QUIZ: Ontdek met je ouders jouw interesses en maak de juiste studiekeuze

min. lezen
goed-header-xoeki
Maak je toekomst met Xoeki
Deze content is gemaakt door Xoeki

Branded content

Bij het kiezen voor de juiste studie is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw interesses en persoonlijke voorkeuren. Wil jij erachter komen waar jouw interesses liggen? Doe de quiz! Dikke tip: maak het samen met je ouders.

Wat is een interesseprofiel?

Het Interesseprofiel laat zien in welke richting jouw specifieke interesses liggen. Je interesses laten de activiteiten zien die jij leuk vindt en is dus de sleutel tot het vinden van de juiste studie. Zo zou een Realistisch type gek worden om hele dagen binnen op kantoor te zitten. Een Artistiek type kan weer moeite hebben om in een gestructureerde organisatie met veel regels te werken. Om deze reden is het goed om te ontdekken in welk interessegebied jij het beste tot je recht komt. 

Ontvang een kortingscode!
xoeki.nl Ontdek wat Xoeki voor jouw kind kan doen!

Met een profilering en coachgesprek maakt jouw kind makkelijker een studiekeuze. Lees meer over de kortingscode.

Meer over Xoeki

Bij Xoeki kijken wij naar jou en maken wij de juiste match met je interesseprofiel, zodat jij weet wie je bent, wat jij wilt, wat jou motiveert en energie geeft. Hierdoor kan je pas écht een studiekeuze maken die 100% bij jou past. Daarmee vergroot je de kans dat je een opleiding kiest die je afmaakt én verminder je studiekeuzestress.

Doe daarom de quiz en zet die eerste stap in het ontdekken van jouw interesseprofiel. Check onze website! Hieronder zie je de verschillende interesseprofielen.

Realistisch

Werk jij graag met je handen en vind je het leuk om voertuigen of apparaten te bedienen? Ben je liever buiten bezig dan de hele dag binnen op een kantoor te zitten? Iemand die hoog scoort op dit type houdt ervan om door middel van zijn handen en ogen de wereld te ontdekken en dingen voor elkaar te krijgen. Dit type houdt van fysieke- en technische activiteiten. Mensen die hoog scoren op realistisch hebben de voorkeur voor praktische activiteiten, technische en mechanische opdrachten. Zij werken graag met machines, apparaten, gereedschappen, planten en dieren en volgens duidelijke instructies en een plan.  

Strong fact:
Je hebt een goed technisch inzicht en je kan tegen een stootje. Je hebt een praktische aanpak van problemen en een focus op ‘doen’.

Investigative

Hou jij ervan om je bezig te houden met onderzoekende en wetenschappelijke activiteiten? Ben je een denker en onderzoekend ingesteld? Hou je van lezen, studeren en gebruik je jouw hoofd en informatie om dingen voor elkaar te krijgen? Heb je veel inzicht en ben je nieuwsgierig? Dan scoor je waarschijnlijk hoog op het Investigative type. Mensen die hoog scoren op Investigative hebben de voorkeur om te werken in een omgeving waar de focus ligt op het op originele wijze oplossen van abstracte en complexe problemen.

Strong fact:
Je hebt een goed theoretisch inzicht en weet snel verbanden te leggen. Je bent zelfstandig, analytisch en leergierig en gaat complexe activiteiten niet uit de weg.

Artistiek

Werk jij graag met je handen, vind je het leuk om nieuwe dingen te creëren en houd je van variatie en ongestructureerde activiteiten? Heb je een goed gevoel voor kleur, beeld, vorm en geluid en beschik je over een levendige fantasie? Dan scoor je waarschijnlijk hoog op het Artistiek type. Iemand die hoog scoort op dit type houdt van intellectuele of artistieke opdrachten en kan zich goed focussen op een creatief project. Je bent in staat om jezelf goed uit te drukken en je fantasie te gebruiken, je houdt van vrijheid en bent zelfstandig.

Strong fact:
Je hebt een levendige geest, bent creatief en origineel en je beschikt over de capaciteit om innovatief en ‘outside the box’ te denken.

Sociaal

Werk je graag en intensief met anderen samen en vind je het fijn om mensen te helpen en te verzorgen? Beschik je over een groot inlevingsvermogen en vind je het ook leuk om mensen iets bij te brengen, te coachen of een groep mensen aan te sturen? Dan scoor je waarschijnlijk hoog op het Sociale type. Je maakt makkelijk vrienden, bent graag onder de mensen en neemt graag de leiding. Je vindt het leuk om mensen verder te helpen in hun ontwikkeling, bent sterk in woorden en goed in het oplossen van problemen.

Strong fact:
Je beschikt over positieve energie en hebt het geduld om anderen te helpen. Je bent betrouwbaar en denkt graag in mogelijkheden.

Welk interessegebied heb jij?

Enterprising

Werk jij graag met mensen? Ben jij ondernemend, initiatiefrijk, durf je risico’s te nemen en neem je van nature de leiding? Hou je ervan om mensen aan te sturen, activiteiten te organiseren, te managen en de eindverantwoordelijkheid te nemen? Dan scoor je waarschijnlijk hoog op het Enterprising type. Je bent sociaal, energiek en initieert vaak nieuwe projecten die je samen met anderen uitvoert. Binnen de groep ben jij degene die anderen motiveert en tot actie aan zet.

Strong fact:
Je weet een idee of product goed te verkopen en bent sterk in het overtuigen van anderen. Je bent origineel en herkent nieuwe zakelijke mogelijkheden.

Conventioneel

Vind je het leuk om te werken met getallen, data, feiten en administratieve programma's/software? Ben je goed in het systematiseren en structureren van zaken? Werk je graag nauwkeurig en volgens een gestructureerd en goed plan? Hou je van overzicht en duidelijkheid? Dan scoor je waarschijnlijk hoog op het Conventionele type. Je lost problemen op door te wijzen op gemaakte afspraken en deze op te volgen. Je bent ijverig, eerlijk en vriendelijk.

Strong fact:
Je werkt nauwkeurig en hebt oog voor details. Je bent efficiënt, betrouwbaar, komt je afspraken goed na en bent een kei in taakgericht werken.

Wil jij meer weten over jouw interesseprofiel?

Check de website van Xoeki en ontvang je kortingscode voor een profilering en coachgesprek!

GA NAAR DE WEBSITE

student-rode-rharen-cta
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.