Explainer: de Pechgeneratie

min. lezen
pechtgeneratie-website-hearder-1076x715

Wie de afgelopen jaren de onderwerpen rondom studie en -belangrijker- studiefinanciering een beetje heeft gevolgd, heeft de term ‘pechgeneratie’ vast voorbij horen komen. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee?

In dit blog leggen we je haarfijn uit wat dit precies inhoudt, maar ook lees je alles over wat het betekent als je onderdeel van de pechgeneratie bent (bummer!). Ook de huidige ontwikkelingen op het gebied van studiefinanciering leggen we aan je uit.

Wie behoren tot de Pechgeneratie?

Da’s pech: StuFi weg! Deze ietwat flauwe zin legt de vinger op de juiste plek. De pechgeneratie is de generatie studenten die tussen 2015 en 2022 begonnen zijn met studeren. Tijdens die tijd kreeg de overheid het geweldige -ahum- idee om de basisbeurs af te schaffen. Hierdoor werd het leenstelsel ingevoerd, met als gevolg dat studenten veel meer moesten lenen of meer werken om te kunnen studeren.

Er werden veel beloften gedaan tegenover studenten, zo zou het geld wat wordt bespaard worden geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs, zoals kleinschaliger onderwijs en meer persoonlijke aandacht. Helaas werd het in september 2019 bekend dat het leenstelsel er niet voor zorgde dat de kwaliteit van het onderwijs beter werd. Langzaam maar zeker kwam er meer verzet tegen het leenstelsel. 

Het leenstelsel teruggedraaid

Uiteindelijk leidde deze storm van kritiek ertoe dat het leenstelsel in 2022 weer teruggedraaid werd. Een oude vriend, de basisbeurs, komt weer terug! Een goede zaak, maar helaas voor de pechgeneratie wat aan de late kant. Zij zitten met een veel hogere studieschuld dan de generaties studenten voor 2015 en ná 2022 (de herinvoering van de basisbeurs).

Oneerlijk, toch? Dat vinden heel wat mensen, waardoor er momenteel hard gestreden wordt voor compensatie voor de extra kosten die de pechgeneratie heeft moeten maken. Momenteel worden studenten gecompenseerd met een bedrag van 1436 euro, een schijntje vergeleken met een studieschuld die in de tienduizenden euro’s kan lopen. Of dit in de toekomst meer gaat worden, is onzeker. Maar één ding is wel zeker: hier is het laatste woord nog niet over gezegd!

Wil je meer lezen over de terugkeer van de basisbeurs? Lees dan dit artikel.

herinvoering-basisbeurs
Basisbeurs invloed op jouw studiekeuze?

Check of dit invloed heeft.

Begonnen onder het leenstelsel?

Maar wat als je al begonnen bent met studeren en dus helemaal of deels valt onder het leenstelsel? Je ziet je studieschuld iedere maand torenhoog oplopen en je bent je bewust van de consequenties in latere fases van je leven. Eigenlijk is het oneerlijk dat jij nu het kind van de rekening wordt, en dat vinden verschillende politieke partijen ook.

Daarom komt er een tegemoetkoming voor deze leenstelsel-studenten. De tegemoetkoming bedraagt 359 euro per gestudeerd jaar, met een maximum van 1436 euro – als je 4 jaar hebt gestudeerd. Deze tegemoetkoming krijg je ook als je geen studiefinanciering hebt gehad. Als je in 2022/2023 bent begonnen met studeren, krijg je 359 euro.

Ben je begonnen met studeren in studiejaar 2015/2016 tot en met 2028/2019? Dan geldt ook een extra tegemoetkoming van 1835 euro, als vervanging van de studievoorschotvoucher.

Meer weten over de tegemoetkoming voor leenstel-studenten? Check de website van de Rijksoverheid.

Behoor jij tot de pechgeneratie?

We gaan het niet voor je ontkennen: als je tot de pechgeneratie behoort is dat behoorlijk balen. Het enige wat je actief kan doen -als je nog studeert onder dit stelsel- is proberen te zorgen dat je studieschuld niet al te hoog oploopt. Maar dat is in deze economische tijden makkelijker gezegd dan gedaan. 

Het is dus te hopen dat er in de toekomst een betere compensatie komt voor de Pechgeneratie, waardoor de skere tijden voorgoed tot het verleden behoren.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.