5 tips om heimwee te overwinnen

min. lezen
5-tips-om-heimwee-te-overwinnen

Het kan een grote stap zijn om op jezelf te gaan wonen; of dit nu in binnen-of buitenland is. Je bent ineens helemaal verantwoordelijk voor jezelf en huishoudelijke taken, zoals koken of schoonmaken. Je staat er ineens alleen voor en dat kan best overweldigend zijn en kan resulteren in heimwee. In dit artikel geven we je 5 tips om met heimwee om te gaan.

1. Videobellen

De voornaamste manier om gemakkelijk in contact te blijven; videobellen met het thuisfront. Zelfs als je aan de andere kant van de wereld zit kun je op deze manier up-to-date blijven en creëer je een gevoel van betrokkenheid. Je kunt vaste tijden afspreken om met familie of vrienden bij te kletsen, een online borrel te houden of zelfs online spelletjes te spelen. 

2. Maak nieuwe vrienden

Als je verhuist moet je vaak opnieuw beginnen met het opbouwen van een sociale kring. Het kan dan zeker helpen om je heimwee te overwinnen als je nieuwe vrienden maakt in je omgeving. Ga bijvoorbeeld naar lokale evenementen of sluit je aan bij de studievereniging van jouw hogeschool of universiteit. Ook kun je ervoor kiezen om te starten bij een lokale sportclub of sportschool.

Bovendien: regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl kunnen ook nog eens helpen bij het verminderen van gevoelens van heimwee. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie of yoga.

hoe-zet-ik-mijn-netwerk-in
Waarom je netwerk van pas komt tijdens je studie

5 tips om je netwerk (verder) op te bouwen

3. Maak plannen voor de toekomst

Plan leuke activiteiten met je familie en vrienden voor wanneer je terugkomt uit het buitenland, of wanneer je tijd hebt om je thuisfront te bezoeken. Het helpt als je iets hebt om naar uit te kijken. Plan dus volop dingen waar jij blij van wordt! 

4. Creëer je eigen thuisgevoel

Probeer in je nieuwe situatie snel een thuisgevoel te creëren door bijvoorbeeld wat vertrouwde spullen vanuit thuis mee te nemen. Je zal veel tijd in je nieuwe huis doorbrengen en het is dan ook belangrijk om een fijne sfeer voor jezelf te creëren. Ook kan het helpen om foto’s uit te printen en op te hangen zodat je het gevoel hebt dat je vrienden en familie toch een beetje bij je zijn.

Ga er daarnaast op uit en verken je nieuwe stad of het gebied waar je studeert. Ontdek nieuwe plaatsen, bezienswaardigheden en culturele evenementen. Door je omgeving beter te leren kennen, kun je je meer verbonden voelen met de plek waar je nu bent.

5. Ontdek je routines

Je hebt jarenlang onder het dak van je ouders gewoond, maar hoe wil jij nu eigenlijk leven? Wellicht wil je liever ’s avonds laat naar bed en in het weekend extra lang uitslapen. Nu heb je de kans om je eigen routines te creëren op basis van wat jij fijn vindt. Door te leven naar je eigen wensen en behoeften zie je wellicht meer voordelen van op jezelf wonen en kun je zo je heimwee bestrijden. 

Het is een grote stap om op jezelf te gaan wonen, dus gun jezelf ook de tijd om hieraan te wennen. Leer toe te geven aan het gevoel van heimwee en maak het bespreekbaar; het komt namelijk vaker voor dan je denkt. Laat je vrienden en familie weten hoe je je voelt zodat ze je kunnen steunen met positieve energie.

En: vergeet ook niet ook vooral te genieten van de periode die je tegemoet gaat en vooruit te kijken naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Onthoud dat heimwee meestal met de tijd vervaagt en dat je uiteindelijk gewend zult raken aan je nieuwe omgeving.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.