Jouw laatste zetje naar de juiste studiekeuze

min. lezen
xoeki-laatste-zetje-blog4
Maak je toekomst met Xoeki
Deze content is gemaakt door Xoeki

Branded content

Het kiezen van de juiste studie is voor velen geen gemakkelijke opgave. Dat blijkt ook uit de praktijk. Zo’n 25- tot 37% stopt namelijk in het eerste jaar met hun opleiding. Daarom kan je alle hulp goed gebruiken. Xoeki geeft je een aantal goede tips, zodat jij een studie kiest die écht bij je past!

De belangrijkste reden voor de uitval is dat de studie toch niet voldoet aan verwachtingen. Vaak is er in het keuzeproces te weinig rekening gehouden met iemands eigen interesses, talenten, leerstijl en persoonlijkheid. Lees de tips en zorg ervoor dat je de juiste studiekeuze maakt.

Tip 1: Begin bij jezelf

Zelfkennis is dé sleutel tot de juiste studiekeuze, maar hoe creëer je dit?

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Waar ben ik goed in?
  • Waar liggen mijn interesses?
  • Wat vind ik belangrijk?
  • Waar word ik door gemotiveerd?

Probeer bij het beantwoorden van deze vragen dicht bij jouw gevoel te blijven. Dit is vaak moeilijker dan je denkt omdat we, bewust of onbewust, allemaal door onze omgeving worden beïnvloed in de keuzes die we maken. Kies geen studie omdat je denkt dat je ouders dit graag zien of omdat je beste vriend(in) hetzelfde gaat studeren. Het is jouw toekomst waaraan je werkt!

Dat betekent niet dat je geen advies kunt vragen bij je ouders, vrienden of andere mensen die jou goed kennen. Zij weten vast wat te vertellen over jouw interesses, persoonlijkheid en vaardigheden. Durf voor jezelf te kiezen!

Tip 2: Geen enkele studie is perfect

Onthoud in dit keuzeproces dat geen enkele studie helemaal perfect is. Maar weinig studenten hebben het 'wauw'-gevoel bij hun gekozen opleiding. Er zal altijd wel een nadeel te vinden zijn (lange reistijd, saaie leraar, onhandig rooster) en bij iedere studie volg je vakken die je minder liggen of minder interesseren. Daarom is het belangrijk dat je voldoende gemotiveerd raakt door de inhoud en mogelijkheden van je studie. Zolang je weet dat dit een studie is die bij jou past en waarin jij later graag zou werken, blijft het leuk en kun je het afronden.

Tip 3: Een studiekeuze is geen keuze voor het leven

Wist je dat 60% van de Nederlanders totaal ander werk doet dan waarvoor ze zijn opgeleid? Veel scholieren en studenten hebben het idee dat ze een keuze voor het leven moeten maken na hun examenjaar. Dit kan zo’n studiekeuze heel beladen en benauwend maken. Probeer hier daarom niet te zwaar aan te tillen. Tenzij je bijvoorbeeld huisarts of advocaat wilt worden, maakt het niet heel veel uit welke specifieke opleiding je hebt gevolgd. Kijk eens op vacaturesites en je ziet dat er vooral gevraagd wordt naar een bepaald werk- en denkniveau.

Gun jezelf vooral je eigen ontwikkeling in zowel je studie- als werkleven. Gaandeweg zul je door ervaringen keuzes maken die je van tevoren misschien niet had verwacht.

Welke studie kies jij?

Tip 4: Schakel de professionele studiebegeleiding in van Xoeki

Weet je écht niet wat voor studie je moet kiezen of twijfel je tussen meerdere opties? Een coach van Xoeki is gespecialiseerd in het ondersteunen van jongeren bij het maken van de juiste studiekeuze. Met een digitale profilering (online vragenlijst) krijg je inzicht in jouw interesses, kwaliteiten, motivaties en vaardigheden. In een coachgesprek worden deze inzichten gematcht met een studierichting. In een kort traject weet je dus zeker dat je een studie kiest die écht bij jou past. 

goed-header-xoeki
Weet jij waar jouw interesses liggen?

Doe de test en kom erachter!

Tip 5: Ga voor een tussenjaar

Als je alle studiekeuzetips hebt gevolgd en je weet het nog steeds niet, dan is een tussenjaar wellicht wat voor jou. Zo’n tussenjaar heeft meerdere voordelen. Je hebt meer tijd om je te oriënteren op de toekomst, het levert meer (werk)ervaring op waardoor je je interesses beter leert kennen en tot slot stap je uit je comfortzone en kun je mooie ervaringen op doen. Maar ook zitten er nadelen aan zo’n tussenjaar. Je studieritme wordt onderbroken, vaak hebben jongeren na een tussenjaar minder motivatie om weer een studie te starten en het kan zijn dat je je gaat vervelen.

Weeg dit tegen elkaar op en maak een plan voor jouw tussenjaar, zodat je zeker weet dat je er het allerbeste uit haalt!

Heb jij geen idee welke studie je moet kiezen?

Neem dan contact op met Xoeki, dan helpen wij jou!

BEZOEK DE WEBSITE

Neem contact op met Xoeki
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.