Studeren met een beperking? Hier moet je op letten

min. lezen
Studeren-met-een-beperking?-Hier-moet-je-op-letten

Het begin van je nieuwe studie is altijd een spannende tijd. Sommige studenten hebben echter een extra steuntje in de rug nodig. Bijvoorbeeld wanneer je ADHD of dyslexie hebt, maar ook als je een autismespectrumstoornis, chronische ziekte, functiebeperking of psychische klachten hebt. Gelukkig houdt iedere onderwijsinstelling hier rekening mee, en zijn er voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs mogelijk waar jij gebruik van kan maken.

In dit blog vertellen we je waar je op moet letten en geven we je tips, zodat jij weet waar je aan toe bent en je droomstudie zonder hobbels kan starten.

Geef aan als je behoefte hebt aan ondersteuning

Om maar meteen met het belangrijkste punt in huis te vallen: zorg dat ze op je nieuwe opleiding weten wat jij nodig hebt. De studentendecaan is daarbij vaak je eerste aanspreekpunt. Hij of zij kan je helpen met informatie over de speciale voorzieningen en aanpassingen, maar ook met het verkrijgen van hulp bij het aanvragen van extra faciliteiten, zoals verlenging van tentamentijd, gebruik van hulpmiddelen, of informatie over regelingen zoals studievertraging door ziekte. Aarzel dus niet en neem contact op met je nieuwe school en vraag naar je studentendecaan.

Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO)

Je nieuwe opleiding en je studentendecaan staan in contact met het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO). ECIO heeft een overzicht van de contactpersonen binnen de onderwijsinstellingen waar je terecht kunt. Daarnaast vind je op hun website Hoger Onderwijs Toegankelijk praktische informatie, antwoorden op veelgestelde vragen en ervaringen van andere studenten met een ondersteuningsbehoefte.

Maak gebruik van beschikbare aanpassingen en technologische hulpmiddelen

Laten we even eerlijk zijn: je bent zeker niet de eerste student met een ondersteuningsbehoefte. Veel studenten gingen je al succesvol voor en maakten gebruik van de mogelijkheden die onderwijsinstellingen kunnen bieden. Door de hulp die je geboden wordt met beide handen aan te pakken kan ook jij onbelemmerd studeren. Denk hierbij aan extra tijd voor tentamens, een rustige ruimte om toetsen te maken of het gebruik van spraaksoftware of andere hulpmiddelen. Ook zijn er flexibele deadlines voor opdrachten.

Naast bovengenoemde aanpassingen zijn er ook handige technologische hulpmiddelen. En eigenlijk komen er alleen maar nieuwe handige snufjes bij. Enkele voorbeelden:

  • Dyslexie: Tekst-naar-spraak-software zoals Kurzweil of apps zoals Speechify.
  • Autismespectrumstoornis: Planning-apps zoals Trello of Notion om structuur aan te
    brengen.
  • Chronische ziektes: Notitie-apps zoals OneNote waarmee je op verschillende
    apparaten toegang hebt tot je aantekeningen.
  • Psychische klachten: Apps zoals Headspace of Calm om mindfulness te beoefenen.

Vraag na bij je onderwijsinstelling of er licenties beschikbaar zijn voor software. Ook hier geldt: bespreek deze aanpassingen met je studieadviseur of studentendecaan. Vaak is er een medische verklaring nodig, dus zorg dat je die op tijd regelt.

Maak een studieplan op maat

Studeren met een ondersteuningsbehoefte is vaak maatwerk. Een standaard studieplan kan dan niet toereikend genoeg zijn. Daarom is het belangrijk om samen met je nieuwe opleiding aan tafel te gaan zitten om een studieplan op maat op te stellen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je minder vakken tegelijk volgt of dat je stages en werkstukken flexibel plant. Bespreek deze mogelijkheid met je studieadviseur of de examencommissie.

Zoek lotgenoten en ondersteuning

Het kan enorm helpen om in contact te komen met andere studenten die in een vergelijkbare situatie zitten. Veel onderwijsinstellingen hebben studentenverenigingen of steungroepen voor studenten met een beperking. Dit biedt niet alleen praktische tips, maar ook emotionele steun. Het is een fijn gevoel om te weten dat je niet de enige bent.

Vraag financiële ondersteuning aan

Soms kun je recht hebben op financiële ondersteuning, zoals:

  • DUO-regeling voor studenten met een beperking: Je kunt extra studiefinanciering aanvragen als je door je beperking langer over je studie doet.
  • Tegemoetkoming via je gemeente: Bijvoorbeeld een Individuele Studietoeslag. Informeer bij DUO en je gemeente naar de mogelijkheden.
jouw-gids-voor-studiefinanciering-292x195
Studiefinanciering

Jouw gids voor studiefinanciering. Waar heb je recht op?

Tot slot: Vraag om hulp

Het is belangrijk om te onthouden dat je er niet alleen voor staat. Ondersteuning vragen is geen zwakte maar een slimme keuze. Hoe beter je gebruik maakt van de beschikbare middelen en mensen om je heen, hoe succesvoller je studie kan verlopen.

Heb je nog vragen of tips nodig? Neem contact op met je onderwijsinstelling of zoek contact met een belangenorganisatie. Je hebt meer mogelijkheden dan je denkt! Veel succes op je nieuwe opleiding!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.