Fit en gefocust tijdens de examen met Brainfood

min. lezen
brainfood-waarop-je-beter-leert-websitehearder1076x715

Het is zover: tijd om te blokken voor je examens. Misschien is het in deze periode extra verleidelijk om een grote zak chips en een blikje redbull open te trekken. Maar juist door bepaalde, gezonde brainfoods te eten, kun je je beter concentreren tijdens het studeren.

De juiste voeding heeft een grote invloed op, nouja, zo’n beetje alles wat je doet. Misschien heb je wel eens iemand horen zeggen ‘je bent wat je eet’. Om een absolute studie-legend te worden, zorg je er dus voor dat je de juiste voedingsstoffen voor je brein binnenkrijgt. Zo blijf je rustig en scherp, en haal je je examens op je sloffen. 

Wat heeft je brein nodig?

Laten we beginnen bij de basis. Want in je hersenpan is er altijd een hoop gaande. Ja, zelfs als je slaapt staan je hersenen nog steeds ‘aan’. Dat betekent dat deze grote grijze massa voortdurend brandstof nodig heeft om te functioneren. Daarom is het belangrijk dat je altijd genoeg binnenkrijgt. Veel studenten eten te weinig en drinken te veel koffie. Zorg dat je regelmatig en goed eet. Sla bijvoorbeeld nooit je ontbijt of lunch over, hoe hard je ook moet studeren.

Daarnaast zijn er bepaalde voedingsstoffen die een goede invloed hebben op je studeercapaciteiten. Allereerst is daar Omega 3: dit vind je in avocado, vette vis (zalm), noten en zaden. Walnoten lijken op kleine hersentjes, en hoewel dat toeval is, is deze noot een absolute superfood om je brein van goede voedingsstoffen te voorzien.

Superfoods voor je brein

Naast die gezonde vetten is het ook belangrijk om je brein te blijven voorzien van vitamines en mineralen. Die vind je in heel veel verschillende voedingsmiddelen. Hieronder vind je een klein lijstje met producten die je kunt gebruiken voor meer concentratie en energie om te studeren.

Check de superfoods

Welke superfoods zijn er allemaal?

 • Groene bladgroenten, zoals spinazie. Bevatten veel ijzer en zijn prima voor de concentratie.
 • Pure chocolade
  Niet iedereen houdt ervan, maar het verbetert concentratie, kennisvermogen en humeur.
 • Bosbessen
  Bevatten antioxidanten en doen wonderen voor ons geheugen.
 • Eieren
  Houden je emotionele balans op peil en bevorderen je concentratie.
 • Knoflook
  Heeft een beschermend effect op je hersenen. Bijkomend voordeel is dat je tijdens het studeren toch vaak alleen bent, dus maak je niet druk over die eventuele knoflookadem en gooi nog maar een teentje door je pastasaus.
 • Groene thee
  Een goed alternatief voor koffie (of energiedrank). Geeft energie en stimuleert je geheugen.
 • Koffie of thee (cafeïne)
  Cafeïne is een stofje dat stimulerend en energieverhogend werkt. Dat is een feit. Consumeer dit wel met mate, zodat je niet de hele nacht naar je plafond ligt te staren. Je nachtrust is namelijk ontzettend belangrijk.
  Tip: drink ook af en toe een decaf-je tussendoor, ouwe stuiterbal.
 • Water
  Zo voor de hand liggend, maar toch een van de meest vergeten oorzaken van concentratieverlies is niet genoeg water. We snappen het: een sapje of colaatje op zijn tijd is veel lekkerder, maar zorg dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt.
  Tip: koop een waterfles van 2 liter en zet die in je koelkast. Zo zie je hoeveel water je drinkt. Over een hele dag genomen valt het dan best mee.
 • Bananen
  Fruit is altijd een gezonde en snelle snackoptie, maar als we één fruitsoort moesten kiezen dan kwamen we toch bij de banaan uit. In een banaan zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Ook wanneer je examenstress hebt is dat goed. Kortom: bananen zijn chill!
 • Volle granen
  Volkorenbrood, zilvervliesrijst, volle pasta, havermout. Deze bevatten allemaal langzame koolhydraten en vezels, waardoor ze je brein constant voorzien van brandstof. Ook bevatten ze vitamine B6, wat zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Nog meer studeertips

Zoals je hierboven ziet zijn er veel mogelijkheden om ook tijdens je examenperiode voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Misschien lijkt het een hele opgave om goed te blijven eten, maar het kan ook een moment van ontspanning zijn. Daarom is het belangrijk dat je je eetmomenten goed inplant, en hier ook wat tijd voor neemt. Schakel even af, dan zul je zien dat je er 20-30 minuten later weer fris tegenaan kunt.

Afschakelen is sowieso belangrijk in deze drukke tijd. Zorg dat je op tijd naar bed gaat en minimaal 7-8 uur slaap pakt. Ook af en toe sporten, wat leuks doen met vrienden of gewoon een Netflixserie kijken werkt bevorderlijk voor je brein. Voel je hier dus vooral niet schuldig over.

Het is nu even bikkelen, maar wanneer je eenmaal door je examenperiode heen bent zul je zien dat het het allemaal waard was. De brainfoods hierboven kunnen je daarbij helpen, maar het échte leerwerk zul je toch zelf voor elkaar moeten boksen. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat je het kunt: veel succes de komende tijd!  

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.