uit dan waar die destijds voor koos: een studie Rechten aan de Universiteit in Leiden.

Tv-persoonlijkheid en presentatrice Britt Dekker behaalde haar havo-diploma. Haar deelname aan het programma Take me out in 2009, blijkt later het startpunt van haar tv-carrière te zijn geweest.

In een verder verleden was ze fanatiek musicalster, maar inmiddels is ze van alle televisie gerelateerde markten thuis: Chantal Janzen studeerde aan de Hogeschool voor de kunsten Amsterdam.

Youtuber en vlogger Gio Latooy bracht zijn tijd als middelbare scholier door op het vwo, maar stopte na 5 vwo en maakte van zijn hobby zijn beroep.


Influencer en Youtuber Juultje Tieleman studeerde aan het Media Vormgeving aan het Grafisch Lyceum. Daar doe je een set handige skills op voor het beroep dat zij nu uitoefent.

Podiumbeest Katja Schuurman begon ooit aan een studie Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar ronde die niet uiteindelijk niet af.

De doorgewinterde tv-presentatrice Linda de Mol heeft niet de studie-achtergrond die je wellicht zou verwachten. In haar studententijd koos ze voor  Rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Rapper en acteur Lil' Kleine begon zijn muzikale loopbaan op de Herman Brood Academie, maar rondde zijn studie niet af.

Voetbaltrainer Louis van Gaal legde de basis voor zijn huidige beroep op de opleiding tot Gymnastiekleraar.


Oud-premier Mark Rutte koos voor een maatschappelijk gerelateerde studie: Geschiedenis aan de Universiteit Leiden

Als we uitgaan van zijn studiekeuze, de kappersopleiding (mbo), belandde Televisiepersoonlijkheid Martien Meiland niet per se op de buis.

Influencer en voormalig dj Monica Geuze bewandelde uiteindelijk een ander carrièrepad dan die bij haar studiekeuze(s) hoorde: Journalistiek, en de opleiding tot stewardess (maar beide niet afgerond).

Nicolette van Dam is een actrice en presentatrice in hart en nier. Ooit koos ze voor de hbo-opleiding Communicatie en Markteting, maar rondde deze niet af.

Make-up artist en youtubester Nikkie de Jager ging aan de slag met haar kwaliteit en interesses op opleiding tot make-up artist aan de B Academy in Amsterdam.


Ondernemer en programmamaker Olcay Gülşen studeerde Personeel en Arbeid aan de Avans Hogeschool Rotterdam.

Rob Kemps, beter bekend als Snollebollekes, maakt er altijd wel een feestje van. Met een mbo-diploma Horeca in de pocket is dat misschien niet zo'n verrassing.

Artiest Snelle laat zich via zijn zang- en rapkunsten nu aan heel Nederland horen. In zijn studententijd deed die dat op de Herman brood Academie.

What about the king? Koning Willem-Alexander studeerde aan het Koninklijk Instituut voor de Marine & Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Disclaimer: je kunt alleen koning worden als je als kroonprins geboren wordt, maar je kunt natuurlijk wel ‘koning’ in jouw vakgebied worden! 👑💪

do's dont's studiekeuze
Do's & Don'ts studiekeuze

Tips bij het maken van een studiekeuze

Matcht studie bij beroep?

Zie je? Sommige BN’ers hebben een opleiding gedaan die past bij hun beroep (Nikkie de Jager, bijvoorbeeld), terwijl anderen een studie hebben gedaan die misschien minder lijkt te passen (zoals Linda de Mol).

De studie die je nu kiest hoeft helemaal niet te bepalen dat je later gaat werken in het veld waarvoor je gestudeerd hebt. Dat is het leuke aan deze lijst.

Tip: bekijk deze lijst, én je eigen studiekeuze(proces) dan ook met een andere bril: door het volgen van een opleiding leer je een aantal vaardigheden die je op verschillende manieren kunt inzetten. Welke vaardigheden passen bij het beroep dat je wilt uitoefenen, en op welke opleiding ga je met die vaardigheden aan de slag? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van een studiekeuze. Denk dus niet: Om minister-president van Nederland te worden moet ik net als Mark Rutte Geschiedenis studeren.

(Nieuwe) Vaardigheden leer je bovendien op allerlei verschillende plekken. Niet alleen op een mbo, hbo of universiteit. Sterker nog, sommige BN’ers, zoals Gio Latooy, Nicolette van Dam of Monica Geuze hebben of hun opleiding niet eens afgemaakt of zijn niet eens aan een opleiding begonnen en hebben succes.

Toch is ons advies niet om geen opleiding te doen of niet af te ronden, maar het laat wel zien dat een opleiding geen absolute must is. Wat deze drie trouwens wel gemeen hebben, is dat ze behoorlijk hard gewerkt hebben om te komen waar ze nu zijn.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.