Genieten van vakantie, maar toch bezig zijn met je studiekeuze

min. lezen
genieten-van-vakantie-toch-bezig-zijn-met-studiekeuze

Vakantietijd, tijd om te genieten. Maar tijdens deze vrije weken kun je, naast al dat genieten, ook op een leuke manier bezig zijn met je studiekeuze! Het is een ideale tijd om veel over jezelf te leren. En door het ondernemen van allerlei activiteiten ontdek je misschien wel nieuwe interesses. Om je op weg te helpen geven we in dit artikel zes ideeën die je tijdens je vakantie kunt uitoefenen om bezig te blijven met je studiekeuze.

1. Vrijwilligerswerk

Doe vrijwilligerswerk! Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om jezelf onder te dompelen in verschillende vakgebieden en nieuwe mensen te ontmoeten. Onderzoek of er organisaties zijn die vrijwilligerswerk aanbieden binnen domeinen die je aanspreken. Zo kun je waardevolle ervaring opdoen en een beter beeld krijgen van wat je leuk vindt. Heb je interesse in events? Misschien kun je aan de slag bij een festival in de buurt. Ben je graag bezig met mensen? Benader eens een zorginstelling en vraag of je iets kunt betekenen. 

2. Netwerken

Voer gesprekken met de mensen om je heen. Probeer contact te leggen met professionals en studenten die actief zijn in de vakgebieden of beroepen die je overweegt. Vraag hen naar hun ervaringen, dagelijkse werkzaamheden en de voor- en nadelen van hun beroep. Misschien kun je wel een dagje meelopen. Dit helpt je om inzicht te krijgen in welke studiepaden en beroepen het beste bij je passen. Het helpt ook om met vrienden en familie te praten. Aangezien zij je vaak het beste kennen kunnen ze goede tips geven over welke studie wellicht bij je past. Lees hier meer over netwerken.

3. Bijbaan

Ga aan de slag en neem een bijbaan tijdens de zomerperiode. Door verschillende soorten werkervaring op te doen ontdek je wat je wel en niet leuk vindt om te doen. Op basis van de werkzaamheden die je leuk vindt om te doen, kun je een betere inschatting maken van de studies die bij jou passen. Zo kom je erachter of je liever in een team of alleen werkt, achter de computer of liever met je handen, graag met mensen in contact bent of liever kijkt naar cijfers.

4. Cursussen

Volg een (online) cursus. Er zijn talloze online platforms waar je gratis of tegen (een kleine) betaling cursussen kunt volgen. Kijk naar cursussen binnen allerlei studiegebieden om een idee te krijgen of het iets voor je is. Check zeker cursussen waar je interesses al liggen, maar kijk ook eens verder dan je neus lang is. Dit helpt je bij het verkennen van je interesses en bij het bepalen welke studierichting je wilt volgen.

5. Lezen  

Lees boeken of artikelen. Bezoek je lokale bibliotheek of zoek online naar boeken en artikelen over verschillende disciplines. Door te lezen over verschillende onderwerpen ontdek je welke gebieden je interesseren en welke mogelijkheden er zijn. Lezen zorgt daarnaast voor een betere woordenschat, het verruimt je denken en is ook nog eens ontspannend. Oriënteer je ook zeker verder op Studiekeuzelab. Hier kun je o.a. meer lezen over hoe studenten bepaalde studies ervaren om zo een directe indruk te krijgen.

6. Internet

Maak gebruik van online bronnen. Er zijn veel online bronnen beschikbaar om je te helpen bij je studiekeuze. Zoek naar websites met informatie over verschillende studiegebieden, loopbaanpaden en de arbeidsmarkt. Zo kun je inspiratie opdoen, informatie verzamelen en later een weloverwogen beslissing maken. Tip: verzamel de verschillende websites in een document of zet ze in je favorieten zodat je deze later gemakkelijk terug kan vinden. 

Onthoud dat het belangrijk is om jezelf de tijd te gunnen om mogelijkheden te verkennen en te experimenteren. Geniet van je vakantie en gebruik deze tijd om je interesses te ontdekken. Succes met je studiekeuze!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.