Michael vertrok voor stage naar Malta: “De beste periode van mijn leven”

min. lezen
michael-vertrok-voor-stage-naar-malta

Het enthousiasme spat van Michael van Beers (19) af; een jonge student van de mbo-opleiding Manager Retail, die net een stageperiode in Malta achter de rug heeft. In geuren en kleuren vertelt hij over zijn allereerste studiegerelateerde buitenlandervaring ooit, waarvoor hij ook nog eens voor het eerst in een vliegtuig stapte. “Het was geen hele lange periode - ongeveer 2,5 maand - maar het was wel de beste periode ooit!”

“Ik was eigenlijk een soort proefkonijn.”

Michael kwam via zijn opleiding op het idee om stage te lopen in het buitenland. “Bij mijn opleiding was het in eerste instantie niet mogelijk om een stage in het buitenland te doen. Maar twee jaar geleden is er een docent naar mij toegekomen die bezig was met het opzetten van stagemogelijkheden in Malta. Ik was gelijk enthousiast. Het balletje ging rollen en afgelopen schooljaar was het dan zover. Ik was eigenlijk een soort proefkonijn.”

“Uiteindelijk wil de opleiding meer studenten aansporen om naar het buitenland te gaan”

Michael van Beers (19)

Zowel Michael als de onderwijsinstelling moesten ontdekken hoe de voorbereidingen en de buitenlandstage zouden verlopen. Maar dat stond Michael absoluut niet in de weg. Sterker nog, hij is heel blij met de primeur. 

“Qua planning liepen dingen soms wel door elkaar en veel zaken moesten last-minute geregeld worden. Gelukkig houd ik zelf ook van last-minute plannen; ik kan twee dagen voor het weekend nog bedenken om naar Berlijn te gaan bijvoorbeeld. Voor school was het ook allemaal nieuw natuurlijk. Zij moesten kijken naar wat goed en minder goed ging, en wat ze volgend jaar beter kunnen regelen. Uiteindelijk wil de opleiding meer studenten aansporen om naar het buitenland te gaan.”

Michael goes Malta

Om die studenten aan te sporen, mag Michael het verhaal over zijn buitenlandavontuur op informatieavonden van zijn opleiding aan zijn medestudenten vertellen. En dat is niet zomaar een verhaal.

“Ik kan nu echt zeggen dat ik vrienden over de hele wereld heb!”

Michael van Beers (19)

Michael liep vijf dagen per week stage bij warenhuisketen Marks & Spencer. In zijn vrije tijd verkende hij het land, genoot hij van de natuur en ontdekte hij de cultuur, het dagelijks leven van de Maltezers én het uitgaansleven in volle glorie. “De lengte van mijn buitenlandervaring was lang genoeg dat het niet als vakantie voelde. Ik woonde daar en zat daar ook echt om nieuwe dingen te doen en om het leven daar mee te maken. Ik wilde verhalen hebben voor thuis.”

Studentenhuis met allerlei culturen

En die verhalen zijn er zeker. Zo verbleef hij samen met acht andere internationale studenten in een appartement. Dit werd via de opleiding geregeld met een andere organisatie die ook Engelse taalcursussen aanbiedt.

“Eerst waren het allemaal Spanjaarden. Dat was echt de grootste chaos van mijn leven. Ik werd wakker met Spaanse muziek, ging naar stage met Spaanse muziek, kwam thuis met Spaanse muziek en ging ermee naar bed. Het was super leuk! 

Op de helft van mijn stage gingen zij weg en kreeg ik nieuwe huisgenoten. Toen werd het heel multicultureel. Een Duitser, een Zuid-Koreaan, een Française, een Braziliaanse, en mensen uit Cyprus, Turkije en Australië. Ik kan nu echt zeggen dat ik vrienden over de hele wereld heb gemaakt. Het is geweldig om al die verschillende culturen te zien.”

Afscheid met een lach en een traan

Aan het einde van zijn buitenlandavontuur nam Michael afscheid met een lach en een traan. “Je ziet sommigen heel lang niet - of misschien zelfs helemaal niet meer - maar je hebt zo’n leuke tijd samen beleefd." Gelukkig zijn er anno 2023 genoeg mogelijkheden om (online) contact te onderhouden. Bovendien heeft Michael de reislust inmiddels goed te pakken. 

“Volgend jaar ga ik naar Istanbul om daar een vriendin op te zoeken. En ik wil nog naar Zuid-Afrika om daar oud en nieuw te vieren met vrienden. Vorige maand is er ook iemand naar Amsterdam gekomen.”

Eten maken voor jezelf 

“Ik woon nog bij mijn ouders, dus ik ben in het buitenland zeker ook zelfstandiger geworden. Tijdens een buitenlandstage ben je volledig verantwoordelijk voor jezelf. In een korte periode heb ik kunnen proeven van die verantwoordelijkheid. Dat vond ik erg leuk en daar ben ik ook dankbaar voor. Maar elke dag zelf beslissen wat je wil eten… dat viel niet altijd mee,” laat Michael lachend blijken. 

Aan inspiratie geen gebrek, gelukkig. “Ik heb ontdekt dat Nederlands ontbijt of lunch echt saai is. Ik heb gezien waar andere collega’s of huisgenoten mee kwamen. Van een lasagne met zeevruchten, tot kip met rijst. Ik had de eerste week gewoon een zak brood met kaas bij. Als ik haast had, nam ik alleen maar een banaan mee. Ook hier heb ik weer dingen uit geleerd!”
koken-voor-huisgenoten
Studentenmaaltijd

Verras je huisgenoten met deze kooktips!

Tips van Michael

Voor toekomstige buitenlandgangers heeft Michael nog een aantal tips: 

  • Pas je aan aan het land en de cultuur en sta open voor nieuwe dingen.
  • Plan niet alles van tevoren, want het loopt vaak toch anders. Laat momenten soms gewoon op je afkomen en geniet daar van.
  • Regel praktische zaken en financiën van tevoren. Samen met je ouders of met school. Een buitenlandverzekering, je Erasmus+ beurs en een paklijst zijn bijvoorbeeld slim om van tevoren te regelen.

Droom jij van een buitenlandervaring?

Wil jij ook thuiskomen met een tof verhaal zoals dat van Michael? Op De BuitenlandBeurs ontdek je verschillende mogelijkheden voor een buitenlandervaring.  

Ruim 140 (onderwijs)instellingen van over de hele wereld helpen jou op weg. Jouw studie, stage, baan of tussenjaar in het buitenland is dichterbij dan je denkt!

Zet 24 & 25 november 2023 in je agenda en meld je gratis aan via onderstaande button.

Ik wil naar De BuitenlandBeurs
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.