Zo ervaren buitenlandse studenten hun studententijd in Nederland

min. lezen
het-leven-als-internationale-student-in-nederland

Jaarlijks komen er duizenden internationale studenten naar Nederland. Wij weten wel hoe het is om als Nederlander in het buitenland te studeren, maar hoe is dat eigenlijk andersom? In dit artikel vertellen we aan de hand van de verhalen van twee buitenlandse studenten, Wietske en Alex, wat er nou zo leuk én minder leuk is aan studeren in Nederland.

Belgische Wietske komt in Nederland terecht 

“Mijn naam is Wietske en ik kom oorspronkelijk uit België, maar ik deed mijn uitwisseling naar Nederland vanuit Noorwegen, waar ik studeer en woon. Mijn exchange was een semester en bevond zich op de Hogeschool Inholland in Haarlem, waar ik de minor Green Adventures op het gebied van toerisme volgde. Mijn semester in Nederland was zo’n goede ervaring dat het mij ook heeft overtuigd om hier in de toekomst permanent te gaan wonen.”

Alex voor het eerst overzee

“Ik ben Alex en ik kom uit de Verenigde Staten. Ik heb in het voorjaarssemester van 2020 in Nederland gestudeerd. Dit was mijn eerste overzeese reis in mijn eentje. Daar kwam nog eens bij dat ik de enige was van mijn school die naar Nederland ging om te studeren. Dus ik was erg enthousiast om naar Haarlem te gaan.”

Nederlandse cultuur

Dat onze open kaaskoppen cultuur wellicht even wennen is kun je je misschien wel voorstellen. Gelukkig kregen Wietske en Alex in Haarlem een fijn welkom van de studentenvereniging en de international office, waarbij ook verschillende cultuurschokken werden uitgelegd. Daarnaast werd er praktische informatie verstrekt over bijvoorbeeld het aanschaffen van een Nederlands telefoonabonnement of het gebruik van het openbaar vervoer.

“De Nederlandse cultuur is zo open en gastvrij dat je je er meteen thuis voelt. Ze zijn niet bang om een praatje met je te maken bij de bushalte of tijdens een strandwandeling, en helpen je graag als je hulp of aanwijzingen nodig hebt”

Wietske

Wietske3

Wietske gaf aan dat ze vond dat de Nederlandse studenten haar welkom lieten voelen. Dit resulteerde in een gevoel van eenheid en een leuke internationale mix, in plaats van het gevoel van een bezoeker in een vreemd land. Alex had graag meer Nederlandse vrienden gemaakt, het merendeel van zijn klas bestond uit internationale studenten en er was ook meer sociale gelegenheid om met internationale studenten om te gaan. 

Het vinden van een kamer

Wellicht een minder leuke kant van het studeren in Nederland is de zoektocht naar accommodatie. Het vinden van huisvesting is in veel studentensteden een uitdaging voor zowel Nederlandse als buitenlandse studenten. Het tekort aan huisvesting is al jaren een probleem en ook Wietske heeft hier last van gehad.

“De enige moeilijkheid die we hadden was het vinden van accommodatie. Omdat we vrij laat waren met het ontvangen van een studenten ID-nummer, waren alle studentenaccommodaties al vol en moesten we zelf op zoek naar huisvesting. Ik en mijn medestudent uit Noorwegen hadden het behoorlijk moeilijk om een woning te vinden en hebben dit pas 1 week voordat we met school zouden beginnen geregeld via een Airbnb. Toen we eenmaal in Nederland op de hogeschool waren en Nederlandse studenten ontmoetten, kregen we meer hulp om op de juiste platforms te komen en een meer betaalbare accommodatie te vinden voor de rest van het semester.”

Voor Alex verliep dit proces gelukkig iets gemakkelijker, omdat zijn Amerikaanse universiteit een samenwerking had met Inholland, kon hij via de International Office een accommodatie dicht bij de hogeschool krijgen. 

De studie

Beide internationale studenten hebben de vakken voor de minor Green Adventures gevolgd. Wietske vond dat haar klas het goed met elkaar kon vinden en er een moeiteloze en prettige sfeer heerste. Ze ervaarde het makkelijk om met iedereen in de klas te praten. Het studieprogramma droeg hier ook aan bij omdat er allerlei activiteiten ondernomen werden als deel van het programma.

Wietske: “We zijn meerdere keren het werkveld ingegaan om te leren in plaats van in het klaslokaal, waarbij we onder andere hebben gefietst door nationale parken en de tulpenvelden.”

Voor Alex bleek de hogeschool een beetje tegen te vallen wat betreft de kwaliteit van het onderwijs in vergelijking met zijn eigen universiteit, maar dat was uiteindelijk een goede zaak. “Door minder stress en werk voor de studie kon ik door Nederland en Europa reizen. Ik kon veel meer leren over het land en de wereld dan wanneer ik meer tijd zou besteden aan schoolwerk.”

Alex3

Vrije tijd

In zijn vrije dagen vond Alex het leuk om het land en de cultuur te verkennen en de andere Erasmusstudenten beter te leren kennen. Dit was dan ook zijn favoriete deel van de studie in het buitenland; omringd zijn door wereldwijde studenten. Mensen van over de hele wereld kwamen samen en de meesten van hun groep woonden in hetzelfde gebouw, dus het was gemakkelijk om elkaar te zien en te praten over bijvoorbeeld hun landen en ideeën.

“Ik heb nog steeds contact met een aantal van deze studenten en we houden elkaar op de hoogte van onze levens over de hele wereld. Verbonden zijn met mensen die ik anders nooit ontmoet zou hebben en in staat zijn om naar verre plaatsen te reizen en daar vrienden te zien en een gids te hebben die mij hun wereld laat zien, is het mooiste van studeren in het buitenland. Internationaal onderwijs gaat niet over wat je in een klaslokaal leert, maar over de mensen die je ontmoet en leert kennen”, aldus Alex.

Alex2

Hoogtepunten

Voor Alex was een groot pluspunt de efficiënte uitvoering van het openbaar vervoer. “Komend uit de Verenigde Staten met een absoluut verschrikkelijk openbaar vervoersysteem, was het verfrissend om naar Nederland te gaan waar het heel gemakkelijk is om zonder voertuig te reizen. Ik kijk er vaak op terug en mis het om op de trein naar Amsterdam te stappen terwijl ik in mijn auto vastzit in het verkeer. Er was een treinstation in de buurt van mijn flat, de bussen waren duidelijk ingepland en ik kon zelfs naar de meeste plaatsen fietsen!”

Voor Wietske was dit uitwisselingssemester ook een groot avontuur, wat vooral mogelijk werd gemaakt door de aangename en open sfeer, de inclusieve mensen en de buitenschoolse activiteiten.

Mocht jij van plan zijn om naar het buitenland te gaan, dan hoop je misschien ook vrienden te maken met de lokale nationaliteit. Vergeet niet dat dit voor internationale studenten in Nederland ook zo geldt. Zij zijn in een vreemd land met een vreemde cultuur en taal en kunnen altijd een goede portie vriendelijkheid en positiviteit gebruiken. Probeer eens om te kijken naar de internationale studenten in jouw omgeving; wellicht kun je wel wat voor ze betekenen! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.