Topsport en studiekeuze: Suzie Pellis (16) is paralympisch zwemster

min. lezen
topsport-en-studiekeuze-suzie-pellis-websitehearder-1076x715

Het kiezen van een nieuwe studie is vaak al een lastig verhaal op zich, maar wanneer je op hoog niveau sport, komt daar nog een geheel nieuwe dimensie bij. Suzie Pellis is paralympisch zwemster en zit momenteel op 5-vwo. Tussen haar trainingen door is ze bezig met het kiezen van haar vervolgstudie. In dit artikel vertelt ze waar ze op let, wat haar doelen zijn en hoe ze haar topsportcarrière combineert met haar schoolwerk.

Even voorstellen: Suzie Pellis, zestien jaar oud en nu al een groot talent. Op haar veertiende zwom ze een Nederlands record en eerder dit jaar kwam ze voor Nederland uit op de World Series in Ignano Sabbiadoro, Italië. Suzie, die vanaf haar geboorte haar rechter onderarm en hand mist, is een van de negen paralympische zwemmers van het Nederlandse selectieteam en traint onder anderen voor het WK van 2025 en de Paralympische Spelen in Los Angeles, in 2028.

Toetsen op verschillende locaties

Dromen genoeg dus, maar naast haar zwemcarriere is Suzie ook bezig met haar vervolgstudie en het halen van haar vakken op het vwo. Het combineren van haar schoolwerk is soms passen en meten, zo vertelt ze. “Het is heel veel plannen, maar gelukkig zit ik op een topsportschool en heb ik een begeleider die mij helpt dingen te regelen. Zo hoef ik sommige vakken niet te halen en kan ik een beetje schuiven in mijn rooster.”

Maar dat betekent niet dat Suzie geen toetsen hoeft te maken. “Soms maak ik mijn toetsen op andere locaties, wanneer ik voor een wedstrijd in het buitenland ben bijvoorbeeld. Dan zit mijn coach er wel naast om toezicht te houden, dus ik kan niet zomaar mijn boek opendoen.”

dagmar-topsport-studie-side-info
Combineren van studie en topsport?

Check hier hoe Dagmar haar mbo-studie combineert met judo op topniveau

Vervolgstudie kiezen

Ook met het kiezen van haar vervolgstudie houdt Suzie rekening met haar sport. “Op de school waar ik nu zit heb ik de keuze om mijn examenjaar in twee jaar te doen, maar dat doe ik liever niet. Liefst haal ik gewoon mijn middelbare school diploma in één keer, dan kan ik daarna een tussenjaar doen of direct met mijn studie beginnen.” In haar studiekeuze kijkt ze gericht naar opleidingen met een topsportregeling. Dat is ook niet zo gek, want Suzie is nu al zo’n twintig uur per week kwijt aan haar trainingen.

Wat betreft haar vervolgstudie zit Suzie nog in de oriënterende fase, vertelt ze. “Ik wil zo ver mogelijk komen in mijn sport, dus ook de keuze voor mijn vervolgstudie heeft daarmee te maken. Ik weet nog niet wat ik ga kiezen, maar ik denk wel dat het een hbo-opleiding wordt, dat is beter te combineren met fulltime zwemmen. Het is voor mij belangrijk dat het allebei kan. Ik zit te kijken in de richting van Sportkunde of Sportmarketing, maar heb nog even de tijd om mijn keuze te maken.”

Op naar Singapore en Los Angeles

De zwemsport komt de komende jaren op één voor Suzie, want ze is hard aan het trainen om de komende jaren op het hoogste niveau te presteren. Als eerste op de agenda? Het WK in 2025 in Singapore en de Paralympische Spelen in 2028 in Los Angeles. Hard trainen is het zeker, maar Suzie heeft er bovenal heel veel plezier aan. “Ik hou gewoon heel erg van zwemmen. Het is lekker in het water; even honderd meter knallen en dan ben je klaar. En natuurlijk wil ik heel graag winnen en de beste worden in mijn sport.” 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.