Gezakt voor je eindexamens: what to do?

min. lezen
gezakt-voor-eindexamens-websitehearder1076x715

Oh jeej! Na lang blokken ben je tóch gezakt voor je eindexamens. Misschien voelde je het al een beetje aankomen, of het kwam totaal onverwacht. Hoe dan ook baal je waarschijnlijk als een stekker. Maar wat kun je nu doen? In dit artikel laten we je de verschillende routes zien die je nu kunt gaan bewandelen.

Maar eerst: geef je baalgevoelens de ruimte

Zakken is niet leuk, om het maar even met een grandioos understatement te zeggen. Na ‘het’ telefoontje is het even stevig balen. En dat mag! Geef je gevoelens de ruimte en doe even een paar dagen (of een week of twee) niets. Tenzij je moet herkansen, dan heb je geen tijd te verliezen. De herkansingen starten namelijk al op 18 juni. Lees hier hoe je je daar het beste op kunt voorbereiden.

Ben je boos omdat je gezakt bent? Soms is het dan fijn om een uitlaatklep te zoeken. Ga sporten of bezoek eens een keer een rage room: ja, dat is zo’n kamer waar je allerlei kapotte elektrische apparaten aan gort mag slaan. ;)

 

Ook belangrijk is het om te praten over je gevoelens. Misschien denk je dat je ouders boos op je zijn dat je gezakt bent, maar vaak valt dat wel mee. Hoewel het misschien op het moment zo voelt, is zakken voor je eindexamen niet het einde van de wereld. Ook jij komt er wel, maar met nét een andere route. Blijf geloven in jezelf, dus!

Inzage in je gemaakte examens

Nadat je alles een plekje gegeven hebt, is het tijd om je examens (en de door jouw gemaakte fouten) onder ogen te zien. Dat klinkt misschien niet zo leuk, maar is wel ontzettend nuttig; zeker doen dus!

Waarom? Als je met de hakken over de sloot gezakt bent, kun je misschien nog een fout ontdekken waardoor je toch nog mag herkansen en alsnog je examen kan halen! Maar ook als dat niet meer tot de mogelijkheden behoort is het goed om eens grondig te gaan kijken naar je fouten, zodat je die in het vervolg niet meer maakt.

Herkansen mogelijk? Zeker doen!

Alle leerlingen hebben recht op één herkansing, ook als je al geslaagd bent. Als je nog niet in één keer geslaagd bent voor je eindexamen, is er dus nog altijd de mogelijkheid om je vakken te herkansen. Ga met je school in overleg welk vak je het beste kunt herkansen. Bijkomend voordeel van een herkansing: ook als je je herexamen slechter maakt, telt altijd het hoogste cijfer. Zie het dus als een extra kans om toch nog dat papiertje te behalen.

brainfood-waarmee-je-beter-studeert-sideinfo292x195
Fit en gefocust de examens in?

Check de superfoods voor je brein

Toch gezakt?

Wanneer je geen mogelijkheid hebt om te slagen of ook je herkansing niet genoeg was, ga je (doorgaans) je examenjaar opnieuw doen. Dus ook de vakken die je wél gehaald hebt. We snappen dat je hier waarschijnlijk niet op zit te wachten, maar probeer het toch van de zonnige kant te bekijken: je hebt nu nog een extra jaar om je te oriënteren op je droomstudie! Hoe doe je dat? Nou, bijvoorbeeld door op deze site te blijven hangen! ;)

Naast het overdoen van je examenjaar zijn er nog een aantal andere regelingen. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je naar het volwassenonderwijs (vavo). Op het vavo krijg je alleen les in de vakken waar je een onvoldoende in hebt behaald. Let wel op: hier wordt veel meer zelfstandigheid van je verwacht en -in tegenstelling tot de middelbare school- is dit niet gratis. Ook werkt niet iedere middelbare school hieraan mee. Wil je deze mogelijkheid onderzoeken? Ga dan eerst met je middelbare school in gesprek.

Daarnaast mag je -als je 16 jaar of ouder bent- met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo ook overstappen naar het mbo. Als je wilt, kun je zo instromen op mbo niveau 4. Zonder overgangsbewijs kan je ook naar mbo niveau 1 of mbo niveau 2. Vaak zijn er ook andere mogelijkheden om door te stromen op het mbo. Dit kun je het beste bij de mbo-school van je keuze navragen. 

Maar nu? Ff chillen! 

Nu je de mogelijkheden hierboven gelezen hebt voel je je hopelijk wat beter. Zoals boomers wel eens zeggen: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden: in dit geval dus naar dat felbegeerde papiertje. Na de zomervakantie ga je weer met frisse moed aan de slag, maar nu ga je even goed chillen.

Want dat je gezakt bent, betekent niet dat je nu geen relaxte, extra lange zomer tegemoet mag gaan vol eindexamenfeesten, misschien een zonvakantie of festivalletje en andere leuke dingen.

En misschien nog wel het leukste: volgend jaar heb je weer zo’n zomer! Maar dat heb je niet van ons ;).

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.