Waar je op moet letten bij je eerste vakantiebaantje

min. lezen
tips-voor-je-zomerbaantje

Vakantie! Hoog tijd om te chillen, lanterfanten…of om serieuze knaken te verdienen. Want met al die vrije tijd blijven er uurtjes over om te werken. Zo kun jij in september met een gespekte bankrekening aan je nieuwe opleiding beginnen. In deze blog lees je alles over waar je op moet letten als je met je eerste vakantiebaantje begint. Van de wet- en regelgeving tot praktische tips.

Tip 1: koppel je vakantiebaantje aan je (vervolg)opleiding

Ga je na de zomer met een nieuwe opleiding beginnen of ben je al bezig? Dan is het handig om te kijken naar een vakantiebaantje die hierbij aansluit. Ga je naar de Hotelschool? Dan is de horeca of achter de balie van een hotel erg geschikt. Een administratieve functie bij een bedrijf kan voor de hand liggen als je een opleiding in de richting van accountancy of account management volgt. En doe je een praktijk gerelateerde opleiding op het mbo? In veel werkplaatsen schreeuwen ze om extra personeel, zeker als iedereen met vakantie is. Doe er je voordeel mee!

Bovendien: het is nooit te vroeg om na te denken over je cv. Als je een baantje hebt gehad waarmee je de nodige praktijkervaring hebt opgedaan, kan het zomaar zijn dat jij er in positieve zin tussenuit springt als je straks na je studie gaat solliciteren. 

Tip 2: minimumleeftijd en werktijden

Een serieuze tip, maar wel belangrijk om te weten: je werkgever moet zich aan bepaalde verplichtingen houden wat betreft minimumleeftijd en werktijden, en dat zijn de volgende:

Vanaf 13 jaar mag je lichte werkzaamheden verrichten, zoals een krantenwijk of klusjes in de buurt. 

Vanaf 15 jaar kun je in de meeste sectoren aan de slag, maar er zijn beperkingen op de werktijden. Als je 15 bent, mag je maximaal 8 uur per dag werken en niet meer dan 40 uur per week tijdens de schoolvakantie. 

Voor jongeren tussen 16 en 17 jaar is het maximum aantal arbeidsuren 9 per dag en 45 per week. 

Vanaf je 18de mag je maximaal 12 uur per dienst en 60 uur per week werken, hoewel dat niet aan te raden is. 

Tip 3: lees je arbeidsovereenkomst

Wanneer je een vakantiebaantje vindt, zul je hoogstwaarschijnlijk een arbeidsovereenkomst krijgen. Lees deze overeenkomst zorgvuldig door voordat je deze ondertekent. Neem deze eventueel mee naar huis (mag gewoon!) en laat hem even aan één van je ouders, broer of zus of andere kennis met wat meer ervaring op dit gebied lezen. In je arbeidsovereenkomst staan belangrijke details zoals je functie, werktijden, salaris en de duur van het contract. 

Belangrijk: let ook op eventuele proeftijden, waarin zowel jij als je werkgever het contract meteen kunnen beëindigen zonder opzegtermijn.

week-van-het-geld (1)
Hoe ga je goed met geld om?

Check onze handige tips

Tip 4: rechten en plichten (de jouwe én van je werkgever)

Als werknemer heb je bepaalde rechten en plichten. Jouw werkgever moet je bijvoorbeeld voorzien van een veilige werkomgeving, passend salaris en vakantiedagen. Hierbij dient je werkgever zich te houden aan je contract en de opgestelde regels voor jouw beroepsgroep (CAO). 

Het is essentieel dat je veilig en gezond werkt. Als je twijfels hebt over de arbeidsomstandigheden, zoals zwaar tillen zonder geschikte apparatuur of gevaarlijke situaties, aarzel dan niet om dit met je werkgever te bespreken. Als werknemer heb je het recht om te werken in een omgeving die geen risico vormt voor je gezondheid en veiligheid.

Aan de andere kant ben je als werknemer verplicht je taken naar behoren uit te voeren en je aan de geldende regels en voorschriften te houden. Ook hier is je arbeidscontract weer leidend. 

Tip 5: loon, belastingen, vakantiegeld en vakantiedagen

Een belangrijke motivatie voor het werk dat je doet zijn de pegels, doekoe of pecunia die je op je bankrekening gestort krijgt. In Nederland geldt het minimum jeugdloon voor jongeren onder de 21 jaar, wat betekent dat je loon afhankelijk is van je leeftijd. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je belastingen en premies moet afdragen over je verdiende geld. Je werkgever zal deze bedragen meestal automatisch inhouden op je loonstrook.

Als je vakantiebaantje eindigt, heb je mogelijk tóch recht op vakantiegeld. Dit is een percentage van je verdiende loon dat je ontvangt als aanvulling op je normale salaris. Bovendien bouw je vakantiedagen op tijdens je vakantiewerk, wat betekent dat je recht hebt op betaalde vrije dagen.

Bonustip: zorg voor een goede balans

Hoewel vakantiewerk een geweldige kans is om werkervaring op te doen en geld te verdienen, is het ook belangrijk dat je tussendoor een beetje tijd overhoudt om te chillen. Zorg dat je ook nog leuke dingen kan doen met je vrienden en familie, en eventueel een weekje lekker op vakantie kan gaan. Tenslotte werk je daar voor, of niet? 

Extra bonustip: bouw een professioneel netwerk op

Nóg een extra tip. Deze sluit ook goed aan bij tip 1,. Zelfs bij je eerste vakantiebaantje is het waardevol om een professioneel netwerk op te bouwen. Collega's en leidinggevenden kunnen waardevolle connecties zijn voor de toekomst, omdat ze je kunnen aanbevelen voor andere kansen of je kunnen adviseren over je carrièrekeuzes. 
Je weet nooit wat er later nog op je pad komt.  Neem de tijd om te luisteren naar hun advies en inzichten, want dit kan je helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen over je toekomstige carrière.

Het vinden van je eerste vakantiebaantje kan spannend zijn, maar het is ook een hele leuke en leerzame ervaring. Met bovenstaande tips moet het vast goedkomen. Wij wensen je een  hele fijne zomervakantie! 
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.