De 1-februari-regeling is bedoeld voor eerstejaarsstudenten die voor 1 februari besluiten hun studie te beëindigen. Dit geldt zowel voor studenten in een hbo- als een wo-opleiding, waarbij specifieke regels en de impact van het Bindend Studieadvies (BSA) van toepassing zijn. Als je je op tijd uitschrijft en je studiefinanciering stopzet, worden de basisbeurs, studentenreisproduct en een eventuele aanvullende beurs omgezet in een gift. Dit betekent dat je deze niet hoeft terug te betalen. Let op: de maanden waarvoor je een lening hebt ontvangen moet je natuurlijk wel terugbetalen.
De 1-februari-regeling oftewel de eerstejaarsregeling: Stoppen met je studie zonder terugbetaling van beurs en studentenreisproduct
De 1-februari-regeling heeft verschillende voordelen voor eerstejaarsstudenten:
Als je echter in hetzelfde studiejaar stopt, mag je geen nieuwe studiefinanciering aanvragen voor een hbo- of wo-opleiding. Ben je bewust van de financiële gevolgen van je beslissing.
Als je ervoor kiest om te stoppen met je studie zijn de volgende stappen van belang:
Uitschrijven via Studielink: Zorg dat je je uitschrijft vóór 1 februari via Studielink, zodat de uitschrijfdatum correct geregistreerd wordt.
Stopzetting van studiefinanciering via DUO: Log in bij DUO en zet je studiefinanciering en studentenreisproduct stop.
Controleer de voorwaarden bij je instelling voor eventuele teruggave van collegegeld: Sommige instellingen geven (een deel van) het lesgeld of collegegeld terug wanneer je je vroegtijdig uitschrijft. Neem contact op met de administratie van je instelling voor specifieke regels en procedures.
Lees hier meer over de verdere werking van de 1-februari regeling
Als je gebruikmaakt van de 1-februari regeling, zijn er een aantal consequenties waar je rekening mee moet houden:
Je ontvangt geen negatief bindend studieadvies (BSA) als je je vóór 1 februari uitschrijft.
Je hoeft de ontvangen studiefinanciering, OV-kaart en eventuele aanvullende beurs niet terug te betalen.
Je kunt je het volgende collegejaar weer inschrijven voor een nieuwe studie zonder problemen.
Je begint dan opnieuw met het programma voor het nieuwe collegejaar.
In dat nieuwe jaar moet je (meestal) minimaal 45 studiepunten halen om door te mogen gaan met je studie.
Het is belangrijk om te weten dat de 1-februari regeling alleen geldt voor het eerste studiejaar. Als je in een later studiejaar besluit om te stoppen met je studie, gelden andere regels.
Twijfel je over je huidige opleiding? Dit zijn enkele stappen die je kunnen helpen om tot een goede beslissing te komen:
Lees hier meer wanneer je twijfelt over je volgende stappen.
De 1-februari regeling biedt eerstejaarsstudenten die hun studie willen stoppen een schone lei zodat je niet te veel geld kwijt bent aan een studie die niet bij je wensen aansluit. Door je op tijd uit te schrijven en je studiefinanciering stop te zetten, kun je een vrij groot deel van je kosten vrijschelden. Maak goed gebruik van deze regeling als je ontdekt dat je huidige studie niet bij je past, en neem de tijd om te heroriënteren op een richting die beter aansluit bij jouw interesses en ambities.
16 december 2024 geschreven door de redactie