Zo voorkom (en herken) je stagemisbruik

min. lezen
Zo-voorkom-en-herken-stagemisbruik

Het zal je maar gebeuren: heb je net dé perfecte stage in de wacht gesleept, zijn er een aantal dingen niet in de haak. Helaas komt het vaak voor dat er misbruik wordt gemaakt van stagiaires. Dit kan verschillende vormen aannemen. In dit artikel leggen we je uit hoe je deze vormen van stagemisbruik herkent, voorkomt en wat je er tegen kan doen. Spoiler alert: dat is best wel wat.

Wat is stagemisbruik precies?

We kennen allemaal het clichébeeld van de stagiaire die alleen maar koffie moet halen en als kantoor-voetveeg behandeld wordt. Nou is er niets mis met zo nu en dan koffie halen voor je nieuwe collega’s (leer je ze meteen kennen), maar als je het gevoel krijgt dat dit je enige taak is, is er vaak iets mis. Een stage heeft als doel om te leren vanuit de praktijk in je vakgebied, dat moet dan ook het geval zijn. Saaie klusjes die niet bij je vakgebied horen maar die niemand wil doen, worden helaas maar al te vaak op stagiaires afgeschoven.

De andere kant van de medaille kan ook voorkomen: als stagiaire het werk van een volledige medewerker moeten doen: dit overkwam onlangs een aantal stagiaires bij Transavia. Zij werden volledig ingezet op vluchten terwijl zij nog in hun stagetijd zaten. Ook kregen ze, naast hun stagevergoeding, geen loon hiervoor. Een stage is je eerste ervaring op de arbeidsmarkt, persoonlijke ontwikkeling moet daarbij centraal staan.

Hoe voorkom je stagemisbruik?

De beste manier om stagemisbruik te voorkomen is om te zorgen dat je niet in zo’n situatie terechtkomt. Dat begint bij je opleiding en de organisatie waar je stage gaat lopen. Het is verplicht om op voorhand een stagecontract te tekenen. Hierin staan alle leerdoelen beschreven, maar ook de rechten en plichten waar de organisatie waar je stage gaat lopen aan moet voldoen. Vaak staat hier ook nadrukkelijk in dat jij (de stagiaire) geen werknemer bent en dus ook niet zo ingezet kan worden.

Trek aan de bel

Maar al te vaak komt het nog voor dat sluwe bedrijven tóch gebruik maken van stagiairs als goedkope arbeidskrachten. In dat geval trek je aan de bel. Bespreek dit eerst met je opleiding: zij kunnen met het leerbedrijf in gesprek gaan namens jou. Haalt dit niets of te weinig uit? Dan kun je stagemisbruik melden bij het meldpunt van CNV jongeren. Zij kunnen je precies vertellen wat je rechten zijn, denken met je mee en geven je advies. En met jouw melding krijgen ze een beter beeld van misstanden binnen sectoren en bedrijven, waardoor er gericht actie ondernomen kan worden. Ook bij een instantie als het Juridisch Loket kun je terecht om te checken wat je verplichtingen zijn.

Waar let je nog meer op?

Aan het begin van je stage is het belangrijk om je ogen en oren goed de kost te geven. Mocht je namelijk in de beginfase tegen problemen aanlopen, dan zijn deze wellicht nog op te lossen. Stagemisbruik komt helaas regelmatig voor, maar er zijn bepaalde sectoren waar het vaker voorkomt. Dit zijn: de zorg, het onderwijs en de dienstverlening. Een paar punten waar je op kan letten om stagemisbruik te voorkomen, zijn:

  • Gebrek aan begeleiding: geen leerdoelen of veel verantwoordelijkheden zonder begeleiding
  • Geen eerlijke vergoeding: geen onkostenvergoeding voor de werkzaamheden die je doet
  • Overmatige werkdruk: te veel taken en verantwoordelijkheden die niet overeenkomen met je opleidingsniveau of je leerdoelen
  • Ongepaste behandeling: stagediscriminatie of machtsmisbruik door je leidinggevende of collega’s

 
Mocht je twijfelen, schakel dan altijd je opleiding of een professionele instantie in. Als stagiaire heb je rechten en plichten, maar dat geldt zeker ook voor je stagebedrijf. Uiteindelijk moet je stage een leuke, leerzame periode zijn. Wij hopen dat je door dit blog een beetje wijzer bent geworden over je rechten en plichten met betrekking tot stagemisbruik.

Wij wensen je alvast veel plezier en succes met je stage, en… laat je niet uitbuiten! ;)

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.