Studeren zonder belemmering, ook met een functiebeperking

min. lezen
Waar kun je terecht als je een functiebeperking hebt?

De studententijd is leuk! Dat moet voor iedereen gelden, ook als je een functiebeperking hebt. Gelukkig zijn er een aantal regelingen en organisaties waar je terecht kunt als je een functiebeperking of een ondersteuningsvraag hebt. Hier lees je welke dat zijn.

Feiten en cijfers

Oke, eerst het minder leuke deel van deze blog. Zo’n 30% van de studenten in het hoger onderwijs heeft een functiebeperking. Dat komt neer op 66.000 studenten. 10% daarvan wordt ernstig belemmerd en zelfs 20% stopt met de studie.

Dat zijn best heftige cijfers. Er zijn dus veel studenten die niet goed kunnen studeren, alleen maar omdat ze een functiebeperking of een hulpvraag hebben. Het lastige is dat deze vaak moeilijk te zien zijn van buitenaf. Toch kost het voor studenten met een functiebeperking heel veel energie om bij te blijven en hun studie goed af te ronden.

Wat zijn de meest voorkomende functiebeperkingen?

Om duidelijk te maken wat we bedoelen met functiebeperkingen, hebben we een lijstje met de meest voorkomende functiebeperkingen gemaakt. Dit is misschien best confronterend, mocht je hiermee te maken hebben, maar als je verder leest merk je dat er inmiddels steeds meer aan gedaan wordt om jou zo goed mogelijk te begeleiden.

  1. Dyslexie
  2. Chronische vermoeidheid
  3. Migraine
  4. Beperking in concentratie
  5. Long-/ ademhalingsproblemen
  6. Huidaandoening
  7. Psychisch probleem/ aandoening
  8. (langdurige) pijn
  9. ADHD
  10. RSI

(bron: vsnu)

Inclusiviteit

Studeren met een functiebeperking is dus niet makkelijk. Het kan voor veel studenten met een aandoening lastig zijn om goed te integreren op school, omdat deze niet altijd genoeg is ingespeeld hierop. Scholen zijn zich niet altijd bewust van (het gebrek aan) de extra faciliteiten die voor inclusiviteit volgen. En omdat deze functiebeperkingen niet altijd direct zichtbaar zijn, is het lastig om hier goed en snel op in te spelen.

Gelukkig zijn scholen zelf ook actiever in het inclusiever maken van hun organisatie. Steeds meer scholen zijn namelijk hard aan het werk om hun faciliteiten zo inclusief mogelijk te maken. Dat geldt dus niet alleen voor de gebouwen, maar ook voor het lesmateriaal, extra tijd voor tentamens, extra tijd voor je studie etc.

Er zijn trouwens ook een aantal instanties die kunnen helpen, mocht je beperkingen ervaren op school. Of het nu over studeren, mobiliteit of bepaalde faciliteiten gaat: zij kunnen jou helpen.

Waar kun je terecht?

Niets is zo vervelend dan niet mee kunnen doen, terwijl je wel grote dromen hebt en graag toffe dingen zou doen! Want ook als je een functiebeperking of een ondersteuningsvraag hebt, moet je zorgeloos en onbelemmerd kunnen studeren. Gelukkig is er van alles geregeld en zijn er verschillende organisaties voor degenen die het nodig hebben, maar misschien is er niet altijd evenveel over bekend. Om dit beter onder de aandacht te brengen, heeft ECIO – met subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – een website gelanceerd voor het hoger onderwijs en het mbo waarbij je alles kunt vinden over welke regelingen bij welke hulpvraag horen.

Een andere organisatie is JongPIT. Deze organisatie zet zich in voor inclusiviteit in het onderwijs en de maatschappij. Zo maken zij zich hard voor betere faciliteiten op scholen, “zodat we krijgen waar we recht op hebben.” Je kunt via deze organisatie ook in contact komen met andere jongeren die een functiebeperking hebben. Zo kun je ervaringen delen en ideeën uitwisselen.

Maak het bespreekbaar

Je kunt zelf jouw school helpen door jouw beperking bespreekbaar te maken. Geef aan op school dat je extra hulp nodig hebt. Dit kan even spannend zijn, maar je gaat merken dat de school daar goed op inspeelt. Mocht je nu echt problemen ervaren op school, weet dan dat je gesteund wordt door de organisaties hierboven.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.