Van hobby naar beroep: Ruben is professioneel poppenspeler én radiomaker

min. lezen
Ruben-van-hobby-naar-beroep (1)

Doe jij iets wat je heel erg leuk vindt om te doen? Dan is het misschien mogelijk om van jouw hobby je beroep te maken. Ruben van Haften deed het: hij verdient zijn geld als professioneel poppenspeler en geeft workshops en theatervoorstellingen door het hele land. Daarnaast werkt hij als radiopresentator, ook een gewilde droombaan. In dit blog vertelt hij over zijn opvallende beroepskeuze.

Zijn werk als radiopresentator is eigenlijk min of meer toevallig begonnen. Ruben: “Ik luisterde altijd al heel graag naar radio, en toen kwam er eens een oproep voorbij van de KRO-NCRV radioschool. Vervolgens heb ik me aangemeld en ben ik uitgekozen om aan een eenjarige opleiding tot radiopresentator te beginnen. Dat was in 2018.”

Spelen met fantasie

Na zijn opleiding begon Ruben als producer van verschillende radioprogramma’s, en tegenwoordig verzorgt hij als radiopresentator het NPO 1-programma Focus. Ruben: Wat ik zo tof vind aan radio is dat je eigenlijk dingen voor elkaar moet zien te krijgen met zo weinig mogelijk middelen. Je hebt eigenlijk alleen maar geluid om je doel te bereiken. Dus met geluid moet je de luisteraars echt meenemen. Ik denk dat presenteren voor de radio voor een groot deel dan ook spelen met fantasie is. Eigenlijk is het theater, maar dan alleen met geluid.”

En ook in zijn tweede beroep ‘speelt’ Ruben met fantasie: als professioneel poppenspeler/entertainer geeft hij allerlei voorstellingen voor zowel volwassenen als kinderen. Ruben: “Het overlapt voor een groot deel met radio, omdat ik ook hier gebruik maak van de fantasie van mensen om mijn verhaal levendig te maken. Dit deed ik overigens al voordat ik in 2018 met radio begon. Dit doe ik sinds 2015 op professioneel niveau.”

153339943_3846440142111906_2364204907462461477_n

Maar wanneer je het écht wilt, dan lukt het.

Ruben van Haften

Professioneel poppenspeler

Professioneel poppenspeler is nou niet bepaald het meest voor de hand liggende beroep. Hoe is Ruben daarmee begonnen? “Eigenlijk is het rond 2014 begonnen toen ik als jongerenwerker leiding gaf aan een groep kinderen. Tijdens een bijeenkomst ben ik begonnen met het poppenspel, waarna ik daarmee verder ben gegaan. Vervolgens heb ik hierin een opleiding gevolgd aan het Theaterhuis in Den Haag. En vanaf die tijd heb ik heel veel leuke dingen mogen doen zoals tv-programma's en zowel eigen theatershows als met anderen.”

Als poppenspeler bedenkt Ruben zijn eigen theatershows, die ongeveer een uur duren: “Wat ik ontzettend tof vind aan poppenspel is dat je met een pop nét wat verder kan gaan dan tijdens ‘gewoon’ theater. Door middel van improvisatie probeer ik iedereen met grappen in mijn show te betrekken, zowel volwassenen als kinderen. En als poppenspeler ervaar je dan net wat meer vrijheid, omdat je eigenlijk de pop de grappen laat maken.”

Met zijn twee droomberoepen die voortkwamen uit een hobby heeft Ruben het goed voor elkaar. Wat is zijn advies voor anderen om van je hobby je beroep te maken? “Wanneer je een beroep nastreeft in de entertainmentindustrie dan is het best wel even strijden om ertussen te komen. Maar wanneer je het écht wilt, dan lukt het. Wat je zeker niet moet doen, is bij de eerste tegenslag opgeven. Met een beetje doorzettingsvermogen kom je een heel eind.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.