Werken in de zomer? 3 tips om het tot een succes te maken

min. lezen
fnv-vakantiebaan
FNVY&U_SHORT_LINE_LIGHT
Deze content is gemaakt door FNV Young & United

Branded content

Het lijkt misschien ver weg, maar voor je het weet sta je alweer middenin de zomervakantie. Tijd om wat extra te verdienen? Veel jongeren willen in de zomer extra werken zodat ze wat extra geld hebben. Maar waar moet je opletten en wat mag wel en wat niet? Wij geven je drie tips zodat jij weet waar je aan toe bent wanneer je met je vakantiebaan begint.

1. Laat geen geld liggen

Wil je in de zomervakantieperiode werken? Dan is het handig om te weten wat je rechten zijn voor je begint. Wist je bijvoorbeeld dat je als vakantiekracht ook recht hebt op vakantiedagen? In de vakantie zal je deze waarschijnlijk niet opnemen en krijg je ze vaak uitbetaald bij je loon, of wanneer je stopt met je vakantiewerk.

Over uitbetalingen gesproken: wist je dat je ook recht hebt op vakantiegeld? Vakantiegeld is 8% van je brutoloon en krijg je maandelijks bovenop je loon of, als je het opbouwt, zodra je met je vakantiebaantje stopt. Ook overwerk dien je betaalt te krijgen. De gouden regel: een kwartiertje extra werken, betekent een kwartiertje extra betaald.

Er is één uitzondering. Je kan overwerk namelijk ook compenseren met vrije tijd. Een kwartiertje langer doorgewerkt, betekent dan de volgende keer bijvoorbeeld een kwartiertje eerder stoppen. Zorg dat je hier duidelijke afspraken over maakt met je werkgever. Zo kom je niet voor (onbetaalde) verrassingen te staan. Wanneer je ziek bent dien je betaald te krijgen voor de uren die je ingeroosterd stond. Je hebt recht op minimaal 70% van je uurloon. Check ook dit in je contract of CAO en bespreek het met je werkgever zodat je geen geld laat liggen!

2: Weet wat je rechten zijn

Als vakantiewerker ga je vaak een oproep- of nulurencontract aan. Dat betekent dat de arbeidsvoorwaardenregeling of cao van het bedrijf ook voor jou geldt. Bedrijven hebben in hun contract of cao soms zelfs aparte afspraken voor vakantiewerkers (jou dus!) staan. Wanneer je nog geen 18 bent heeft de overheid speciale regels opgesteld. Om jou te beschermen mag je als 16- of 17-jarige geen gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren en maximaal 45 uur per week werken. Ben je 15 dan moet een volwassene altijd toezicht houden en mag je geen gevaarlijk werk doen of in een fabriek of achter de kassa staan. Bovendien mag je maximaal 40 uur per week werken.

Minimumjeugdloon

De afgelopen jaren heeft FNV Young & United hard gewerkt aan het verhogen van het minimumjeugdloon – met succes! Vanaf je vijftiende heb je recht op het minimumjeugdloon. Dat is het minimale bedrag dat jij van je werkgever moet krijgen voor het werk dat je doet. Het precieze bedrag hangt er van af hoe oud je bent. Check dit bedrag op deze pagina van de FNV zodat je weet dat je minimaal hoort te krijgen.

FNVY&U_SHORT_LINE_LIGHT
youngandunited.nl Nog geen vakantiebaan? Klik hier!

Op FNV Young & United hebben wij sollicitatietips voor je klaar staan zodat jij in no-time die vakantiebaan hebt.

Samen staan we sterk!

Samen staan we sterk! Dat is de kracht van de vakbond. Wij maken je wegwijs op de arbeidsmarkt. Benieuwd?

VOLG FNV Y&U OP INTSTAGRAM

fnv-branded-1

3: Check je belastingen

Belasting? Dat is niet het eerste waar je aan denkt bij een vakantiebaantje. Toch is het belangrijk. Als vakantiekracht betaalt je baas belasting over je loon. Soms komt het echter voor dat er teveel belasting wordt betaald. Deze kan jij terugvragen via de belastingaangifte. Bij de FNV bieden wij de belastingservice aan voor onze leden. Samen met een vrijwillige expert zorgen wij ervoor dat je je teveel betaalde belasting terugkrijgt.

Zwart werken

Stelt je baas het voor om je zwart te laten werken? Pas dan op! Bij zwartwerken betaal je geen belastingen en premies, waardoor je loon vaak hoger is. Dat klinkt verleidelijk, maar is het niet. Je bent dan namelijk illegaal aan het werk. Bovendien krijg je dan geen loon bij ziekte, geen vakantiegeld en bij een ongeval op werk ben je niet verzekerd en moet je waarschijnlijk zelf opdraaien voor de ziektekosten.

Neem contact met ons op!

Heb je vragen of wil je meer weten? Bij FNV Young & United doen wij er alles aan om jou voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Je kunt ons altijd met ons chatten via WhatsApp, Instagram of e-mail

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.