Giuseppe is nog maar 18 en nu al leermeester in de horeca

min. lezen
giuseppe-18-leermeester-in-horeca-khn
khn-logo
Deze content is gemaakt door Koninklijke Horeca Nederland

Branded content

Denk jij bij werken in de horeca direct aan drankjes serveren en eten bereiden? Think again! De horeca is namelijk veel meer dan dat. Daar weet Giuseppe Mazziotta alles van. Hij is een van de jongste leermeesters van ons land, heeft een jaloersmakende collectie met 170(!) wijnen én droomt van een eigen sterrenrestaurant. “De horeca kun je niet uitspelen. Er komt nooit een moment dat je alles hebt gezien.”

Giuseppe is zelf nog maar 18 en nu al leermeester. Dat is iemand die andere mensen het horecavak leert. “Ik ben tijdens mijn werk in de horeca heel goed geholpen door leermeesters,” vertelt Giuseppe. “Dat vond ik heel bijzonder en dat wilde ik daarom zelf ook gaan doen. Op mijn 15de ben ik een cursus gaan volgen. Daar viel ik wel op tussen de andere cursisten; voornamelijk horeca-eigenaren die een stuk ouder waren.” 

Mee naar de groothandel

De liefde voor de horeca zat er bij Giuseppe al vroeg in. “Mijn vader heeft een restaurant in Amsterdam en daar heb ik veel geleerd. Toen ik heel jong was ging ik al op zaterdagochtend met hem mee naar de groothandel. Het proeven van lekkere stukken vlees of kaas, maar vooral de verhalen die erbij werden verteld, vond ik fantastisch. Het verhaal achter een product delen: dat wilde ik zelf ook,” vertelt hij enthousiast. 

Beginnen met de afwas

Giuseppe heeft heel veel geleerd in het restaurant van zijn vader. “Als kleine jongen ging ik in het restaurant in een hoekje zitten met een notitieblok. Ik schreef bijvoorbeeld op hoe het koffiezetapparaat werkte.” herinnert hij zich. Op zijn elfde mocht hij eindelijk zelf aan de slag: “Ik begon met afwassen. Vanaf mijn dertiende mocht ik drankjes brengen en toen ik vijftien was ging ik borden serveren.” Hij begon aan een horeca-vakopleiding en solliciteerde bij sterrenrestaurant Mos. “Tot mijn eigen verbazing werd ik aangenomen,” vertelt Giuseppe. “Ik heb daar hele mooie herinneringen opgedaan en echt geleerd om zelfstandig te werken.” 

Eindelijk wijnproeven

Giuseppe droomt ervan om later zijn eigen sterrenrestaurant te openen. En in die eigen zaak heeft hij dan ook alle ruimte voor zijn grote liefde voor goede wijnen. “Wijn is veel meer dan druivensap in een fles. Het heeft een verhaal en een geschiedenis. Zelf heb ik een verzameling van zo’n 170 flessen wijn. En in de tuin heb ik een druivenplant waar ik mijn eigen wijn van wil maken.” Inmiddels mag hij de wijnen gelukkig ook proeven. “Ik wilde al heel lang mijn WSET (Wine & Spirit Education Trust) halen, maar vanwege mijn leeftijd kon dat natuurlijk niet. Om wijn te mogen proeven moet je 18 zijn. Nu is het dan toch gelukt.”

De horeca kun je niet uitspelen

Giuseppe zit inmiddels op de hotelschool. En hij heeft er zijn missie van gemaakt om jongeren te vertellen hoe leuk het is om in de horeca te werken. “Ik hoor vaak ‘Ik heb geen zin om met borden te lopen of eten te bereiden’, maar de horeca is zoveel meer dan dat,” legt hij uit. “Er zijn heel veel verschillende functies. Dat heb ik ook geleerd tijdens mijn stage bij hotel Pillows Maurits at the Park in Amsterdam. Ik vroeg aan iedereen of ik een dagje mee mocht lopen. En één ding is me inmiddels wel duidelijk: de horeca kun je niet uitspelen. Er komt nooit een moment dat je alles hebt gezien.” 

Welke opleidingen zijn er?

Zie jij jezelf al helemaal achter het fornuis staan en de lekkerste gerechten bereiden? Check dan hier alle Koksopleidingen die je kunt volgen.

Ben je meer iemand die bezig is met cijfertjes en organiseren, en hoef jij niet per se op de voorgrond te staan? Ook dan kun je prima in de horeca terecht. Check dan deze opleiding: Medewerker marketing, sales en hospitality.

Heb jij net als Giuseppe ook de droom om ooit je eigen onderneming te starten? Bekijk dan Manager/ondernemer horeca.

Hier hebben we slechts drie voorbeelden genoemd, maar zoals Giuseppe ook al aangaf; er zijn nog veel meer leuke jobs in de horeca. Eigenlijk zou kun je zeggen dat er voor ieder persoon een geschikte baan in de horeca te vinden is. Bekijk alles opties en opleidingen op KiesMBO.nl.

Wil jij meer info over werken in de horeca?

Ben je benieuwd welke baan bij jouw opleiding of interesses past? Op komwerkenindehoreca.nl staan alle voordelen en mogelijkheden voor je op een rij en vind je tips om jouw droombaan in de horeca in de wacht te slepen.

GA NAAR DE WEBSITE

koninklijke-horeca-nederland