Dit zijn de populaire opleidingen van dit moment

min. lezen
populaire-opleidingen-1

Welke opleidingen en studies zijn eigenlijk populair in Nederland? Er zijn verschillende lijstjes die je kunt checken, maar daar ontbreken vaak een aantal studies die toch heel populair zijn geworden het afgelopen jaar. Daar schenken we in deze blog aandacht aan.

Gebarentolk

Ken je het ‘Irma effect’ al? Irma is de vrouw die slechthorend Nederland bijstond als gebarentolk tijdens de eerste corona-persconferenties van Premier Mark Rutte. Terwijl de minister-president vertelde dat we in lockdown gingen, stond Irma druk te gebaren zodat ook de slechthorenden konden volgen wat er werd gezegd.

 

Nu wordt een gebarentolk al langer ingezet tijdens bijvoorbeeld het journaal, maar nog nooit was die studie zo populair als nu. En dat komt allemaal door Irma! Dit noemen ze dus het Irma Effect. Daardoor ziet bijvoorbeeld de opleiding gebarentolk aan de Hogeschool Utrecht zijn aanmeldingen met 42% stijgen.

Pabo

De opleiding tot basisschooldocent is al een tijdje populairder aan het worden, maar dit jaar stijgt het echt mega hard. Van 5243 aanmeldingen in 2019 tot 7000 in 2020! Voor de cijferfreaks: dat is een stijging van 33,5%. Het stijgt minder hard als de opleiding gebarentolk, maar toch is het flink.

Hoe komt dat? Nou, er wordt gezegd dat het aan twee dingen kan liggen. Zo zou deze stijging komen doordat het lerarentekort ervoor zorgt dat de kans op een baan toeneemt. Bijna iedere afgestudeerde pabo-student krijgt namelijk meteen een baan.

Ook wordt er gezegd dat jongeren denken dat het beter kan. Door het tekort aan docenten in het basisonderwijs ontstaan er best veel problemen. De belangrijkste is dat de kwaliteit van het onderwijs achteruit zou gaan. Daar willen jongeren dan ook iets aan doen. Dorothee van Kammen, directeur van de Rotterdamse Pabo zei:

Je merkt dat er een groep mensen is die dat raakt. Ze willen de pabo doen omdat ze goed onderwijs belangrijk vinden.

Dorothee van Kammen, Directeur van de Rotterdamse Pabo

Lerarenopleidingen 2e graads

De 2e graads lerarenopleidingen nemen eigenlijk al jaren in populariteit af, maar afgelopen jaar lijkt die daling te zijn gestopt en ‘stabiliseert’ het aantal opleidingen. Geen echte stijger dus, maar wel het melden waard, want er gaat een tekort aankomen op middelbare school docenten als de aanmeldingen blijven afnemen. Denk dus maar zo: over 4 of 5 jaar staan ze om je te springen als je voor dit vak kiest.

Studies in de zorg

De coronacrisis heeft veel (aankomend) studenten laten inzien dat werk in de zorg superbelangrijk en relevant werk is. Je ziet zelfs een stijging op meerdere gebieden van de zorg.

Labstudies

Deze studie is nu heel populair. Dat komt direct door corona. Vroeger vonden veel mensen het maar een vaag idee: studeren om in een laboratorium te werken. Sinds de corona denken we daar wel anders over. We hebben een beter beeld bij wat je precies doet in een laboratorium. PCR-test? Labwerk! Zie je, jij weet er waarschijnlijk meer van dan je zelf denkt.

Daardoor zien mensen ook eerder dat het werk in een lab heel nuttig en nodig is, helemaal tijdens een crisis als deze. Labstudies zijn het afgelopen jaar met 11% in aanmeldingen gestegen!

Verpleegkunde

Ook het aantal verpleegkunde studenten stijgt enorm hard, met 17%! En dat is nodig ook, want er was al een tekort aan verpleegkundig personeel vóór de corona crisis. Dat tekort is alleen maar toegenomen tijdens de pandemie, omdat verpleegkundigen zelf ziek werden, of overwerkt raakten. Daarom is het mooi om te zien dat het aantal aanmeldingen zo hard stijgt.

Ook bij de studie verpleegkundige spoedeisende hulp (SEH) stijgt het aantal aanmeldingen. Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) heeft zelfs een hele opleiding opgezet voor (aanstaande) studenten verpleegkundige die daar aan de slag willen.

trending

Ondanks dat deze studies vaak nog wel ontbreken op de lijst met populaire studies, zijn ze door de crisis het afgelopen jaar flink in aanmeldingen gestegen! En door de tekorten is de baankans nog groot ook. Misschien zit er wel iets voor jou tussen!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.