KiesMBO.nl: wat je kiest, ben je zelf

min. lezen
kiesmbo-wat-je-kiest-ben-je-zelf-1
kiesmbo_logo_liggend_4
Deze content is gemaakt door KiesMBO

Branded content

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Zit jij in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo of vwo), dan moet je dit jaar misschien een studiekeuze maken. Heb je al een idee welke kant je op wilt of nog helemaal niet? Als je het nog niet (zeker) weet, kijk dan op KiesMBO.nl. Daar worden 500 mbo-opleidingen met korte teksten en video’s uitgelegd. Ook vind je er veel handige keuzehulpjes zoals de interessetest.

Als je niet goed weet welke studiekant je op wilt, doe dan eerst de interessetest. Om een studie te kunnen kiezen, moet je natuurlijk wel eerst weten welke beroepen en opleidingen er zijn. De interessetest is daarbij een handig hulpmiddel. De test bestaat uit drie stappen: je geeft aan wat je interessant vindt, waar je goed in bent en waar je later wilt werken.

Er is meer dan je denkt

Het is altijd slim om de interessetest te doen. Zeker als je nog geen idee hebt, maar ook als je al weet welke kant je op wilt. Kijk dan of de opleiding is wat je ervan verwacht. Zo weet je zeker dat je de juiste studiekeuze maakt en kom je niet voor verrassingen te staan. Het kan ook zijn dat je beroepen en opleidingen te zien krijgt, waar je niet eerder niet aan hebt gedacht. Er zijn namelijk 500 mbo-opleidingen en die ken je vast niet allemaal. Kijk dus zoveel mogelijk video’s. 

interessetest-1

kiesmbo-wat-je-kiest-ben-je-zelf
kiesmbo.nl Doe de interessetest op KiesMBO.nl

en ontdek welke opleidingen en beroepen bij jou passen

Jouw sterke punten

Een ander voordeel van de interessetest is dat je te weten komt welke beroepen en opleidingen passen bij je persoonlijkheid en je sterke punten. Ben je behulpzaam, kun je goed plannen of ben je heel creatief? Het fijne aan de interessetest op KiesMBO.nl is dat er al veel persoonlijkheidskenmerken en sterke punten staan opgenoemd. Klik alle punten aan die op jou van toepassing zijn.

interessetest-2

Waar wil je werken?

De derde en laatste vraag van de test is waar je later wilt werken. Is dat buiten? Is dat binnen? Op kantoor? In een magazijn? Ook hier staan een heleboel mogelijkheden opgesomd. Eigenlijk komt het er op neer dat hoe beter je selecteert, hoe duidelijker de resultaten van de interessetest zijn.

interessetest-3

Klaar met de test

Als je klaar bent met de vragen krijg je meteen een overzicht van beroepen en opleidingen die mogelijk bij jou passen. Van daaruit kun je ze in detail bekijken, sorteren en met elkaar vergelijken.

interessetest-4

Hulp van je ouders

Als je het moeilijk vindt om te kiezen, vraag dan je ouders om hulp. Zij kennen jou, naast jezelf, waarschijnlijk het beste. Ze kunnen je helpen bij het verzamelen van informatie over verschillende opleidingen, scholen en je toekomstige carrière. Vraag ze ook naar hun eigen ervaringen en laat ze jou vragen naar je wensen en doelen. Zo kun je je gedachten op een rijtje zetten. Natuurlijk kun je ze ook vragen wat zij een goede studierichting voor jou vinden, maar het moet wel een keuze zijn waar je zelf 100% achter staat.

Wat kun je nog meer doen?

Hoe meer informatie, hoe beter. Op KiesMBO.nl staan nog meer hulpmiddelen om je te helpen bij je studiekeuze: 

• Korte teksten en video’s van alle mbo-opleidingen;
• Een overzicht van opleidingen die een goede kans op werk bieden;
• Een interactieve game waarin je verschillende beroepen verkent;
• Verschillende LOB-opdrachten die je op school of thuis met je ouders kunt doen;
• Een overzicht bij welke mbo-instelling je welke mbo-opleiding kunt volgen;
• Een overzichtskaart van opleidingen bij jou in de buurt;
• Een overzicht van open dagen van opleidingen bij jou in de buurt.

DOE DE INTERESSETEST

hulp-ouders