Professioneel bowlen combineren met je studie: hoe doe je dat?

min. lezen
professioneel-bowlen-combineren-met-studeren

Geef toe: als je denkt aan topsport, dan komt bowlen niet gauw als eerste in je op. Toch is het een serieuze sport die je op professioneel gebied kunt beoefenen. Mike Bergmann (22) doet dit al heel wat jaren en behoort inmiddels tot de top van Nederland. Daarnaast zit hij in het derde jaar van zijn hbo-studie Logistiek & Engineering.

Bij bowlen denk je misschien aan vakantieparken of een avondje met je vrienden gezellig een potje spelen. Eigenlijk is dat ook hoe Mike als negenjarige met de sport in aanraking kwam, vertelt hij. “Ik was op vakantie en ging vaak met mijn vader bowlen. Normaal hebben kinderen een hekje nodig om te voorkomen dat de bal naast de baan terechtkomt, maar bij mij was dat al gauw niet nodig. Zo kwam ik erachter dat ik er gevoel voor had.”

De weg naar de professionaliteit

Toen Mike eenmaal terugkwam ging hij op zoek naar een club waar hij zijn nieuwe passie kon beoefenen. Gelukkig vond hij die praktisch om de hoek, in zijn woonplaats Sittard. Daar ging het zo goed, dat hij al gauw aan competities mee ging doen. Op zijn elfde won hij zijn eerste grote wedstrijd en inmiddels reist hij binnen- en buitenland af om mee te doen aan competities.

“Wat veel mensen niet weten, is dat professioneel bowlen heel wat uitdagender is dan de recreatieve variant”, legt Mike uit. “Dat heeft ermee te maken dat iedere baan -simpel gezegd- op een andere manier ingeolied is. Dit bepaalt uiteindelijk hoe de bal gaat rollen. Het is dus een zeer technische sport, maar ook mentaal zul je goed in je vel moeten zitten. Uiteindelijk is die constante uitdaging om op iedere mogelijke baan toch die strike te gooien, wat bowlen voor mij zo interessant maakt.”

“In Nederland is de bowlsport niet heel groot, maar in andere landen zijn er al veel meer mogelijkheden”, vertelt Mike. “Met name in de Noord-Europese landen: Denemarken, Zweden, Finland is de sport groter dan in Nederland. Maar wil je écht succesvol worden en van de sport kunnen leven? Dan zul je naar de Verenigde Staten moeten. Als je daar een groot toernooi wint, kun je zo een ton aan prijzengeld in de wacht slepen.”

Studie als buffer

Terwijl Mike zijn sport bloedserieus neemt, is hij ook nog steeds student. Hij zit in zijn derde jaar van zijn hbo-opleiding Logistics & Engineering. Door een topsportregeling is er bij hem ruimte om zijn competities te doen. Zo mocht Mike een maandje later met zijn stage beginnen, omdat hij in het buitenland zat voor een competitie.

Maar die topsportregeling betekent niet dat hij het makkelijker heeft dan andere studenten. “Soms is het combineren van een studie en een topsportcarriere best druk, maar ik weet waarvoor ik het doe. Kijk, het liefst wil ik natuurlijk mijn geld verdienen met bowlen, maar ik moet ook realistisch blijven. Als dat niet lukt, moet er een plan B zijn. Mijn studie is dus eigenlijk mijn buffer om ervoor te zorgen dat ik niet op latere leeftijd nog de schoolbanken in hoef om een hbo-opleiding af te ronden.”

Voor Mike valt er nog een hoop te halen in de bowlingwereld. Een reis naar Amerika staat dan ook hoog op zijn lijst. “Ik hoop daar tegen de besten van de wereld te mogen bowlen. En vanaf daar? Dat zien we wel. Ik ben in ieder geval van plan om nog heel wat competities te spelen en veel prijzen te behalen.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.