Allereerst: wat is het nou precies? Je bent je misschien aan het voorbereiden op ellenlange hospiteeravonden waarbij je jezelf zo leuk mogelijk moet presenteren. Misschien denk je dat het woord ‘hospita’ hier iets mee te maken heeft. Dat is niet zo. Bij hospita huur je een kamer direct van de bewoner, in de meest klassieke variant een oudere dame of heer die een centje bij wil verdienen en kamers overheeft in zijn of haar huis. Ooit was dit een erg veel voorkomende woonvorm voor studenten, en was het studentenhuis een uitzondering.
Check deze tips!
Vanwege de woningnood en het kamertekort komt de hospita terug, en dat kan een goede oplossing zijn. Een paar voordelen heeft wonen bij een hospita zeker. Zo ligt de huurprijs vaak lager, en heb je geen of veel minder huisgenoten. Toegegeven: dit kan zowel een voor- of een nadeel zijn, dat ligt natuurlijk een beetje aan wat jij wil. Hospitaverhuur geeft doorgaans een veel huiselijker gevoel, alsof je er een oma (of opa) bij krijgt!
Voor de verhuurder is het vaak ook een manier om zo nu en dan wat extra aanspraak te maken, dus daar zul je ook een beetje rekening mee moeten houden. Voor veel studenten is huren via een hospita een tijdelijke oplossing, terwijl ze op zoek zijn naar een kamer voor de langere termijn.
Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan deze woonvorm. Soms zijn de kamers klein en gehorig. Daarnaast deel je de badkamer, keuken en het toilet met elkaar. En ook hier: je bent meestal de enige student, waardoor je je leeftijd- en/of studiegenoten op een andere plek zult moeten ontmoeten. En even een borrel of een feestje thuis organiseren? Dat zal toch wel wat lastig worden, of je moet samenwonen met een echte party-oma.
Daarnaast lever je doorgaans ook wat privacy in: Je deelt vaak de badkamer, keuken en andere gemeenschappelijke ruimtes, wat betekent dat je rekening moet houden met de aanwezigheid van de hospita en eventuele andere huisgenoten. Ook zijn er vaak huisregels waar je je aan moet houden. Deze kunnen betrekking hebben op zaken als bezoek, gebruik van de keuken, schoonmaak en geluidsniveaus. Het is belangrijk om deze regels vooraf te bespreken en te bepalen of je hiermee kunt leven.
Ben jij in je zoektocht naar een kamer gestuit op een hospita die aan je wil verhuren en wil je het een kans geven? Wij zeggen: doen! Het kan een ontzettend waardevolle en leuke woonvorm zijn, mits je hiervoor openstaat en een paar dingen van tevoren op een rijtje zet. Daarom hieronder nog wat handige tips, zodat jouw hospita-avontuur een succes wordt.
Nu je op de hoogte bent van de voor- en nadelen kun je hopelijk een betere afweging maken of huren bij een hospita iets voor jou is. Misschien vind je het na het lezen van dit artikel wel he-le-maal niks. Dat kan, dan zijn er genoeg andere woonvormen die je kan ontdekken. Misschien wil je het een kans geven, dan zeggen wij: let’s go! Door open communicatie en wederzijds respect kan het wonen bij een hospita een verrijkende ervaring zijn tijdens je studententijd. Waar je ook voor kiest, wij hopen dat je een geweldige tijd tegemoet gaat.
11 november 2024 geschreven door de redactie