Zo ga je effectief om met je perfectionisme tijdens je studiekeuze

min. lezen
Zo ga je effectief om met je perfectionisme tijdens je studiekeuze

Een beetje perfectionistisch zijn we allemaal wel, maar sommige mensen willen nu eenmaal altijd het perfecte plaatje bereiken. Tijdens je studiekeuze komt er veel op je af, en als je een beetje perfectionistisch bent wordt het vaak lastiger kiezen. Deze blog vertelt je hoe jij je perfectionisme in je voordeel kunt laten werken, zodat jij de juiste studiekeuze maakt.

Perfect is bijna onmogelijk

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: echte perfectie ga je waarschijnlijk niet vinden in je nieuwe studie. En dat is prima: want juist door af en toe een vak te volgen dat je minder leuk of interessant vindt, leer je om buiten je comfortzone een nieuwe skill te leren. Dus kun je het idee van de perfecte studie helemaal uit het raam gooien? Nou, niet helemaal.

Je studie zal namelijk niet perfect zijn, maar je kan wel zo dicht mogelijk bij je idee van de perfecte studie komen. Hoe? Door je goed af te vragen wat jij belangrijk vindt. Waar ben je goed in? Vaak is dit één van de basisvragen waar je de rest van je zoektocht op kunt voortzetten.

Probeer je perfectionisme los te laten

We snappen het wel: perfectionisme kan zowel een vloek als een zegen zijn. Wanneer het je in de weg zit tijdens het vinden van de juiste studie, is het belangrijk om je perfectionisme los te laten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar met een paar oefeningen kan je een heel eind komen. 

  1. Allereerst is het goed om niet te kritisch op jezelf te zijn. Stel realistische doelen: je hoeft écht niet binnen een maand de juiste studie gevonden te hebben. Dat betekent ook dat je op tijd begint met je keuzeproces: maar als perfectionist ben je hier vast allang mee bezig.

  2. Denk aan het grotere geheel. Waar wil je uiteindelijk terechtkomen en hoe ga je dat bereiken? Bankdirecteur, tandarts of loodgieter word je niet van de een op de andere dag. Zoek op hoe anderen hun doelen bereikten en luister naar deze verhalen. Dan zul je zien dat iedereen zijn eigen weg aflegt, op zijn eigen tempo. Of neem eens een kijkje in onze blogs, waarin we de verhalen van (ex-) studiekiezers regelmatig uitlichten.

  3. Probeer te relativeren. Perfectionisme heeft veel te maken met het zelf strak de teugels in handen proberen te houden. Dat is nooit honderd procent mogelijk, dus probeer dit te accepteren. Uiteindelijk zul je toch uitkomen op die perfecte studie voor jou. 

doelen-stellen
Zo maak (en behaal) je jouw doelen!

In deze blog lees je hoe je jezelf op een goede manier doelen stelt.

Laat je helpen door de ervaringen van anderen

Iedere studiekiezer gaat door een proces. Voor sommigen is dat makkelijk en snel, anderen doen er langer over en wikken en wegen ieder voor- en nadeeltje mee. Als perfectionist kom je al gauw in die laatste categorie terecht. Gelukkig ben je niet alleen: talloze anderen zijn je al voorgegaan. Misschien heb je een oudere zus, vriend/vriendin, neef of nicht die je eens kunt vragen hoe zij hiermee zijn omgegaan. Dit hoeft niet eens iemand te zijn die dezelfde studie als jij doet. 

Een andere manier is om eens te gaan zoeken naar verhalen van leeftijdsgenoten op het internet. Maar waar vind je die? Nou, op deze website ben je al een eind in de goede richting. Door de ervaringen van andere studiekiezers te lezen krijg je verschillende verhalen mee en kun je je eigen perfectionisme beter in perspectief plaatsen. Succes met je studiekeuze! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.