Studeren en topsport: hoe combineer je dat?

min. lezen
dagmar-topsport-studie

De 18-jarige Dagmar van Wonderen heeft het er maar druk mee. Naast haar mbo-studie communicatie judoot ze ook nog eens op topniveau. Hoe houdt Dagmar de combinatie topatleet-studente vol? In deze blog vertelt ze haar verhaal.

Even voorstellen:

Dagmar van Wonderen, al van jongs af aan doet ze fanatiek aan judo, en tegenwoordig behoort ze tot de toppers van Nederland in de leeftijdsklasse onder de 21 jaar. Dagmar doet zowel op nationaal als internationaal niveau mee en hoopt over een paar jaar met de Olympische Spelen mee te doen.

De studie past zich aan sportcarrière aan

Naast haar sport volgt Dagmar de MBO-studie medewerker communicatie en marketing. Ze doet dit aan het Johan Cruyff College in Amsterdam, een school waar sport centraal staat. “Eigenlijk komt mijn sportcarrière hier op de eerste plaats. Ik judo bijna iedere dag, dus dat is erg intensief. Hiervoor heb ik samen met mijn studiecoach een rooster gemaakt en afspraken gemaakt met docenten om de lesstof via de mail te krijgen.”

Topsporter word je natuurlijk niet zomaar. Om de beste te worden, traint Dagmar intensief. “Ik maak zeker zestien trainingsuren per week. Na de training -vaak ‘s ochtends- ben ik niet altijd even fit. Maar daar wordt bij het Johan Cruyff College goed rekening mee gehouden. Het is zelfs zo dat wanneer ik tijdens het weekend moet trainen, daar goed rekening mee gehouden wordt.”

IMG-20200307-WA0006_Original

Toekomstplannen

Voor Dagmar zit haar MBO-studie er bijna op; ze zit nu in haar laatste jaar. Is het tijd om zich volledig op judo te gaan richten of gaat ze doorstuderen? “Ik ga volgend schooljaar beginnen aan mijn HBO-opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Leiden. En qua judo? Ik hoop heel erg dat ik snel door kan stromen naar de interne opleiding in Papendal, daar traint de top van de nationale selectie. Vanuit daar kun je gemakkelijker doorstoten naar een EK of zelfs een WK.”

Voor aankomende sporttalenten die hun studie en topsport graag willen combineren heeft Dagmar een paar nuttige tips. “Soms kan het combineren van een studie met topsport zwaar zijn, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Als je je studie dan niet leuk vindt, verlies je al snel je motivatie. Het is dus heel belangrijk dat je een studie kiest die je écht ziet zitten. Als je iets doet wat je leuk vindt, dan gaat het al veel sneller.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.