Deze content is gemaakt door Koninklijke Horeca Nederland
Branded content
Branded content
De horeca staat niet bekend als een vetpot, maar dat is onterecht. Er is gewoon een cao met lonen die echt niet laag zijn. Kirsten, die bij een beachclub werkt, ontdekte zelf dat dit vooroordeel niet klopt.
“Ik dacht zelf eerst ook dat het in de horeca vooral hard werken was voor weinig geld. Dat is toch wat mensen vaak zeggen over deze branche. Maar ik ben er inmiddels achter dat dit beeld niet klopt. Mijn loon is niet per se lager dan dat van mijn leeftijdsgenoten. En daarbij wordt vaak vergeten dat je in de horeca ook nog fooi krijgt.”
Lees het hele verhaal van Kirsten
Ja, in de horeca wordt vaak gewerkt in de avonduren, het weekend en op feestdagen. Maar dat hoeft niet altijd. De meeste ondernemers denken echt wel mee met hun personeel. Er wordt in de meest bedrijven goed overlegd en rekening gehouden met je privéleven. Zoals bij het Wapen van Beckum in Hengelo, vertelt eigenaresse Marloes.
“We doen altijd ons best om mensen vrij te laten krijgen als ze bijvoorbeeld een feestje hebben. En als dat écht niet lukt, kijken we of je eerder weg kunt. Zodat mensen ook hun vrije tijd zelf kunnen indelen en het prettig blijft om hier te werken.” Daarnaast zijn er ook genoeg horecabanen met kantoorwerktijden, zoals medewerker in een bedrijfskantine, barista in een lunchroom of social mediamanager bij een hotel.
De horeca is een van de meest populaire bijbanen onder studenten. En terecht, want het is echt heel leuk! Maar werken in de horeca is lang niet voor iedereen alleen maar een bijbaan. Het is echt een vak, met veel goede opleidingen en kansen om door te groeien. Dat weet Annemarie als geen ander. Zij groeide door van burgerflipper tot de hoogste baas van McDonald’s in Nederland.
“Ik begon op mijn vijftiende met een bijbaan in het restaurant en tijdens mijn studie liep ik stage in het marketingteam van McDonald’s Nederland. Toen ik afgestudeerd was, kreeg ik een baan op de marketingafdeling van McDonald’s Nederland. En van daaruit ben ik verder doorgegroeid. Sinds 2022 ben ik Managing Director van McDonald’s in Nederland. De horeca is echt een sector die veel kansen biedt.”
Annemarie Swijtink’s carrière bij McDonald’s
Bij werken in de horeca denken de meeste mensen direct aan een baan in de bediening of in de keuken. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Denk aan marketing en sales, HR, manager of schoonmaak. Dat weet ook Giuseppe, die ooit zijn eigen sterrenrestaurant wil openen, maar ontdekte dat de horeca veel breder is dan food.
“Ik hoor vaak ‘Ik heb geen zin om met borden te lopen of eten te bereiden’, maar de horeca is zoveel meer dan dat,” legt hij uit. “Er zijn heel veel verschillende functies. Dat heb ik ook geleerd tijdens mijn stage bij een hotel in Amsterdam. Ik vroeg aan iedereen of ik een dagje mee mocht lopen. En één ding is me inmiddels wel duidelijk: de horeca kun je niet uitspelen. Er komt nooit een moment dat je alles hebt gezien.”
Lees het hele verhaal
geschreven door Koninklijke Horeca Nederland