Verkeerde studiekeuze? Met deze 10 stappen kun je verder

min. lezen
verkeerde studiekeuze 10 stappen verder
Saxion Hogeschool
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Echt, het kan iedereen overkomen. Je bent vol goede moed begonnen aan een studie en het is je nu hopeloos duidelijk: dit wordt ‘m niet. En dan? Wat moet je doen en hoe pak je dat aan? Met deze 10 stappen kan je verder. Komt goed joh!

Dit was niet je plan: jouw studiekeuze blijkt niet helemaal of helemaal niet bij je te passen. Het kan je flink wat stress opleveren als je twijfelt over je studiekeuze. Of als je de beslissing om te willen stoppen eigenlijk al hebt gemaakt, maar de knoop nog niet hebt doorgehakt. Dus hoe pak je dit aan?

Kom in de actiestand

Het korte antwoord is: je moet een plannetje smeden. Onze belangrijkste tip is namelijk om dit onrustige gevoel niet te lang te laten sluimeren. Ga in de actiestand en bekijk jouw situatie kritisch zodat je verder kan. Hieronder delen we de stappen die jij kunt zetten. De eerste 5 stappen zijn voor mensen die twijfelen of ze door moeten gaan. De laatste 5 stappen zijn voor mensen die weten dat ze willen stoppen en de knoop moeten doorhakken.

Voor twijfelaars

Als jij twijfelt en denkt dat je misschien de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, doorloop dan de volgende stappen:

1.    Wees eerlijk tegen jezelf (en je omgeving!)
Erken dat je misschien niet de juiste keuze hebt gemaakt en dat het tijd is om actie te ondernemen. Probeer te relativeren: het stoppen met een studie is niet niks, maar het is ook niet het einde van de wereld. Ga dus uit de ontkenning en deel je twijfels met jouw dierbaren.

2.    Praat met een studieadviseur
De stekker hoeft er niet gelijk uit, misschien zijn er nog alternatieven. Studieadviseurs hebben veel ervaring met het begeleiden van studenten en kunnen je hierin uitstekend adviseren. Zij kunnen je meer informatie geven over alternatieven, zoals het veranderen van je studierichting of het volgen van extra vakken.

3.    Praat met docenten van jouw huidige opleiding
Docenten van jouw opleiding kunnen je waardevolle inzichten geven en je helpen bij het bepalen van je vervolgstappen. Met hen kun je bespreken welke verwachtingen jij had van de opleiding en waar je nu tegenaan loopt. Ook kunnen zij een goed beeld schetsen van het soort werk dat je na de opleiding kunt gaan doen. Past dat bij je?

4.    Doe een studiekeuzetest
Misschien gek, maar een studiekeuzetest kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden. Op basis hiervan kun je beter bepalen welke studie bij je past. Zie je bijvoorbeeld geen enkele match tussen de uitslag van de test en jouw huidige opleiding? Dan is het misschien goed om na te denken of het beter is om te switchen.

5.    Overweeg om van studie te switchen
Als je na deze stappen besluit dat je echt de verkeerde keuze hebt gemaakt, kun je overwegen om van studie te veranderen. Misschien is er wel overlap met een andere studie en kun je studiepunten meenemen. Dit kan soms lastig zijn, maar het is uiteindelijk het belangrijkste dat je een studie kiest waar je blij van wordt.

Weten dat je wilt stoppen met je studie

Als je erachter bent gekomen dat je huidige studiekeuze niet bij je past, doorloop dan deze stappen:

6.    Evalueer waarom je huidige studie niet bij je past
Duik even diep in je gevoel en denk na over waarom je je niet op je plek voelt binnen je huidige studie. Is het omdat de inhoud niet bij je past, omdat je geen aansluiting vindt bij de docenten of medestudenten, of staat het werkveld erna je gewoon niet aan? Door dit goed te analyseren, kun je ook een betere keuze maken voor het vervolg.

7.    Praten, praten, praten
Praat met familie, vrienden, docenten, studieadviseurs en de buurvrouw. Zij kunnen je helpen om je gedachten op een rijtje te zetten en je nieuwe inzichten geven.

8.    Onderzoek andere studies
Besloten om te switchen naar een andere opleiding? Ga dan uitgebreid op zoek naar studies die beter bij jouw interesses en talenten passen. Bezoek bijvoorbeeld onze open dagen, bekijk de website van onze hogeschool, of praat met studenten die onze studies volgen.

9.    Knoop doorhakken
Op basis van alle informatie die je hebt verzameld, kun je nu een weloverwogen keuze maken. Je gaat stoppen. Punt. Het kan zijn dat je nog niet precies weet welke studie het beste bij je past, maar dat is niet erg. Onthoud dat het nooit te laat is om je studiekeuze te veranderen. Denk er rustig over na en dan…

 

10.    Tijd voor actie!
Rond alles af dat hoort bij je huidige opleiding. Zorg dat je uitschrijving zorgvuldig gebeurt en laat geen open eindjes liggen. Als je eenmaal een nieuwe studiekeuze hebt gemaakt, is het tijd om ook hierin actie te ondernemen. Schrijf je in voor de nieuwe opleiding en begin tijdig met de voorbereidingen.

Wees lief voor jezelf

Wat we je tot slot mee willen geven: niet te streng zijn voor jezelf. Onthoud dat het niet erg is als je huidige studiekeuze niet bij je past. Het belangrijkste is te erkennen dat dit niet de opleiding voor jou is, en iets te kiezen waar je wel gelukkig van wordt en je je talenten kunt ontwikkelen. Succes!