Scholieren oriënteren zich anders dan ooit in de coronacrisis

min. lezen
markteffect-scholieren norienteren zich anders

We nemen je in deze blog mee hoe andere scholieren zich, ondanks alle maatregelen, zo goed mogelijk hebben voorbereid op hún studiekeuze.

Je zult misschien wel denken: Wat moet ik doen? Je kunt niet naar een voorlichting op school en de open dagen van het mbo, hbo of universiteiten gaan niet door. Zelfs proefstuderen of meelopen is voorlopig niet mogelijk. Maak je geen zorgen, er zijn heel veel andere manieren waarop jij, je net als de rest, kunt oriënteren op jouw vervolgstudie.

Je sociale kring = goud

Veel scholieren die dit jaar net als jij een keuze willen maken, kijken gespannen naar wat er allemaal (wel) mogelijk is. De oplossing is vaak dichterbij dan je denkt. Je staat namelijk nog steeds in contact met je ouders, broers/zussen, familie, vrienden en klasgenoten. Ook deze mensen kunnen een mening vormen over jouw studiekeuze en je een spiegel voorhouden.

Jouw klasgenoten zitten tenslotte met dezelfde uitdagingen bij het maken van een studiekeuze, je vrienden hebben mogelijk al een keuze gemaakt of weten ‘waar jij voor zou moeten kiezen’. En dan heb je nog jouw ouders of die wijze oom, die de hele wereld lijken te begrijpen. Zij kennen jou als geen ander, dus ga het gesprek aan, vraag door wat zij vinden van beroepen, baankansen en wat zij vinden dat het beste bij jou past.

Doe de poll!
Geef je mening en win! Doe de poll: Eens of oneens?

Hoe oriënteer jij je op een studie tijdens corona?

Online = nieuwe (tijdelijke) offline

Scholieren zijn steeds positiever over de wijze waarop mbo-scholen, hogescholen en universiteiten omgaan met het organiseren van online voorlichtingen. Studiekeuzelab is daar een treffend voorbeeld van. Door interactieve webinars en voorlichtingen te organiseren waar ook studenten aan het woord zijn, komen scholieren zoals jij achter het echte verhaal, waarom jij voor een school of opleiding zou moeten kiezen.

Veel scholieren gaan bovendien het gesprek aan met huidige studenten, zogeheten buddy’s. Zoek naar manieren om met hen in contact te komen! Zij vinden namelijk niets leuker dan dat jij hen vraagt hoe zij hun huidige studie ervaren en waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen, maar ook welke drempels zij ervaren of welke twijfels ze hadden. Want dat hoort allemaal bij het maken van een studiekeuze.

Invloed van corona = (mogelijk) tijdelijk, maar neem het wel ergens mee

Natuurlijk, de wereld lijkt totaal bevangen door de coronacrisis. Toch gloort er licht aan het einde van de tunnel. Veel andere scholieren blijven op de hoogte en horen alarmerende berichten over sectoren waarin zij mogelijk een studie willen gaan volgen, zoals de reisbranche, horeca- of evenementensector.

We weten dat je als scholier vooruit probeert te kijken. De kans op een baan na het afronden van een studie in deze of andere geraakte sectoren zal er, zeker op de korte termijn (1 of 2 jaar), niet beter op worden. Het gaat alleen nog een paar jaar duren voordat je op zoek gaat naar een baan, vandaar dat 1 op de 10 scholieren ondanks deze onzekerheid heel bewust kiest voor een sector waar zij graag in willen werken. Ook al is die sector nu getroffen door de coronamaatregelen. Kortom, laat je niet te veel leiden door het hier en nu.

Doe de poll!

Studiekeuzelab voert ieder jaar met onderzoeksbureau Markteffect een grootschalig studiekeuzeonderzoek uit. Door dit onderzoek kunnen wij scholieren en scholen adviseren in het studiekeuzeproces. Jouw mening is hierbij natuurlijk ook belangrijk. Geef jouw mening over enkele actuele vragen in de poll hieronder en zie meteen hoe andere scholieren hierover denken. Meld je daarnaast aan voor het volledige onderzoek en maak kans op leuke prijzen!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.