Wat weet jij van de 1-februari regeling?

min. lezen
Wat-weet-jij-van-de-1-februari-regeling

Wanneer je aan een studie begint, kan het zijn dat je gaandeweg ontdekt dat de opleiding niet helemaal goed bij je past of het is toch niet wat je ervan had verwacht. Voor eerstejaarsstudenten die willen stoppen, biedt de 1-februari-regeling een belangrijke mogelijkheid: je kunt vóór 1 februari stoppen zonder dat je de basisbeurs, een aanvullende beurs of je studentenreisproduct (prestatiebeurs) hoeft terug te betalen. In dit artikel lees je hoe de 1-februari-regeling precies werkt en wat de voordelen en voorwaarden zijn.

Wat houdt de 1-februari regeling in?

De 1-februari-regeling is bedoeld voor eerstejaarsstudenten die voor 1 februari besluiten hun studie te beëindigen. Als je je op tijd uitschrijft en je studiefinanciering stopzet, worden de basisbeurs, studentenreisproduct en een eventuele aanvullende beurs omgezet in een gift. Dit betekent dat je deze niet hoeft terug te betalen. Let op: de maanden waarvoor je een lening hebt ontvangen moet je natuurlijk wel terugbetalen.

De 1-februari-regeling oftewel de eerstejaarsregeling: Stoppen met je studie zonder terugbetaling van beurs en studentenreisproduct

De voordelen van de 1-februari regeling

De 1-februari-regeling heeft verschillende voordelen voor eerstejaarsstudenten:

  • Omzetting van beurs en studentenreisproduct naar gift: Je hoeft je ontvangen basisbeurs, eventuele aanvullende beurs en je studentenreisproduct niet terug te betalen, waardoor de keuze om te stoppen met je studie minder tot geen negatieve financiële gevolgen heeft.
  • Eventuele gedeeltelijke teruggave van lesgeld of collegegeld: In sommige gevallen kun je een deel van het betaalde collegegeld terugvragen. Lees hier meer over hoe dit in werking gezet wordt.
  • Mogelijkheid tot een schone herstart: De 1-februari-regeling biedt je de kans om met minder financiële gevolgen te stoppen en tijd te nemen voor heroriëntatie. Zo kun je in september een studie beginnen die beter bij je past of eventueel een tussenjaar nemen om ervaring op te doen.

Hoe vraag je 1-februari regeling aan?

Als je ervoor kiest om te stoppen met je studie zijn de volgende stappen van belang:

  1. Uitschrijven via Studielink: Zorg dat je je uitschrijft vóór 1 februari via Studielink, zodat de uitschrijfdatum correct geregistreerd wordt.

  2. Stopzetting van studiefinanciering via DUO: Log in bij DUO en zet je studiefinanciering en studentenreisproduct stop.

  3. Controleer de voorwaarden bij je instelling voor eventuele teruggave van collegegeld: Sommige instellingen geven (een deel van) het lesgeld of collegegeld terug wanneer je je vroegtijdig uitschrijft. Neem contact op met de administratie van je instelling voor specifieke regels en procedures.

 

Lees hier meer over de verdere werking van de 1-februari regeling

Belangrijke aandachtspunten

  • Gebruik eerstejaarsregeling: Je kunt 1 keer gebruikmaken van de eerstejaarsregeling voor mbo en 1 keer voor hbo of universiteit. De maanden die je in het 1e jaar hebt gebruikt, tellen wel mee als verbruikte maanden prestatiebeurs.
  • Lening moet altijd worden terugbetaald: Het deel van je studiefinanciering dat je hebt geleend, moet je altijd terugbetalen. De 1-februari-regeling geldt alleen voor de aanvullende beurs en het studentenreisproduct.
  • Bericht over schuld: Je prestatiebeurs wordt pas omgezet in januari van het volgende studiejaar. Tot die tijd staan de ontvangen bedragen dus nog als schuld vermeld.

Hoe beslis je of stoppen de juiste keuze is?

Twijfel je over je huidige opleiding? Dit zijn enkele stappen die je kunnen helpen om tot een goede beslissing te komen:

  • Praat met je studiebegeleider: Studieadviseurs kunnen je helpen om je twijfels te bespreken en je adviseren over eventuele alternatieven binnen je studie of aanverwante opleidingen.
  • Onderzoek andere opties: Er zijn veel tools en adviesmogelijkheden beschikbaar voor studenten die opnieuw willen oriënteren. Maak gebruik van online studiekeuzetests of ga naar open dagen om te ontdekken welke studies beter aansluiten bij jouw interesses en talenten.
  • Bepaal je persoonlijke doelen: Denk goed na over waar je interesses liggen en wat je doelen zijn voor de toekomst. Dit kan je helpen bij het kiezen van een nieuwe opleiding of richting.

Lees hier meer wanneer je twijfelt over je volgende stappen.

De 1-februari regeling biedt eerstejaarsstudenten die hun studie willen stoppen een schone lei zodat je niet te veel geld kwijt bent aan een studie die niet bij je wensen aansluit. Door je op tijd uit te schrijven en je studiefinanciering stop te zetten, kun je een vrij groot deel van je kosten vrijschelden. Maak goed gebruik van deze regeling als je ontdekt dat je huidige studie niet bij je past, en neem de tijd om te heroriënteren op een richting die beter aansluit bij jouw interesses en ambities.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.