8 tips om te voorkomen dat je examenfeest op een Project X party uitdraait

min. lezen
examenfeest-1

Eindelijk is het zover: je examentijd is voorbij en het grote chillen is aangebroken. En natuurlijk horen daar ook examenfeestjes bij. Misschien ben je zelf al druk bezig met het organiseren van je eigen feest. In deze blog lees je hoe je voorkomt dat je examenfeest op een waar ‘Project X’ festijn uitdraait.

Hoewel je in het kader van ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’, nu misschien zin hebt om iedereen die je kent uit te nodigen, is dat niet het meest strakke plan. Voor je het weet sta je vier dagen lang wc-papier uit bomen te plukken, of opgedroogd braaksel van de muur te bikken. En ook je ouders zullen minder enthousiast zijn als het naderhand lijkt alsof een kudde dolle neushoorns hun huis of achtertuin als tijdelijke verblijfplaats heeft gebruikt.

De volgende tips gaan ervoor zorgen dat je een supertof examenfeest organiseert, waar nog lang over nagepraat wordt. Zonder vervelende incidenten, dus.

8 tips die ervoor zorgen dat je een knalfeest geeft, zonder fratsen

In Haren ging het 10 jaar geleden goed mis. Check hier hoe het vooral niet moet 😜

Tip #1: Weet wie je uitnodigt

Ieder feest valt of staat met de mensen die je uitnodigt. Daarom is het altijd aan te raden om een lijst te maken met vrienden die je op je feest wilt hebben. Zeker als je het feest met een groepje vrienden organiseert, is dat een must. Afmeldingen zullen er altijd zijn, dus zorg ervoor dat je een systeem hebt waarin iedereen een RSVP achter kan laten. Zo weet je ook hoeveel drank en snacks je ongeveer in moet kopen. En heel belangrijk: zorg dat je WhatsApp groep besloten blijft – jij bent de enige beheerder. Party crashers zullen ongetwijfeld komen, maar je wil niet de halve provincie op je feestje.

Tip #2: Zorg voor een veilige locatie

Om te voorkomen dat het huis van je ouders getrashed wordt, is het belangrijk om een goede locatie te regelen. De achtertuin (bij goed weer zelfs zonder tent) is favoriet, maar denk ook aan: een grote garage, schuur of een (lege) fabriekshal. Als het maar veilig is, voldoende toiletten heeft (anders ff een dixi fiksen) en goed bereikbaar is. Zorg er ook voor dat mogelijkheden om rond te gaan dwalen door andere ruimtes of op het terrein beperkt worden. Voor je het weet ligt er iemand K.O. in het bed van je pa en ma. Moet je niet willen.

Tip #3: Stel de buurt op de hoogte

Iedereen is ooit jong geweest, en zelfs de meest stoffige boomer denkt met een lach en een traan terug aan zijn of haar examenfeest in de jaren zestig. Doorgaans kun je dus op genoeg begrip rekenen als je omwonenden op de hoogte stelt van je plannen. Dat kan met een briefje, eventueel in combinatie met oordopjes. Natuurlijk kun je ook even aanbellen en een praatje maken. Directe buren kun je eventueel ook uitnodigen om een drankje te komen doen: hebben je ouders ook weer wat aanspraak. Maak ook afspraken over een begin- en eindtijd (en hou je hier ook aan) en eventueel een tijd waarop de muziek een paar tandjes zachter gaat.

Tip #4: Blijf het overzicht houden

Waarschijnlijk heb je nu zin om lekker los te gaan, en dat snappen we. Maar om alles in goede banen te leiden, is het belangrijk dat je een beetje rustig aan doet. Drink af en toe een cola’tje of een Radler 0.0, en je zult zien dat je goed het overzicht behoudt. Wanneer iemand zich misdraagt, kun je deze persoon op een rustige manier daarop wijzen. Heb je hier geen zin in? Zorg dan dat iemand deze taak op zich neemt. Dat kan je vader of moeder zijn, maar een oudere broer of zus werkt vaak net zo goed, of zelfs beter 😉

Tip #5: Regel voldoende drank en snacks

Wanneer je weet hoeveel mensen er ongeveer komen, kun je gaan kijken hoeveel drank en snacks je nodig hebt. Hou het simpel: bier, wijn, fris en snacks (zoals chips, simpele hapjes of bitterballen) is genoeg. Sterke drank is geen goed idee, omdat niet iedereen daar mee om kan gaan. Het is ook beter om wat meer te bestellen dan te weinig: je wilt natuurlijk niet dat halverwege je feest alles op is. Bij veel groothandels kun je datgene dat niet aangebroken is terugbrengen.

Tip #6: Stel een begin- en eindtijd vast

Niet alleen voor je buren, maar ook voor jezelf is het handig om een begin- en eindtijd van je feest vast te zetten. De meeste examenfeesten beginnen rond een uurtje of acht ‘s avonds, en gaan door tot één uur ‘s nachts. Zeker wanneer je met de buurt rekening moet houden is dit een schappelijke tijd. Reken op een half uurtje voordat iedereen de deur uitgerold is, en misschien chill je - zonder harde muziek - nog even door met een klein groepje vrienden. Dat is prima, maar zorg dat je je houdt aan de afspraken met je buren. Je wil iedereen de dag erna recht in de ogen kunnen kijken.

Tip #7: Regel licht en geluid

Om je feest écht onvergetelijk te maken, heb je de juiste muziek nodig. Dat kan heel eenvoudig: door je iPhone of laptop op een muziekinstallatie aan te sluiten en een zorgvuldig samengestelde Spotify-lijst af te spelen, bijvoorbeeld. Hierbij loop je wel het risico dat men - later op de avond - eigen nummers gaat draaien of al lallend een glas bier over je gloednieuwe Macbook gooit.

Om dit te voorkomen, kun je een dj inhuren. Misschien ken je iemand die een beetje leuk plaatjes kan komen draaien. Vaak brengen dj’s ook hun eigen geluidsinstallatie mee: heb je meteen prima geluid. Regel ook meteen wat toffe discolampen of sfeerverlichting. Fakkels zijn een minder goed idee: brand in de tuin van je ouders is niet echt bevorderlijk voor de feeststemming.

Tip #8: Schrobben met een kater!

De dag na je feest wil je waarschijnlijk het liefst tot 1 uur in je mandje blijven liggen. Helaas pindakaas: er moet schoongemaakt worden. Maak hier duidelijke afspraken over met je mede-organisatoren. Beter nog: blijf bij elkaar logeren, zo kun je direct - na een stevig ontbijt - beginnen met poetsen. Zorg ervoor dat je de feestlocatie precies zo achterlaat als voor het feest. Met een paar man is dat hoogstens een paar uurtjes werk. Kun je daarna weer terug je nest in.

Met deze feesttips zorg je ervoor dat je een geweldig knalfeest geeft, zonder dat buren, ouders of de ME daar vroegtijdig een stokje voor hoeven te steken. Wij wensen je alvast veel plezier en een onvergetelijk examenfeest toe.

Proost op jou, je hebt het verdiend!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.