In de horeca haal je het beste uit jezelf

min. lezen
in-de-horeca-haal-je-het-beste-uit-jezelf
khn-logo
Deze content is gemaakt door Koninklijke Horeca Nederland

Branded content

Er zijn veel redenen om in de horeca te gaan werken. Het is leuk, afwisselend én gezellig. We spraken Kirsten van den Belt (21) over haar ervaring in de horeca. Ze werkt sinds haar zestiende in de branche en is een stuk zelfverzekerder geworden dankzij haar bijbanen. “Als ik de persoon die ik was voordat ik de horeca in ging, vergelijk met wie ik nu ben? Dat is echt een wereld van verschil.”

Kirsten werkt nu anderhalf jaar bij de Beachclub in Lemmer, naast haar studie. Op haar zestiende begon ze bij een brasserie in hetzelfde Friese dorp. “Er waren toen niet veel keuzes voor een bijbaan: het was óf de horeca of een supermarkt. Ik koos voor de horeca. Onder andere omdat ik zelf regelmatig buiten de deur ging lunchen en het me leuk leek om de horeca van de andere kant te ontdekken,” licht Kirsten haar keuze toe.

Hard werken voor weinig geld?

“Ik verwachte eerlijk gezegd vooral dat het hard werken was voor weinig geld. Dat is toch wat mensen vaak zeggen over de horeca. Maar ik ben er nu wel achter dat dit niet klopt,” vertelt Kirsten. “Het is inderdaad hard werken, maar dat is met alles zo. Als je iets voor elkaar wilt krijgen, gaat dat niet vanzelf. En dat lage salaris klopt ook niet helemaal. Mijn loon is niet lager dan dat van mijn leeftijdsgenoten en ik krijg ook nog fooi!”

Werken in een team

Wat Kirsten het leukste vindt aan de horeca? “Dat is toch het werken in een team. Vooral in de zomer, als het bij de Beachclub erg druk is, merk je hier de voordelen van. Als je veel samenwerkt, ontstaan er mooie vriendschappen. Zo gaan we vaak met het team op stap en hebben we personeelsuitjes. En je leert ook nog eens heel veel van dit werk. Over hoe je met mensen om moet gaan, maar ook over jezelf. Eigenlijk kan ik eindeloos doorgaan over hoe leuk werken in de horeca is,” vertelt ze enthousiast.

Fouten maken is oké

“Toen Kirsten net begon in de horeca, had ze niet veel zelfvertrouwen. Maar dat veranderde snel toen ze van de spoelkeuken naar de bediening ging. “Ik begon in de bediening tijdens de zomer, dus ik moest heel veel dingen heel snel leren. Gelukkig kreeg ik daar de tijd voor. Wanneer ik iets liet vallen werd niemand boos, maar werd ik juist geholpen. Dat heb ik hier wel geleerd: er is helemaal niks mis met fouten maken,” vertelt Kirsten. “Ook leerde ik mezelf in de horeca een stuk beter kennen. Zo merkte ik al snel dat ik heel goed tegen druk kan, maar ik kan juist totaal niet multitasken. En je leert ook beter omgaan met andere mensen. Soms moet je gewoon tot 10 tellen en blijven lachen.” 

De horeca heeft veel te bieden

Wat Kirsten mee wil zeggen tegen jongeren die twijfelen om in de horeca te gaan werken? “Gewoon doen! De horeca heeft zoveel te bieden. Je leert nieuwe dingen over jezelf of ontdekt nieuwe interesses. Maar ook met tegenslagen omgaan en doorzetten wanneer iets niet helemaal gaat zoals jij dat wilt. Maar wat je vooral leert zijn sociale vaardigheden. Zonder dat je het door hebt, zet je extreem veel stappen. Niet alleen als horecamedewerker, maar ook als persoon. Als ik de persoon die ik was voordat ik de horeca in ging, vergelijk met wie ik nu ben? Dat is echt een wereld van verschil.” 

Wil jij meer info over werken in de horeca?

Ben je benieuwd welke baan bij jouw opleiding of interesses past? Op komwerkenindehoreca.nl staan alle voordelen en mogelijkheden voor je op een rij en vind je tips om jouw droombaan in de horeca in de wacht te slepen.

GA NAAR DE WEBSITE

koninklijke-horeca-nederland