Bijzondere studie: Life Sciences. Wat kun je ermee worden?

min. lezen
maaike-bos-bijzondere-studies-3

Wie bepaalt er of jouw pcr-test positief of negatief is? En wie onderzoekt hoe jouw immuunsysteem reageert op een (covid) vaccinatie? Dat zijn mensen die in het laboratorium werken. Maar welke studie moet je hebben gedaan om in een lab te werken of zelfs immunoloog te worden? Daar kan Maaike Bos (25) je alles over vertellen. Zij heeft net haar bachelor Life Sciences gehaald.

In het Nederlands heet deze studie ‘Biologie en Medisch laboratoriumonderzoek’. Maaike is daarmee begonnen in 2017. “Ik ben hier bij gekomen via de studie voor docent biologie. Tijdens die opleiding kwam ik erachter dat ik het biologie-deel veel leuker vond dan het lesgeven. Daarom werd het voor mij tijd voor een andere studie, maar wel binnen de biologie. Er zijn alleen best weinig biologiestudies op hbo-niveau. Uiteindelijk ben ik bij life sciences uitgekomen. Hier komen biologie en andere bètavakken samen, iets wat ik erg interessant vind.”

Wat is Life Sciences?

Dat is natuurlijk de vraag. Want dit klinkt nogal vaag, het zou van alles kunnen zijn. De studie richt zich op het menselijk lichaam. “Dat gaat echt van het dna – het kleinste deeltje – tot de fysiologie – het lichaam zelf. Ieder deeltje van het lichaam wordt helemaal uitgeplozen. Het is wel echt een biologiestudie, maar gericht op medisch laboratoriumwerk. Je richt je dus voornamelijk op mensen en niet op dieren.

Je begint breed met veel verschillende vakken. Zo krijg je in het eerste jaar les over moleculen, chemische reacties in het lichaam en je leert programmeren – bioinformatica heet dat! Hier leer je hoe je door te programmeren een eiwit kunt veranderen.”

Oke, dus je leert het menselijk lichaam tot in de kleinste details te onderzoeken. Helder. Hoe gaat dat in zijn werk? Maaike legt het als volgt uit: “Je je leert experimenten ontwerpen, uitvoeren en analyseren. En wat je leert in de klas, voer je meteen uit in het laboratorium. Zo heb ik geleerd hoe je het dna zo kunt aanpassen dat het licht geeft!”

zelfkennis-en-studiekeuze
Weet jij al wat jij wilt studeren?

Check hier hoe je meer zelfkennis kunt krijgen

Wat kan je ermee worden?

Maaike was begonnen vanuit een interesse voor biologie en de wil om alles tot achter te puntkomma te weten. “Maar ik kwam er later in de studie pas achter wat ik ermee kon worden. Denk aan werken in het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, bij de overheid of onderzoeksinstituten. Want je werkplek is straks het laboratorium, als biomedisch analist. Je kunt er een aantal kanten mee op. Dit moet ik denk ik even uitleggen. Laten we dat doen aan de hand van een heel bekend virus, het coronavirus.”

Ik leerde hoe je dna licht kunt laten laten geven!

Maaike Bos, studeerde Life Sciences

Maaike vertelt over haar bijzondere studie

Medisch analist

Als je een pcr-test doet, moet dat onderzocht worden. Iemand moet dan vaststellen of het inderdaad corona is. Het vaststellen van ziektes enzo heet diagnostiek. Als analist speel je hier een belangrijke rol in. Maar je kunt als analist ook meehelpen aan onderzoeken. Dit werk doe je in een ziekenhuis. Jij stelt dus aan de hand van samples vast wat iemand mankeert.

Research Analist

Onderzoekers zijn mensen die een onderzoek uitvoeren. Je krijgt dan een protocol dat je stapje voor stapje volgt. Als research analist doe jij de analyse van een bepaald onderzoek. Organisaties waar je aan moet denken zijn: het RIVM, een universitair ziekenhuis of TNO.

Doorstuderen

Dan is er nog een derde (extra) optie: doorstuderen. Dit is de weg die Maaike heeft gekozen. Met de master biomedische wetenschappen (Biomedical Sciences) specialiseert Maaike zich uiteindelijk in het afweersysteem van de mens. “Ik zocht naar dat extra stukje uitdaging dus heb ik gekozen om in ieder geval nog twee jaar door te studeren.”

Maaike is dus op weg immunoloog te worden. “Ik ga hiermee de onderzoekskant op. Uiteindelijk maak je dan de protocollen die je met een onderzoeksteam kunt uitvoeren. Het lijkt mij namelijk heel gaaf om als onderzoeker aan de slag te gaan in een bedrijf. Het liefst zou ik werken bij een bedrijf dat alles van de mens onderzoekt: van dna tot het hele menselijk lichaam.” Welk bedrijf dat uiteindelijk gaat worden, weet ze nog niet precies. “Maar dat komt dan wel.”

Tips voor thuis

Voor studiekiezers heeft Maaike twee tips, één algemene en één voor iedereen die interesse heeft in de studie life sciences.

“Zelf ben ik twee of drie keer van studie geswitcht en ik ben nog helemaal oké. Mijn tip is dus: focus niet teveel op de perfecte studie. Kies vooral iets wat je nu heel leuk vindt, dat is eigenlijk al genoeg. Je kan later namelijk nog zoveel keuzes maken, dat een studiekeuze nu niet al te bepalend is.”

“Als je net als ik Life Sciences wilt gaan doen, dan moet je wel echt geïnteresseerd zijn in biologie. Daar ben je namelijk 100% mee bezig. Het is ook zeker een echte bètastudie. Tot slot is het een plus als je altijd wilt weten hoe het zit en alles wilt uitpluizen. Ga ervoor!”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.