Voortijdig je school verlaten: waarom je dit niet moet willen

min. lezen
waarom-je-school-niet-voortijdig-moet-verlaten

In het vorige schooljaar (2021-2022) stopten zo'n 30.000 jongeren met school: een recordaantal. Veel jongeren merken dat ze o.a. gedemotiveerd zijn geraakt door corona en verlieten daarom voortijdig hun school zonder startkwalificatie. In dit artikel leggen we uit waar voortijdige schoolverlaters mee te maken kunnen krijgen.

Wat is een startkwalificatie?

In Nederland betekent een startkwalificatie dat iemand minimaal een diploma heeft behaald van de havo, het vwo of mbo-niveau 2. Leerlingen van 16 tot 18 jaar vallen onder de kwalificatieplicht. Dit betekent dat de leerlingen van 16 tot 18 jaar verplicht zijn om onderwijs te volgen als zij nog niet voldoen aan de kwalificatieplicht. Lees hier meer over startkwalificaties

Waarom is een startkwalificatie belangrijk?

Het hebben van een startkwalificatie vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Het zou goed kunnen dat je op dit moment aan werk kan komen waar je geen startkwalificatie voor nodig hebt, maar dat betekent niet dat dat ook voor de toekomst geldt.

Mocht je bijvoorbeeld ooit willen wisselen van baan en je hebt wel een startkwalificatie nodig, dan maakt dat de situatie lastiger. Stoppen met school klinkt op korte termijn aantrekkelijk, maar op lange termijn hebben jongeren zonder startkwalificatie vaak minder werk. Bovendien mag je ook niet volledig werken wanneer je nog kwalificatieplichtig bent. 

studeren-of-tussenjaar1
Denk je aan een tussenjaar?

Dat is een goede mogelijkheid om te kijken wat je écht wilt!

5 andere redenen waarom je school beter niet voortijdig verlaat:

1. Beperkte carrièremogelijkheden: veel werkgevers hebben als voorwaarde dat je minimaal een bepaald niveau van onderwijs hebt voltooid, voordat je voor een functie in aanmerking komt. Door voortijdig te stoppen met school, mis je dus mogelijkheden om bepaalde banen te krijgen.

2. Beperkte verdiensten: over het algemeen hebben scholieren die hun school niet hebben afgemaakt, minder verdiensten dan scholieren die dat wel hebben gedaan. Dit komt doordat werkgevers vaak hogere lonen bieden aan scholieren met hogere opleidingsniveaus.

3. Sociale gevolgen: scholieren die hun opleiding niet afmaken hebben vaak minder sociale contacten. Deze kan je namelijk ook tijdens je schoolperiode opdoen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot minder verschillende contacten en een kleiner netwerk, waardoor je (carrière) kansen misloopt.

4. Beperkte bijdrage ontwikkeling: door het volgen van onderwijs en een opleiding leer je niet alleen over het werkveld waarin je geïnteresseerd bent, maar ook over het leven, de maatschappij en en de rest van de wereld om ons heen. Als je stopt met school, verklein je mogelijk kansen om je kennis en vaardigheden te vergroten. 

5. Minder opties in de toekomst: als je op een later moment besluit om je opleiding af te maken, kan dit lastiger zijn dan wanneer je het meteen had gedaan. Je kunt bepaalde niveaus van opleidingen of scholen niet meer volgen. Of je mist wellicht bepaalde kennis die nodig is voor toelating tot bepaalde opleidingen.

Dat de coronapandemie je misschien heeft gedemotiveerd is begrijpelijk.


Probeer de draad toch weer positief op te pakken en vooral na te denken over je toekomst; een startkwalificatie en later misschien een diploma van bijvoorbeeld je mbo-, hbo- of wo-opleiding bieden een toekomst met veel mogelijkheden en een goede houvast.

Als je bepaalde doelen voor jezelf stelt, kun je ook beter voor ogen zien hoe je daar kunt komen via je studie. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar het advies blijft toch om je school af te ronden en je startkwalificatie in je zak te steken. Je weet immers nooit wat de toekomst brengt!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.