Oosten vs. Westen: 4 redenen om in het Oosten van NL te studeren

min. lezen
Oostenvs westen Saxion
Logo Saxion
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Ben jij druk bezig met jouw studiekeuze? Grote kans dat je twijfelt tussen verschillende steden om te gaan studeren of zelfs naar toe te verhuizen. Saxion geeft je 4 slimme redenen om te kiezen voor een stad in het Oosten van Nederland. Donders mooi!

1. Goedkopere kamers

Dit noemen we nou een inkoppertje. Ben je al voorzichtig begonnen met zoeken naar een studentenkamer? Dan word je vast duidelijk: alles is knetterduur. Vooral als je gaat zoeken in steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Leiden. Niet om je te ontmoedigen, maar als je al wat vindt in de Randstad betaal je je vaak scheel en krijg je er weinig luxe voor terug. Je legt zo €600 kale huur neer voor een zielig zolderkamertje van 6m2 zonder raam. #duurgeintje

Tuurlijk, ook in het Oosten van het land is een kamer huren niet gratis. Maar toch staan steden zoals Enschede en Deventer al jaren hoog in de lijst als het gaat om betaalbare studentenkamers. Je hebt letterlijk wat meer ruimte in deze steden, dus ook meer oppervlakte voor een lagere prijs. Daarnaast heb je vaak niet zoveel concurrentie van andere kamerzoekers als in de Randstad. Meer weten over studentenkamers in Enschede, Deventer of Apeldoorn? Hier vind je de beste tips van onze studenten.

2. Unieke opleidingen

In de grote steden van de Randstad vind je een giga aanbod van studies. Maar wist je dat je in het Oosten van Nederland een aantal bijzondere pareltjes hebt die je (bijna) nergens anders kan volgen?

Zo vind je bij Saxion in Deventer de Jan des Bouvrie Academy. Zo’n 20 jaar geleden ontwikkelde Saxion met ontwerpicoon Jan des Bouvrie de opleiding Interior Design & Styling. Je raadt het al: deze toffe studie leidt je op tot ruimtelijk vormgever die de inrichting van leefruimtes, werklocaties en openbare ruimtes ontwerpt.

Altijd al willen weten hoe je materialen op een next level kan gebruiken? Hoe je van je sportkleding een charger maakt voor je smartphone? Check dan eens de unieke en veelzijdige opleiding: Fashion and Textile Technologies bij Saxion in Enschede.

Of ben jij ook een sucker voor goeie speurtochten? Geen escape room die bestendig is voor jouw onderzoekskills? Neem dan eens een kijkje bij de studie Forensisch Onderzoek bij Saxion in Deventer. Maar te vinden op 2 of 3 plekken in het land en populair met goede reden: het is zo ongelofelijk cool!

3. Persoonlijk aandacht

Een grote stad in het Westen zit natuurlijk vol met andere gezellige studenten. Goed voor je sociale leven, maar dit betekent dat je je hogeschool of uni ook met iedereen deelt. Denk aan knettervolle collegezalen, drukbezette docenten en professoren, en misschien voor jou het gevoel dat je ‘maar een nummertje bent’.

Tja, dan pleiten wij toch voor de kleinschaligheid van het Oosten. Je hebt hier nou eenmaal wat minder drukke steden en de hogescholen zijn vaak iets kleiner. Heel belangrijk, want hierdoor is er veel meer aandacht voor jou als student. Bij Saxion in Apeldoorn vind je bijvoorbeeld maar 3 opleidingen: Integrale Veiligheidskunde, Security Management en Hotel Management. Studenten die deze locatie kiezen, vertellen altijd hoe persoonlijk en gezellig het hier is. Je wordt fantastisch begeleid en na 4 jaar ken je letterlijk iedereen in het gebouw bij naam!

4. Studentenleven

Tot slot zal menig student je vertellen dat je echt niet in de Randstad hoeft te zijn om te kunnen genieten van je studentenleven. Je raadt het al: ook in het Oosten kun je naast je studie genoeg beleven. Denk aan oude, sfeervolle steden vol met winkels, sportclubs, concertzalen, festivals, musea, en niet onbelangrijk: onmeunig veel kroegen. Bekijk hier eens het studentenleven van Saxion studenten of neem een duik in de verschillende studie- en studentenverenigingen of studententeams.

Oh ja, hadden we al gezegd dat je in het studentenleven van het Oosten er een uniek stukje cultureel erfgoed bij krijgt? Gratis krijg je er 4 jaar lang het Twentse dialect bij, met briljante gezegden die je ongetwijfeld gaat oppikken. Charmant of…irritant, het is in ieder geval interessant!

Dus voor nu: go east, haenig ‘an en ajuus!