Femke verdient geld via Twitch: ‘Het is eigenlijk vooral heel gezellig’

min. lezen
Femke Meijboom verdient geld met Twitch

Om wat bij te verdienen als student kun je natuurlijk in een kroeg of callcenter gaan werken. Maar voor wie verder kijkt, biedt het internet aardig wat mogelijkheden. Waarom niet geld verdienen met doen wat je leuk vindt, zoals gamen? Via Twitch kan het, en Femke Meijboom (24) legt uit hoe het werkt.

Wat is Twitch?

Femke: “Twitch is een platform dat de afgelopen tijd enorm populair is geworden. Het is eigenlijk ontstaan als een platform waarop gamers live kunnen streamen, waarbij anderen meekijken en kunnen chatten. Naast gamers vind je ook kook-twitchers of kun je gewoon een beetje kletsen over allerlei onderwerpen. Zo ontmoet je eenvoudig leuke mensen van over de hele wereld.”

Twitch om boeken te lanceren

Als jonge schrijfster zocht Femke begin 2021 naar een manier om haar digitale boeklancering uit te zenden. Hiervoor kwam ze uit bij Twitch, waar ze inmiddels drie keer per week streamt. “Ik was eigenlijk helemaal niet zo’n gamer, dus het is best grappig dat ik nu op Twitch te vinden ben. Twee keer in de week speel ik een game, en op de resterende dag praat ik in de Just Chatting modus. Hier praat ik over allerlei onderwerpen. Over mijn boeken, maar ook over hoe mijn dag was.”

Door te streamen op Twitch verdient Femke inmiddels ook wat bij, zo vertelt ze. “Net als op Youtube, kun je op Twitch geld verdienen middels advertenties in je stream. Maar daarnaast kun je ook abonnementen op je kanaal verkopen. Als abonnee kijk je zonder reclame en krijg je bijvoorbeeld speciale emojis die je kunt gebruiken. Ook je kijkers vragen om een kleine donatie voor een bepaald spaardoel dat je voor ogen hebt. Ik ben momenteel aan het sparen voor een game-pc. Al met al levert Twitch mij nog niet superveel op, maar er zit een stijgende lijn in.”

Femke Meijboom champion twitch
Volgers en kijkers krijg je door plezier te hebben in wat je doet en dat uit te stralen, zelfpromotie bij andere streamers in de chat is een no go"

Femke heeft 622 volgers op Twitch

Veel vrienden gemaakt

Op haar Twitchprofiel heeft Femke momenteel 622 volgers. Kijken deze volgers ook trouw naar haar streams? “Sommigen wel, maar het verschilt nogal hoeveel kijkers ik per stream heb. De ene keer heb ik er maar 5, terwijl ik er op een andere dag 20 of meer heb die naar mijn stream kijken. Het verschilt dus nogal.”

Hoewel Femke dus een klein zakcentje bijverdient met haar Twitch streams, is het haar daar niet om te doen. “Ik vind het vooral een heel gezellig platform. Je ontmoet veel mensen met wie je over vanalles en nog wat kunt kletsen. Het is meer een community dan bijvoorbeeld op Instagram of Facebook. Het is ook laagdrempeliger, waardoor je veel gemakkelijker contact legt met mensen zoals jij.”

Ook Twitcher worden? Zo pak je dat aan

Op Twitch kan iedereen streamer worden, Femke legt uit hoe je begint. “Voordat je begint is het natuurlijk wel belangrijk om te weten waarom je wil streamen. Hou je van gamen en wil je je gameplay uitzenden? Wil je een community bouwen? Of wil je alleen geld verdienen? Die laatste is zeker niet slecht, maar dat maakt het proces wel moeilijker. Je moet het namelijk wel een beetje leuk vinden.”

“Volgers en kijkers krijg je door plezier te hebben in wat je doet en dat uit te stralen, zelfpromotie bij andere streamers in de chat is een no go. Een zakcentje verdienen? Dan moet je eerst 50 volgers en gemiddeld 3 kijkers per stream hebben, én 7 verschillende dagen live zijn geweest. Maar als je focust op gezelligheid en een band opbouwen met je community, dan komen de volgers vanzelf. En van daaruit komen de mooiste dingen, en niet alleen voor je bankrekening.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.