Bijzondere beroepen: hoe word je boa?

min. lezen
boa-handhaving

Je hoort er steeds vaker over, de boa. Tijdens de coronacrisis zijn deze handhavers veel in het nieuws geweest. Het resultaat: steeds meer mensen willen boa worden! Misschien denk jij er ook over na, maar heb je nog wat vragen. Daarom gingen wij in gesprek met Richard Gerrits, voorzitter van de boa-vakbond.

Verschillende boa's

Om maar bij het begin te beginnen: boa’s zijn er in alle soorten en maten. Het gaat dus een stuk verder dan alleen de boa op straat. Er zijn zes verschillende soorten boa’s:

  • De openbare ruimte. Dat zijn de boa’s die je in het blauw op straat ziet;
  • Boswachters. Zij houden bijvoorbeeld in de gaten of er niet illegaal gestroopt wordt;
  • Leerplichtambtenaren. Zij kijken wat er aan de hand is als iemand bijvoorbeeld veel spijbelt;
  • Boa’s in het openbaar vervoer. Zij kijken of mensen niet zwartrijden en zich wel houden aan de regels die gelden in het openbaar vervoer;
  • Sociale recherche. Zij houden in de gaten of mensen zich wel aan de sociale diensten en uitkeringen houden;
  • De overige categorie. Dit een brede groep. Daar zitten agenten bij die de proces-verbalen opmaken, maar ook mensen van Rijkswaterstaat, de Dienst Justitiële Inrichtingen en douane mensen.

Hoe ziet een dag als boa eruit?

Het werk van de boa is heel divers. Om daar een beter beeld van te krijgen, zoomen we in op de boa in de openbare ruimte. Deze boa moet altijd beschikbaar zijn. Daarom zijn er verschillende diensten: een ochtend-, middag- en avonddienst. 

Tijdens een dienst wordt er op verschillende dingen gelet. “Voor de coronatijd zaten we vooral op leefbaarheid. Dan keken we of auto’s wel goed geparkeerd stonden, of er geen verkeerd afval op straat terecht kwam en of er geen illegale afvaldumpingen zijn. Sinds maart vorig jaar zijn we vooral bezig met het handhaven van de coronamaatregelen. Dat kwam dus bovenop de taken die we al hadden. Er wordt dus veel flexibiliteit gevraagd van een boa. Maar het belangrijkste is en blijft dat wij in contact staan met de burger. Zo zorgen we ervoor dat mensen zich veilig voelen.”

Het werk is heel divers en dat maakt het zo gaaf om als boa te werken

Richard Gerrits, voorzitter van de boa-vakbond

iWdyXk9p

Hoe word je boa?

Boa worden is natuurlijk best cool. Maar hoe word je dat? “Je kunt naar een roc. Er zijn 26 roc’s die deze opleiding aanbieden. Daar doe je een htv-opleiding (handhaving, toezicht en veiligheid). Een htv-opleiding is mbo 3 niveau en duurt twee of drie jaar. Dat doen de meeste boa’s. Daarnaast zijn er ook een aantal andere boa opleidingen die worden aangeboden door commerciële partijen.”

Steeds meer mensen worden boa

Er komen steeds meer boa’s bij. “Dat komt omdat je als boa echt met mensen in contact staat en iets voor ze kunt betekenen. De lonen zijn ook goed, niet lager dan bij vergelijkbare diensten, en de werktijden zijn regelmatig.” 

Dat meer mensen boa willen worden, komt ook door de imagoverbetering. “Eerst dachten mensen wel eens dat je in twee dagen boa kunt worden. Dat is natuurlijk niet zo, het is een volledige opleiding. Dat beeld hebben we weten te veranderen. Daardoor wordt het aantrekkelijker.”  

Het werk is dus heel leuk. Volgens Richard komt het omdat je een hoop taken hebt en veel in contact bent met burgers. "De ene keer wijs je ze op onwenselijk gedrag en de andere keer kan je ze juist helpen. Het werk is heel divers en dat maakt het zo gaaf.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.