Summer school, wat is dat eigenlijk?

min. lezen
Summer school uitgelegd

In de zomer wil je het liefst lekker chillen onder een palmboom in de zon, toch? In plaats daarvan kun je ook een summer school volgen, ter voorbereiding of aanvulling op je opleiding of gewoon omdat je het interessant vindt. In deze blog lees je alles over de summer school, en waarom het een goed idee is.

Goed, je bent er nog. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat het begrip summer school je nog niet afgeschrikt heeft. Dat is goed, want het kan om verschillende redenen ontzettend nuttig en leuk zijn om je kennis over een bepaald onderwerp eens goed bij te spijkeren. Of wil je werken aan je soft skills, zodat je wat meer klaar bent voor de arbeidsmarkt? Allemaal goede redenen om een summer school te overwegen.

Summer school in Nederland

Een summer school is eigenlijk niets meer dan een cursus die in de zomer plaatsvindt. Summer schools zijn altijd optioneel en vrijwillig. Het programma wordt vaak georganiseerd door een organisatie of bedrijf. Het programma duurt vaak een paar dagen tot meerdere weken, niet zo heel lang dus. Dat moet ook niet, want na de zomer is het weer tijd voor de ‘normale’ opleiding.

Het aanbod aan summer schools

Een summer school volgen kun je op veel plekken, en het aanbod aan summer schools is erg breed. Van intensieve taalcursussen tot project management skills en sollicitatiecursussen. Eigenlijk kun je het zo specifiek niet benoemen, of er is wel een summer school voor. Google is je bff bij het zoeken naar een toffe summer school voor jou, of informeer eens op jouw opleiding wat de mogelijkheden zijn. De meeste universiteiten, zoals de Uva en de VU hebben een hoop summer schools op hun programma staan.

Waarom zou je een summer school doen?

De redenen om een summer school te volgen zijn al bijna even breed als het aanbod aan summer schools. Daarom hebben we een paar belangrijke redenen hieronder voor je opgesomd.

  • Een streepje voor op de arbeidsmarkt

Met een relevante summer school op je cv shine je net dat beetje extra bij een potentiële werkgever. Het volgen van een summer school toont je motivatie en drang tot persoonlijke ontwikkeling aan.

  • Leer iets wat je mist op school

Veel opleidingen krijgen de kritiek dat ze te ver weg staan van de arbeidsmarkt. Zie jij het einde van je opleiding naderen, maar weet je nou écht niet hoe je straks moet gaan solliciteren? Een summer school kan je alles leren.

  • Ga lekker op die soft skills

Natuurlijk is het belangrijk om goede skills in je vakgebied te hebben om je toekomstige werkgevers weg te blazen. Maar minstens zo belangrijk zijn je soft skills. Denk hierbij aan: presentatietechniek, netwerken, assertiviteit en onderhandelingstechnieken. Allemaal ontzettend belangrijke vaardigheden die het bijspijkeren zeker waard zijn.

  • Leer nieuwe mensen kennen

We snappen het, na een studiejaar vol groepsprojecten ben je misschien een beetje klaar met je medestudenten. Tijdens summer school kom je in aanraking met nieuwe mensen, en voor je het weet maak je vrienden voor het leven. Leuk toch?

  • Leer iets nieuws

Of het nou een taal is, of een vaardigheid die je onder de knie probeert te krijgen: op een summer school leer je altijd wel iets nieuws. En dat is op zich al een reden om te overwegen om een summer school te gaan volgen. Door iets nieuws te leren plaats je jezelf buiten je comfortzone. En juist door dát te doen, word jij een betere versie van jezelf!

Zo begin jij nu nog aan die summer school!

Om te beginnen aan je summer school zoek je eerst op wat je precies wilt gaan doen, waar en wanneer de summer school plaatsvindt en wat de kosten ervan zijn. Meestal gaat het om een paar honderd euro, maar dat ligt natuurlijk aan de opleiding en hoe lang deze duurt.

Via de instantie schrijf jij je vervolgens in, waardoor je kunt beginnen aan de summer school. In tegenstelling tot volledige opleidingen, kun je je vaak nog kort van tevoren aanmelden voor een leuke summer school. Na je inschrijving is het tijd om te beginnen. En, het meest belangrijk, om te genieten van de extra kennis en vaardigheden die je opdoet. Veel succes met jouw summer school-opleiding!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.