Wat begon als een nieuwe start, veranderde langzaam in vermijden, spanning en jezelf iets wijsmaken. In dit eerlijke verhaal deelt Stijn hoe hij een spookstudent werd, hoe hij het 2,5 jaar verborg en hoe hij uiteindelijk de controle terugvond.
Stijn haalde zonder moeite zijn vwo-diploma met een bèta-profiel. Na een zoektocht waarin hij eigenlijk niet precies wist wat hij wilde, koos hij in 2015 voor de studie Biologie in Wageningen. Dat was te ver van huis om iedere dag heen en weer te pendelen, dus ging hij op kamers. Ondanks dat hij alle vakken haalde, stopte hij na een paar maanden. “Achteraf gezien was ik als 18-jarige gewoon nog niet klaar voor een nieuwe studie en een nieuwe stad.”
Na een half jaar werken in Limburg begon Stijn vol goede moed aan een nieuwe studie: Biomedische Wetenschappen in Maastricht. De eerste periodes verliepen goed en hij haalde zijn vakken, maar in periode 3 ging het mis. “Ik werd ziek en miste week één. Ik voelde me schuldig tegenover mijn werkgroep en de week erna durfde ik niet meer te gaan", vertelt Stijn “Ik kreeg angsten en belandde in een negatieve spiraal." Uiteindelijk ging Stijn naar geen enkele werkgroep, college of tentamen meer.
Stijn, leefde 2,5 jaar als spookstudent
De studie van Stijn had weinig contacturen, wat het makkelijk maakte om de schijn op te houden. Zijn huisgenoten kenden zijn rooster niet en waren zelf natuurlijk ook druk. De meeste stressmomenten kwamen in de tentamenweek: “Dan vroegen ze wanneer ik tentamen had. Ik moest onthouden wat ik gezegd had en zorgen dat ik op dat tijdstip het huis uit was.”
Meestal zat ik dan een paar uur in het park met een boek om vervolgens weer naar huis te gaan.”
Wat doe je als je 'weg' moet zijn?
Ook thuis wist niemand iets. “Aan de keukentafel blufte ik me er doorheen. Als ik niet zo goed had kunnen bluffen, hadden mijn ouders het misschien eerder doorgehad.”
“Op een gegeven moment moesten we voor de studentenathletiekvereniging onze studentenpassen toesturen. Geluk bij een ongeluk werd ik aangewezen om dit voor het hele team te regelen. Als iemand anders dat had moeten doen, had ik weer een smoes moeten verzinnen omdat ik geen pas en studentnummer had,” vertelt Stijn ook als we hem vragen naar voorbeelden waar hij dan zoal over heeft moeten liegen.
“Het heeft echt wel een jaar geduurd voordat ik zelf doorhad dat ik een spookstudent was.”
Stijn
Maar het eerste jaar herhaalde zich. “Toen voelde ik wel: dit gaat de verkeerde kant op.” Uiteindelijk durfde Stijn zijn mail niet meer te openen en miste hij de herinschrijving voor het derde jaar. “Je verliest de binding met je studie en alle communicatie,” vertelt Stijn, “en toen liep ik tegen de lamp aan.” Hij verloor zijn studenten-ov en studielening, hier heb je immers alleen recht op als je ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling.
Toen de lening wegviel, kon hij zijn studentenkamer niet meer betalen en kreeg hij schulden. Dat was het kantelpunt: hij nam zijn zus in vertrouwen. Diezelfde avond vertelden ze het ook aan zijn ouders, “Ze reageerden gelukkig begripvol.” Samen hebben ze een plan gemaakt. Stijn bleef in Maastricht wonen, ging werken bij de ziekenhuisapotheek en werd bestuurslid bij de atletiekvereniging waar hij lid van was.
Zijn huisgenoten hebben nooit iets gemerkt. “We woonden samen, aten samen, deden leuke dingen. Vooral mijn huisgenoten praatten veel over hun studies, maar zelf probeerde ik het onderwerp na één of twee vragen altijd zo snel mogelijk te veranderen." Ondanks de moeilijke tijd had Stijn ook fijne momenten: zijn vrienden, zowel thuis als in Maastricht, zag hij nog vaak. “Mijn studie ging niet goed, dat is klote. Maar ik had veel vrienden. En toen ik het ze vertelde, reageerden ze geheel onverwacht juist begripvol.”
“Je verwacht dat mensen boos worden als je twee jaar lang hebt gelogen. Maar dat was gelukkig niet zo”
Hoe reageerden Stijns vrienden?
Voor anderen die in een vergelijkbare situatie zitten, heeft Stijn een duidelijke tip: “Zoek één iemand bij wie je je verhaal kwijt kunt. Een broer, zus, vriend of vriendin. Dat is stap één.” En daarnaast: neem de tijd en doe het op je eigen tempo. Een studentendecaan of studieadviseur kan ook helpen, die staat namelijk wat verder van je af en zal niet meteen oordelen.
Wat hij zijn jongere zelf zou zeggen? “Doe vooral iets wat je zelf echt leuk vind. Ik heb me te veel laten leiden door docenten en klasgenoten van de middelbare school,” zegt Stijn. Inmiddels heeft hij zijn draai gevonden in een totaal andere richting: hij is tekstschrijver bij De Speld en sportverslaggever voor Sport Zuid bij DPG Media. Journalistiek dus, een compleet andere wereld dan de bètastudies waarmee hij ooit begon.
Zit jij in je laatste jaar of een-na-laatste jaar van je middelbare school en weet je nog niet precies wat je wil? Daarover heeft Stijn een duidelijke mening: “Dat is ook helemaal oké. Je bent 16, 17 of 18 jaar als je je diploma haalt. Je hóeft nog niet te weten wat je de rest van je leven wilt.”
30 juni 2025 geschreven door de redactie