5 tips om een studiekeuze-activiteit te volgen op afstand

min. lezen
Studiekeuze-activiteit in Corona

Je (voor)laatste jaar als scholier is begonnen. Een spannende periode vol examens en het moment om een studie te kiezen. Maar hoe kies je de juiste studie met alle maatregelen en beperkingen rondom het coronavirus?

De wereld ziet er totaal anders uit: mbo’s, hogescholen en universiteiten laten een beperkt aantal mensen toe en onderwijs vindt veelal online plaats. Gelukkig leiden er meerdere wegen naar Rome. Alle mogelijkheden voor studiekeuzeactiviteiten in tijden van corona lees je hier.

1. Oriënteer online

Het blijft het startpunt om op zoek te gaan naar de studie die bij je past: online oriënteren! Bekijk diverse opleidingen, hogescholen en universiteiten, maak studiekeuzetests en weeg studies tegen elkaar af. Weet je nog niet wat, waar of bij welke onderwijsinstelling je wilt gaan studeren? Via deze link vind je alle hbo en wo opleidingen terug en kun je ze met elkaar vergelijken. Hier vind je alle mbo-opleidingen.

2. Chat met studenten

Via de website van jouw toekomstige opleiding is het mogelijk om contact te leggen met studenten van diverse opleidingen. Via een chat of via e-mail kun je al je concrete vragen stellen! Studenten weten als geen ander hoe het studentenleven, de school en de studie in elkaar steken. Zij zijn immers ervaringsdeskundigen. Een erg laagdrempelige manier om meer te weten te komen over de studie en onderwijsinstelling die je interesse heeft gewekt!

3. Bezoek een (online) open dag

De maatregelen van het RIVM versoepelen langzaam. Toch is het niet altijd mogelijk om fysiek een open dag te bezoeken. Thanks for the internet! Meerdere mbo-scholen, hogescholen en universiteiten organiseren online een open dag om kennis te maken. Een overzicht van online open dagen op hbo en wo niveau vind je hier. Alle mbo open dagen vind je via deze link. Open dag gemist? Check toch even de site van de opleiding, want soms kun je ze terugkijken.

4. Volg een webinar

Een webinar is een interactieve, online live-uitzending. Vaak moet je je aanmelden en krijg je een speciale link om het webinar te volgen. Tijdens een webinar is er de mogelijkheid om vragen te stellen welke direct beantwoord worden. Vaak zijn er studenten en docenten aanwezig die meer vertellen over de studie en de onderwijsinstelling. Studenten praten over studeren op de desbetreffende school en de studie die zij volgen. Bij een webinar wordt veel informatie gegeven die handig kan zijn. Omdat er ook andere deelnemers zijn worden er misschien wel vragen gesteld waar je zelf niet aan gedacht had!

5. Online proefstuderen

Ben je eruit welke studie je wilt gaan volgen? Vraag eens een online proefstudeerdag aan. Normaliter vindt een proefstudeerdag plaats op de school zelf. Maar in tijden van corona is het vaak mogelijk om online zo’n dag bij te wonen. Het verschilt per onderwijsinstelling hoe deze meeloopdag plaatsvindt: individueel of in een groepje. Je proeft de sfeer van de studie en vaak zijn er ook studenten aanwezig die vragen kunnen beantwoorden.

De situatie die ontstaan is door het coronavirus, brengt onzekere tijden met zich mee. Ook wij kunnen niet in de toekomst kijken en weten niet hoe studeren anno 2021 eruit gaat zien. Langzaamaan gaan scholen weer open en is het mogelijk om weer fysiek een studie te volgen. Maar dit verschilt ook per mbo-school, hogeschool of universiteit. Houd dus goed de berichten in de gaten van de school waar je wilt gaan studeren.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.