Wat voor creatieve hbo opleidingen zijn er?

min. lezen
wat-voor-creatieve-hbo-opleidingen-zijn-er

Ben jij op zoek naar een creatieve hbo opleiding om jouw creatieve talenten verder te ontwikkelen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Als jouw hoofd al gaat spinnen van cijfertjes of het lezen van eindeloze rechtenboeken, neem dan eens een kijkje of een van de volgende creatieve studies iets voor jou kan zijn.

HBO Creative Business

De naam zegt eigenlijk al genoeg. Binnen de opleiding Creative Business word je opgeleid tot een echte creatieve professional. Zo leer je te werken in verschillende internationale markten en focust de studie met name op marketing, media en innovatie. Binnen deze hbo-opleiding leer je met goede zakelijke ideeën te komen en frisse en creatieve ontwerpen te maken.

Wat kun je worden met hbo Creatieve Business? Na het behalen van je diploma kun je bijvoorbeeld aan de slag als manager, ondernemer of adviseur.

HBO Communication and Multimedia Design

Binnen de studie Communication and Multimedia Design leer je virtuele beelden in te zetten voor media- en marketingcampagnes. Ook leer je tekst, beeld en geluid te combineren door vakken zoals communicatietheorieën, website-structuren en grafische vormgeving.

Je kan later ook voor een specialisatie kiezen in bijvoorbeeld animatie, audio of beeldtaal. Na deze creatieve hbo-opleiding kun je onder andere aan de slag als websitebouwer, reclamebureau of als projectmanager.

HBO Creative Media and Game Technologies

Ben jij geïnteresseerd in de IT-wereld, maar toch een creatieveling? Dan is deze hbo-opleiding wellicht iets voor jou. Je kunt tijdens deze studie deze twee werelden namelijk perfect combineren.

Je kiest tussen verschillende studierichtingen, zoals Game Architecture and Design wat vooral gericht is op games, of Kunst & Techniek waar je dieper ingaat op nieuwe interactieve communicatievormen. Je kunt na de opleiding aan de slag als web developer, technisch expert of zelfs als game designer bij Fifa of Fortnite.

HBO Industrieel Product Ontwerpen

Als jij een creatieveling bent maar je toch graag in de bedrijfswereld wil werken is dit de opleiding voor jou. Met een combinatie van techniek, vormgeving en bedrijfskunde kun jij helemaal je ei kwijt. Binnen deze studie houd jij je bezig met het maken van mooie, duurzame of gebruiksvriendelijke ontwerpen en om deze zo goed mogelijk in de markt te zetten.

Zo kan het gaan om meubel of gereedschappen tot zelfs medische apparaten. Je leert over verschillende materialen, productietechnieken en communicatievaardigheden en kunt na je studie aan de slag als design developer, adviseur, verpakkingsontwikkelaar of zelfstandig ondernemer.

HBO Theater, HBO Muziek of HBO Dans

Blink jij uit in dansen, zingen, het bespelen van een instrument of het spelen van een ander karakter? Neem dan eens een kijkje bij een van deze creatieve studies. Het is wel belangrijk om de basistechnieken te beheersen aangezien deze opleidingen fysiek en mentaal zwaar zijn. Ook is het belangrijk om veel discipline te hebben en stevig in je schoenen te staan als je succesvol wil zijn in een van deze competitieve werelden.  

HBO Beeldende Kunst en Vormgeving

Ben je graag creatief bezig en vind je het leuk om te tekenen, schilderen, fotograferen of ontwerpen? Dan zit je hier op de juiste plek. Deze opleiding kun je zowel deeltijd als voltijd doen, maar dan kunnen de keuzerichtingen wel verschillen.

Ook kun je binnen deze hbo-opleiding zelfs een specialisatie doen in Jewellery, waar je sieraden leert te ontwerpen en maken. Afhankelijk van je specialisatie kun je op verschillende plekken aan de slag, bijvoorbeeld als grafisch ontwerper, modeontwerper, fotograaf of sieradenontwerper.

HBO Film en Audiovisuele Media

Als je je graag bezighoudt met bewegende beelden en je graag je eigen filmpjes opneemt, is dit de hbo-opleiding voor jou. Je leert het schrijven van een script, het produceren van films en het zoeken naar geschikte locaties.

Daarnaast ga je tijdens deze studie dieper in op de technische aspecten van films, zoals het monteren en bewerken van geluid en beeld. En je krijgt lessen die gericht zijn op de productie, de financiën, marktonderzoek en ondernemerschap. Na afronding van deze creatieve hbo-opleiding ben jij klaar om aan de slag te gaan als onder andere regisseur, productieleider, producent, editor of redacteur.  

HBO Kunst en Economie

Tijdens deze opleiding hoef je zelf niet eens heel creatief bezig te zijn, want de focus ligt vooral op het organiseren en promoten van kunst en cultuur en het leren van creatief denken. Je leert alles over marketing, projectmanagement, bedrijfseconomie en financiën.

Ook kun je je tijdens deze creatieve hbo-studie verder specialiseren in games, media, event, design of muziek. Na deze veelzijdige opleiding kun je aan de slag als marketeer, festival manager of creatief consultant.

HBO Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie

Is fotograferen je hobby en wil je hier je werk van maken? Dan is het belangrijk om eerst alles te leren over zowel de technische als creatieve aspecten van fotografie. Dit leer je tijdens de hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie.

Zo krijg je tijdens deze opleiding vakken als kunstgeschiedenis, cultuurfilosofie, beeldbewerking en communicatie, maar leer je ook om deze theorieën in praktijk toe te passen én werk je aan je eigen portfolio. Je kunt na het behalen van je diploma aan de slag als professioneel fotograaf bij bijvoorbeeld kranten, tijdschriften, uitgeverijen of reclamebureaus.

HBO Trend Research & Concept Creation in Lifestyle

Tijdens deze opleiding leer je creatief te denken over maatschappelijke concepten. Zo doe je onderzoek naar bestaande trends en ontwikkel je op basis van de gevonden informatie verschillende concepten. Daarbij spelen marketing, communicatie en ethiek ook een grote rol. Je leert grote vraagstukken te beantwoorden en toekomstgericht te werken.

Tijdens de studie kun je je nog verder specialiseren in vrije tijd, mode en uiterlijk, werk, bewegen en gezondheid of voeding en wonen. Na het afronden van deze opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als trendonderzoeker of conceptontwikkelaar en op verschillende afdelingen zoals innovatie & development of marketing.

De beschreven opleidingen zijn ieder uniek wat betreft creativiteit. Zo kun je je creativiteit terugvinden binnen verschillende kunsten zoals schilderen, tekenen of fotograferen. Echter, creativiteit gaat nog veel verder dan dat, waar je in bepaalde opleidingen leert om je creatieve denkproces te activeren. Daarnaast kun je zelfs je creatieve ei kwijt in de bedrijfswereld, door bijvoorbeeld het ontwerpen van producten of het bedenken van marketingcampagnes. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.